Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Καρέ-καρέ η επιχείρηση των κομάντος για εξόντωση του Μπιν Λάντεν

Οι ολοένα και περισσότερες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, που οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη της Αλ-Κάϊντα, αυξάνουν τη δυσπιστία των αμερικανών για την ακρίβεια των στοιχείων, τα οποία δημοσιοποίησε η ηγεσία των ΗΠΑ.

Πληροφορίες που προέρχονται από δύο πηγές που έχουν πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αποκαλύπτουν ότι, τελικά μόνον ο ένας από τους τέσσερις στόχους της επιχείρησης που έχασαν τη ζωή τους, προέβαλε αντίσταση ανταλλάσσοντας πυρά με την ομάδα εισβολής. Κι αυτό όμως το στοιχείο αμφισβητείται, καθώς δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία που να δείχνει ένοπλο άντρα στο σπίτι-φρούριο του Μπιν Λάντεν.
Επίσης, επιβεβαιώνεται η πληροφορία, ότι, ο ίδιος ο Αραβας τρομοκράτης δεν ήταν οπλισμένος και ούτε απείλησε τους Αμερικανούς κομάντο, όταν βρέθηκαν μπροστά του.
Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η χρονολογική εξέλιξη της επιχείρησης είχε την ακόλουθη σειρά:
Η ομάδα εισβολής των ειδικών δυνάμεων, αφού κατάφερε στο σκοτάδι, να εισχωρήσει αρχικά στο εσωτερικό της έπαυλης όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν, βρέθηκε στο δωμάτιο των ξένων στο ένα από τα δύο κτιριακά συγκροτήματα των εγκαταστάσεων. Εκεί δέχθηκε για πρώτη φορά εχθρικά πυρά. Καθώς προχώρησαν προς το εσωτερικό ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν έναν άνδρα που βρισκόταν στον ξενώνα. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τον Αλ-Κουάουϊτι, αγγελιοφόρο του Οσάμα, τον οποίο γνώριζαν καλά οι μυστικές υπηρεσίες.
Μετά την εκτέλεση του Κουάουϊτι οι άντρες των ειδικών δυνάμεων προχώρησαν στο εσωτερικό του τμήματος της κύριας κατοικίας που εκτεινόταν σε τρία επίπεδα.
Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλον άνδρα, που κρατούσε τα χέρια πίσω από την πλάτη. Νομίζοντας ότι οπλοφορεί έστρεψαν τα πυρά εναντίον του και τον σκότωσαν. Αναγνωρίστηκε ότι ήταν ο αδελφός του Αλ-Κουαουϊτί, ενώ οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν όπλα κοντά στο σώμα του.
Στη συνέχεια οι καταδρομείς του αμερικανικού στρατού ανέβηκαν τις σκάλες. Καθώς ανέβαιναν ένας άνδρας εμφανίστηκε να βγάζει τα χέρια του από μια είσοδο και μετά κρέμασε το σώμα του από ένα μπαλκόνι. Οι άντρες της ομάδας εισβολής πίστεψαν ότι επρόκειτο για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον πυροβόλησαν μία φορά.
Ο άντρας δέχθηκε τη βολή και στη συνέχεια οπισθοχώρησε στο δωμάτιο από το οποίο είχε κινηθεί.
Οι Αμερικανοί κινήθηκαν αστραπιαία προς τον τρίτο όροφο και όρμησαν στο δωμάτιο στο οποίο είχε καταφύγει ο άντρας που είχαν πυροβολήσει. Την ώρα που έμπαιναν στον χώρο σπρώχτηκαν από μια γυναίκα. Η γυναίκα, που τώρα πιστεύεται ότι ήταν κάποια από τις συζύγους του Λάντεν, πυροβολήθηκε στο μηρό.
Αφού την πυροβόλησαν, οι καταδρομείς, την έκαναν στην άκρη. Το τι ακριβώς έκανε τότε ο Μπιν Λάντεν και πώς αντέδρασε όταν οι κομάντος όρμησαν στο δωμάτιό του και πυροβόλησαν τη γυναίκα του δεν έχει εξακριβωθεί.
Και οι δύο πηγές πάντως συμφωνούν, ότι, ανεξάρτητα με το τι ακριβώς συνέβη, οι καταδρομείς δεν περίμεναν να διαπιστώσουν εάν και πώς θα αντιδράσει και αμέσως του έριξαν τη θανάσιμη βολή.
Ο ηγέτης της Αλ-Κάϊντα έπεσε νεκρός στο πάτωμα του δωματίου του.

«Δεν υπήρξε αντίσταση», γράφουν οι New York Times
Οι Αμερικανοί κομάντος που πραγματοποίησαν την επιχείρηση στο κτιριακό συγκρότημα που κρυβόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν αντιμετώπισαν σχεδόν καθόλου αντίσταση έπειτα από την αρχική ανταλλαγή πυρών, αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι New York Times.
Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι μόνοι πυροβολισμοί που προήλθαν από το συγκρότημα στο Αμπονταμπάντ σημειώθηκαν στην αρχή της επιχείρησης, όταν ένας άνδρας που φέρεται ότι ήταν ο αγγελιοφόρος του Μπιν Λάντεν πυροβόλησε από ένα διπλανό κτίριο.
Αφού οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (Navy SEALs) τον σκότωσαν, μαζί με μία γυναίκα, δεν ξαναπυροβόλησαν.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, που έκανε γνωστή την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αντιμετώπισαν αντίσταση όταν εισήλθαν στο κτιριακό συγκρότημα. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, ο Μπιν Λάντεν ήταν μεν άοπλος, αλλά προέβαλε αντίσταση.
Η Αμερικανίδα γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, πρόεδρος της επιτροπής αντικατασκοπίας, έχει δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ο Μπιν Λάντεν αποπειράθηκε να αρπάξει ένα όπλο προτού τον σκοτώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου