Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Με την παραίτηση στο χέρι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι λόγω ανασφάλειας


Xιλιάδες δηµόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται με την παραίτηση στο χέρι, επιλέγοντας τη συνταξιοδότηση µπροστά στον φόβο να µειωθούν περαιτέρω οι αµοιβές τους (και η σύνταξή τους) µε το νέο ενιαίο µισθολόγιο και να µη λάβουν εφάπαξ αποζηµίωση καθώς και επικουρική σύνταξη. 
Ο κυβερνητικός στόχος της αποχώρησης 200.000 δηµοσίων υπαλλήλων µέχρι το 2013 (από το 2009) παρουσιάζεται υπερβολικός, δεδοµένου ότι το 2010 αποχώρησαν 55.000 υπάλληλοι λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. 
Πάντως στον δηµοσιοϋπαλληλικό χώρο επικρατεί αναβρασµός και είναι έκδηλη η ανησυχία των ασφαλισµένων για το αν θα λάβουν εφάπαξ και αν θα υπάρξει νέα µείωση των αµοιβών τους. «Οι εργαζόµενοι είναι σε θέση αποχώρησης ενόψει του τρίπτυχου νέο µισθολόγιο - εφάπαξ - επικουρικές συντάξεις», τονίζει ο Θανάσης Τσακανίκας, πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ(Πανελλήνια Οµοσπονδία Προσωπικού Οργανισµών Κοινωνικής Πολιτικής). Ο ίδιος επισηµαίνει ότι µε τις αποχωρήσεις η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση στερείται από έµπειρα στελέχη, γεγονός που έχει αντίκτυπο στη λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών. 
Όσον αφορά την καταβολή τής εφάπαξ αποζηµίωσης από το Ταµείο Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠ∆Υ), εκκρεµεί η πληρωµή 37.000 αιτήσεων, για τις οποίες χρειάζονται συνολικά 1,7 δισ.ευρώ. Αυτή την περίοδο καταβάλλονται εφάπαξ σε όσους είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του 2009. 
Το ΤΠ∆Υ βουλιάζει στα ελλείµµατα, µε αποτέλεσµα το εφάπαξ να βρίσκεται στον «αέρα» και να υπάρχουν ουρές αναµονής χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων που περιµένουν µέχρι και πεντέµισι χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση του Ταµείου αδυνατεί να προβλέψει πότε θα καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους υποβάλουν φέτος αιτήσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσµευτεί ότι θα υπάρξει οικονοµική ενίσχυση του Ταµείου Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠ∆Υ) – το οποίο καταβάλλει την εφάπαξ αποζηµίωση – αρχικά µε 200 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, ώστε να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις του 2009. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις απαιτήσεις του ΤΠ∆Υ, δεδοµένου ότι ο αριθµός των δηµοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν αυξάνεται συνεχώς. 

Αλλά και στο ΤΕΑ∆Υ (επικουρικό δηµοσίων υπαλλήλων) η κατάσταση είναι απογοητευτική, δεδοµένου ότι εκκρεµούν περίπου 40.000 αιτήσεις και ο µέσος χρόνος αναµονής είναι η τετραετία. 

(πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου