Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Θεσσαλονίκη:Σπάνια έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων σε δημοπρασία


Ένα από τα έργα που θα δημοπρατηθούν, είναι η "Λέσχη
Φιλελευθέρων" του Σπύρου Βασιλείου, τέμπερα 42Χ27 cm

Σημαντικά έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου & 20ου αιώνα αλλά και η σπάνια «συλλογή Γ. Τριανταφυλλίδη» του γνωστού καθηγητή αρχιτεκτονικής και ιδρυτή της «Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΤΕΧΝΗ» που την είχε δωρίσει στο «Άσυλο του Παιδιού», θα δημοπρατηθούν τη Δευτέρα 16 Μαίου, στις 7.30 μμ, στο ξενοδοχείο Electra Palace της Θεσσαλονίκης, ενώ τα έργα θα εκτεθούν στον ίδιο από το μεσημέρι της Κυριακής 15ης Μαίου.

Αυτοπροσωπογραφία
του Γιάννη Ρίτσου
Σε αυτή την εαρινή δημοπρασία, με τίτλο «Ελλήνων Τέχνη» που οργανώνει ο  Οίκος Hellenic Auctions της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν 130 και πλέον σημαντικά έργα σημαντικών ελλήνων ζωγράφων, μεταξύ των οποίων των Παρθένη, Νίκου Λύτρα, Μαλέα, Παπαλουκά, Βασιλείου, Τσαρούχη, Γκίκα, Ακριθάκη, Γαίτη, Μαλάμου, Τέτση και πολλών άλλων.
Τα έργα, που θα δημοπρατηθούν, ξεχωρίζουν για την ποιότητα αλλά και τις ελκυστικές τους τιμές, όπως το «Νεκρή Φύση με μπουκάλι και φρούτα» έργο του Παρθένη του 1942, η «Μονή Βατοπεδίου» του 1924 του Σπύρου Παπαλουκά, έργο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βαρύτητα αφού για πρώτη φορά βγαίνει στο φώς της δημοσιότητας  μία τόσο ολοκληρωμένη απόδοση του Βατοπεδίου από τον Παπαλουκά. 
Η "Μονή Βατοπεδίου" του Σπύρου Παπαλουκά.
Λάδι σε χαρτόνι 21,5Χ26,5 cm 
Το έργο προέρχεται από την ίδια ιδιωτική συλλογή με την περίφημη Μονή Χιλανδαρίου (επίσης μοναδικό έργο) που απέκτησε τον περασμένο χρόνο από τους Hellenic Auctions  το Μουσείο Μπενάκη. 
Ένα άγνωστο έργο της ηθοποιού Νατάσας
Γερασιμίδου, "Δίδυμα", λάδι σε καμβά
Μικρή μα εντυπωσιακή, είναι και η «θαλασσογραφία» του Νίκου Λύτρα,  καθώς και η εξαίρετη απόδοση της «Παλιάς Πόλης» από τον Μαλέα. Από τα καλύτερα έργα του Κώστα Μαλάμου που βγήκαν ποτέ στην αγορά είναι το Lot 41 του καταλόγου με τίτλο «Στην οδό Διδότου», λάδι σε καμβά 70Χ100 εκ, τα «Ατια» του Νικολάου, 67Χ105 εκ, οι «Οικοδόμοι» του Διαμαντόπουλου, «Πάνας & Νύμφη» του Επ.Θωμόπουλου, η «αυτοπροσωπογραφία» του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ένα συλλεκτικό έργο  των 1960ς του Χρίστου Καρά, του Τούγια, δύο έργα του Δημήτρη Φατούρου (για πρώτη φορά έργο του στην αγορά) κ.α 
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα  τέσσερα έργα του Σπύρου Βασιλείου (της hard-to-find περιόδου του της δεκαετίας του 1950). Κορυφαίο το «Παγωτατζίδικο» (λάδι σε ξύλο 37Χ46 εκ, αλλά και η «Λέσχη Φιλελευθέρων», τέμπερα 42Χ47 εκ, ενώ εξαίρετα είναι και το «Καίκι στην Αίγινα» και το «Πρωινή Θάλασσα».  Τα δύο έργα του Γαίτη, «Σύνθεση»  και «Προσοχή»,  καλύπτουν μία μεγάλη σημαντική περίοδο του καλλιτέχνη, αυτήν των 1960ς-1970ς ενώ ενδιαφέρον προκαλεί και η  μεγάλη «Σύνθεση» του Νίκου Κεσσανλή.  Τα «Νοήμοντα δένδρα», εντυπωσιακή μικτή τεχνική της ΧΡΥΣΑ, 50Χ70 εκ., ενώ επίσης υπάρχουν δύο πανέμορφα λαδάκια  του Τέτση.  Μοναδική ευκαιρία το γλυπτό του Βαγγέλη Μουστάκα (Lot 96) με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο αφού είναι το έργο με το οποίο ο γλύπτης κέρδισε τον διαγωνισμό  και φιλοτέχνησε τον γνωστό  έφιππο Αλέξανδρο στην παραλία της Θεσσαλονίκης ενώ σε χαμηλή τιμή βγαίνουν και οι «χορεύτριες»  του σημαντικού Γάλλου γλύπτη του 19ου αιώνα Etienne-Henri  Dumaige. Πολλά και τα άλλα  ωραία έργα στον κατάλογο με τιμές –πρόκληση!  Ο κατάλογος υπάρχει στο : www.hellenicauctions.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου