Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Δήμος Θερμαϊκού: Βήματα χελώνας ακόμη και στο θέμα της ιστοσελίδας


Όταν σε δύο άρθρα μας, την 1η Απριλίου και στις 18 Απριλίου, από αφορμή τις 100 ημέρες της νέας δημοτικής αρχής στο δήμο Θερμαϊκού, επισημάναμε τους αργούς ρυθμούς που ακολουθούνται σε πολλούς τομείς, τότε κάποιοι έσπευσαν να μας χαρακτηρίσουν… βιαστικούς και γκρινιάρηδες. Δυστυχώς, πρέπει να επανέλθουμε στο θέμα αυτό, καθώς έχουμε σε αρκετές περιπτώσεις βήματα χελώνας.

Κινήσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η νέα διοίκηση, καρκινοβατούν. Με συνέπεια και οι δημότες να αγανακτούν, αλλά και να αναρωτιούνται για την σκοπιμότητα των καθυστερήσεων.
Σας φέρνουμε ένα μικρό παράδειγμα: Η ιστοσελίδα του ενοποιημένου δήμου Θερμαϊκού, που είναι σήμερα… ανύπαρκτη.
Κάνει κανείς αναζήτηση στο www.Thermaikos.gr , το επίσημο site του δήμου και αντί να συναντήσει πληροφορίες για τον ενοποιημένο πλέον δήμο Θερμαϊκού, τι βρίσκει; Άχρηστες ειδήσεις, ανακοινώσεις και πληροφορίες για τον πρώην δήμο Θερμαϊκού, που σήμερα δεν υφίστανται. Πάει για παράδειγμα κάποιος στις «ομιλίες δημάρχου» κι αντί να ενημερωθεί για ομιλίες που εκφώνησε πρόσφατα ο κ. Γιάννης Αλεξανδρής, μαθαίνει για ομιλίες του το… 2007, το 2008 ή το 2009. Η τελευταία μάλιστα ομιλία του που είναι καταχωρημένη, είναι στις 24/9/2009 για «απολογισμό πεπραγμένων δημοτικής αρχής 2008». Τόσο καλά.
Αλλά και στις χρηστικές πληροφορίες εάν ανατρέξει κανείς, θα βρει ενημέρωση, διευθύνσεις και τηλέφωνα που αφορούσαν τον παλιό πριν την ενοποίηση δήμο Θερμαϊκού και όχι τον σημερινό. Στην περίπτωση δε που θελήσει να μάθει κάποιες γενικότερες πληροφορίες για την ιστορία του δήμου, θα βρει μία ενότητα υπό τον γραφειοκρατικού στυλ τίτλο «Δημογραφικά», όπου  θα ενημερωθεί ότι «..οι περιοχές των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας αποτελούν γνωστά θέρετρα της Θεσσαλονίκης από την εποχή του μεσοπολέμου».  Μόνο αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν στο νέο δήμο Θερμαϊκού.
Η ίδια κατάσταση, επικρατεί και με τα site των άλλων δύο πρώην δήμων Επανομής και Μηχανιώνας, τα οποία ανοήτως συνεχίζουν να υπάρχουν όπως ήταν στο παρελθόν, αντί και αυτά να αναμορφωθούν ή να κάνουν link στο site  του κεντρικού δήμου Θερμαϊκού.
-Εάν μπούμε για παράδειγμα στο www.epanomi.gr  του πρώην δήμου Επανομής, θα δούμε τη φωτογραφία του φίλου μου Λάκη Οικονομίδη να μας χαμογελάει και να μας καλωσορίζει «στην ιστοσελίδα του δήμου Επανομής» και να μας εύχεται «καλή περιήγηση».
-Τα ίδια και απαράλλαχτα με το site του τέως δήμου Μηχανιώνας, το www.Michaniona.gr . Νομίζεις ότι δεν άλλαξε τίποτα το τελευταίο εξάμηνο σ΄αυτό τον τόπο. Πατάμε στο «Βιογραφικό δημάρχου» και μαθαίνουμε πληροφορίες  για το έτος γέννησης, τις σπουδές και τις επαγγελματικές και συνδικαλιστικές δραστηριότητες του κ. Γιάννη Μαυρομάτη
Το ξέρουμε ότι αυτά τα site πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος με τα χρήματα του οποίου κατασκευάστηκαν (αλήθεια, πότε θα μας; ενημερώσει ο δήμος Θερμαϊκού πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στοίχισαν συνολικά τα τρία site;).  Όμως αντί να παραμένουν «νεκρά» και άχρηστα στην κυριολεξία, θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια των δημοτικών διαμερισμάτων, παρέχοντας ουσιαστική ενημέρωση και προσελκύοντας επισκέπτες στην περιοχή. Οργάνωση χρειάζεται, αποφασιστικότητα και η χάραξη σωστής επικοινωνιακής στρατηγικής. Και μάλλον στον τομέα αυτό, ο δήμος Θερμαϊκού πάσχει.
Σε μία εποχή που όλοι σχεδόν οι δήμοι της χώρας στρέφονται προς το διαδίκτυο, προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες, τουρίστες αλλά και επενδύσεις στην περιοχή τους, παρέχοντας πλούσια ενημέρωση για τις τουριστικές και επενδυτικές δραστηριότητες που υπάρχουν στον τόπο τους, είναι τουλάχιστον άστοχο ο δήμος Θερμαϊκού να βαδίζει με τον ... αραμπά στην κατεύθυνση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου