Ο Χάρτης της Μαύρης Θάλασσας που εκδόθηκεστο Κέμπριτζ το 1850 περιλαμβάνεται στο πλούσιοαρχειακό υλικό του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας. |
Λουκέτο, ετοιμάζεται να μπει στο «Κέντρο Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας» στη Θεσσαλονίκη, ένα ίδρυμα που εργάστηκε για τη στήριξη και την ενίσχυση των ελληνικών πληθυσμών που ακόμη διαβιούν στις χώρες της Παρευξείνιας ζώνης, αποτελώντας επί 15 ολόκληρα χρόνια τον φάρο για τους ομογενείς ανά την υφήλιο και τον συνδετικό τους κρίκο με την πατρίδα Ελλάδα. Η έλλειψη κονδυλίων, έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κλείσιμο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μακεδονία», το κέντρο απαξιώθηκε παντελώς από την πολιτεία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης για να λειτουργεί, καθώς στα ταμεία του δεν έφτασε ούτε ένα ευρώ. Ο εν λόγω φορέας ιδρύθηκε το 1996, στη βάση μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης και πέντε υπουργείων (Εσωτερικών, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας, Μακεδονίας-Θράκης). Ωστόσο τα περισσότερα υπουργεία δεν ανταποκρίθηκαν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας (ΚΜΘ), παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, με αποτέλεσμα να θωρείται πλέον μονόδρομος η αναστολή λειτουργίας του.
Στα δεκαπέντε αυτά χρόνια της παρουσίας του το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας εργάστηκε ουσιαστικά για τη στήριξη και την ενίσχυση των ελληνικών πληθυσμών που διαβιούσαν και διαβιούν στις χώρες της Παρευξείνιας ζώνης, μέσα από την επιτυχημένη υλοποίηση σειράς πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών δράσεων.
Στα δεκαπέντε αυτά χρόνια της παρουσίας του το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας εργάστηκε ουσιαστικά για τη στήριξη και την ενίσχυση των ελληνικών πληθυσμών που διαβιούσαν και διαβιούν στις χώρες της Παρευξείνιας ζώνης, μέσα από την επιτυχημένη υλοποίηση σειράς πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών δράσεων.
Αντιδράσεις για το λουκέτο
Η προοπτική αναστολής λειτουργίας του ΚΜΘ πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, καθώς και δεκάδων ομογενειακών φορέων, συλλόγων, ομοσπονδιών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Μην επιτρέψετε να σβήσει το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας» σημειώνει σε σχετική επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στον υπουργό Εξωτερικών και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο περιφερειάρχης.
Επισημαίνει ότι το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας, χάρη στην αδιάλειπτη προσφορά του, καταξιώθηκε στη συνείδηση των ελλήνων ομογενών ως ο πλέον αναγνωρίσιμος φορέας παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή, επιτελώντας έργο εθνικό και ανθρωπιστικό, έργο ουσίας και όχι εντυπώσεων.
15 χρόνια προσφοράς
Στη διάρκεια των 15 χρόνων λειτουργίας το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας:
* επιμόρφωσε με προγράμματά του περισσότερους από 2.000 αυτοδίδακτους δασκάλους,
* έβαλε στέρεες βάσεις για την προώθηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, με τη δημιουργία 15 πιλοτικών σχολείων, καθώς και κέντρων ελληνικής παιδείας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα των χωρών της Παρευξείνιας ζώνης,
* συνέλεξε αρχειακό υλικό και δημιούργησε το μοναδικό στην Ελλάδα αρχείο και βιβλιοθήκη του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας,
* ενίσχυσε τη λειτουργία κοινοτήτων, συλλόγων και ομοσπονδιών Ελλήνων,
* προέβαλε τους καρπούς της πολιτιστικής δημιουργίας ελλήνων ομογενών μέσα από τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στις χώρες της Μαύρης θάλασσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου