Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ελληνική οικονομία: Βαρέλι δίχως πάτο

Η κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι δεν έχει τέλος και μάλλον μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο, καθώς στη χώρα μας καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Eurostat.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υποχώρησε στη χώρα μας κατά 6,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση μόνο η χώρα μας, από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εμφάνισε μείωση του ΑΕΠ.
Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τρίτο, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 1,4%.
Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο στο 2% έναντι 1,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%.
Στην ΕΕ των 27, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2,2% που είχε σημειώσει το τρίτο τρίμηνο, ενώ σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,2%.
Στο σύνολο του 2010, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,7% και στην ΕΕ-27 στο 1,8%, έναντι συρρίκνωσης 4,1% και 4,2%, αντίστοιχα, που είχε καταγραφεί το 2009.
Fitch: Προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση
Για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας, καθώς και της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, προειδοποιεί η Fitch Ratings στη νέα της έκθεση με τίτλο «Euro Area Sovereign Debt Snapshot» και θέμα τη δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη.
Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης προβλέπεται να εισέλθουν σε τροχιά ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σε περίπτωση, όμως, που οι προβλέψεις αυτές δεν επαληθευτούν, επιβάλλεται εκ νέου αξιολόγηση της μεσοπρόθεσμης πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου