Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Προσφυγή Μαυρομάτη στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά του Πορίσματος

Στις 11 Μαρτίου, εκδικάζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η προσφυγή που κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Γιάννης Μαυρομάτης, προκειμένου να ανασταλεί  ο καταλογισμός εις βάρος του που έγινε από την Οικονομική Επιθεώρηση Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Οικονομικών για τη γνωστή υπόθεση της κατάχρησης των 895.765 ευρώ από το ταμείο του τέως δήμου Μηχανιώνας.
Με την προσφυγή αυτή, ο κ. Μαυρομάτης ζητά να μην εκτελεστεί ο καταλογισμός και άρα και η καταβολή του παραπάνω ποσού από τον ίδιο και την προϊσταμένη των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του δήμου, μέχρι να εκδικαστεί και πάλι από το Ελεγκτικό Συνέδριο η ένστασή του κατά του πορίσματος των Οικονομικών Επιθεωρητών, θεωρώντας ότι κακώς του επιρρίπτονται ευθύνες για την υπόθεση της κατάχρησης.
Το πόρισμα, που κατά αποκλειστικότητα παρουσίασαν τα «Μηχανιώτικα Νέα» στις 9 Φεβρουαρίου, διαπιστώνει τις βαρύτατες ευθύνες προσωπικά του κ. Μαυρομάτη και την αμέλεια που επέδειξε για την προστασία του δημοτικού χρήματος για χρονικό διάστημα δύο ολόκληρων ετών (2008 και 2009), θεωρώντας ότι έχει συνευθύνη, για την τεράστια ζημία που υπέστη ο Δήμος Μηχανιώνας.
Ακριβώς λόγω των ευθυνών του στη μη προστασία των οικονομικών του δήμου Μηχανιώνας, γίνεται εις βάρος του καταλογισμός του ποσού που χάθηκε από το δημοτικό ταμείο. Και εφόσον απορριφθεί η προσφυγή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο τέως δήμαρχος θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του, αλληλεγγύως και εις ολόκληρο, μαζί με την προϊσταμένη των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, ολόκληρο το ποσό των 895.765,83 ευρώ.
Ο κ. Μαυρομάτης δηλώνει ότι ο αποθανών ταμίας του δήμου Μηχανιώνας ενεργούσε εν αγνοία του και παραπλανώντας τον, προκειμένου να υπεξαιρεί διάφορα χρηματικά ποσά, που στη συνέχεια τα έπαιζε στο τυχερό παιχνίδι «Στοίχημα». Όπως όμως με έμφαση αναφέρεται στο πόρισμα, «ο ανωτέρω Δημοτικός Ταμίας ασκούσε την ταμειακή διαχείριση του Δήμου, χωρίς έλεγχο από τα αρμόδια όργανα (Δήμαρχο και προϊσταμένη) και τους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας, αφού κατέθετε ή αναλάμβανε χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου, από την ημερομηνία 31-1-2007 που ασκούσε καθήκοντα Δημοτικού Ταμία, με προφορική εντολή δημάρχου και στη συνέχεια από την κανονική ανάληψη των καθηκόντων του 15-3-2007 μέχρι της αναστολής αυτών 19-11-2009 και εξέδιδε επιταγές για το διάστημα από 2-10-2008 μέχρι 18-11-2009, μόνο με τη δική του υπογραφή, παρά του ότι με τις αποφάσεις του Δημάρχου, περί ορισμού του ως Δημοτικού Ταμία, έπρεπε για τις ενέργειες αυτές να υπάρχει και «συνυπογραφή» του Δημάρχου ή της προϊσταμένης του Τμήματος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και επίσης εμφάνιζε τα έσοδα στη διαχείριση σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο, μεταχρονολόγησε επιταγή και καταχώρησε χρηματικά εντάλματα στις πληρωμές, χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων δικαιολογητικών».
Την παράγραφο αυτή, την παραθέτουμε ολόκληρη, καθώς στο προηγούμενο δημοσίευμά μας από κεκτημένη ταχύτητα αναφέραμε ότι «ο Δημοτικός Ταμίας αναλάμβανε ή κατέθετε χρήματα με προφορική εντολή του πρώην Δημάρχου κ. Μαυρομάτη» κάτι όμως που δεν αναφέρεται πουθενά στο πόρισμα, όπως μας το επισήμανε πολύ σωστά, με επιστολή του ο αρμόδιος Οικονομικός Επιθεωρητής κ. Αθανάσιος Γερονάτσιος που συνέταξε το πόρισμα.
Καταλήγοντας πρέπει να υπενθυμίσουμε αυτό που οι Οικονομικοί Επιθεωρητές υπογραμμίζουν στο πόρισμά τους ότι «…ο Ιωάννης Μαυρομάτης του Γρηγορίου, ως δήμαρχος του Δήμου Μηχανιώνας, που σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις είναι προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του δήμου και τις διευθύνει και έχει την αρμοδιότητα να συνυπογράφει τους βεβαιωτικούς καταλόγους και τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής δαπανών, δεν επέδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Και αυτό νομίζουμε ότι είναι όλη η ουσία της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου