Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Θα υπάρξει ελληνική εμπλοκή σε ενδεχόμενη επίθεση κατά της Λιβύης;


Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εμπλέξει και τη χώρα μας στις πυρετώδεις αμερικανικές προετοιμασίες για επίθεση στη Λιβύη. Και στο πλαίσιο των προετοιμασιών αυτών, η ναυτική βάση της Σούδας, στον κόλπο των Χανίων, μετατρέπεται σιγά-σιγά σε πολεμικό ορμητήριο.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί το καταπιεστικό καθεστώς Καντάφι στο λαό της Λιβύης, οι μαζικές δολοφονίες αθώων, οι σφαγές, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για την απομάκρυνση του στυγερού δικτάτορα από την εξουσία. Αν και πρέπει να πούμε ότι τα προβλήματα αυτά, την καταπίεση αυτή, επί χρόνια τώρα τα ανέχονταν τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στηρίζοντας μάλιστα έμπρακτα τον Λίβυο δικτάτορα. 
Από κει και πέρα όμως, η ανατροπή του Καντάφι και το άνοιγμα ενός δημοκρατικού δρόμου για τη χώρα, είναι υπόθεση καθαρά των Λίβυων και όχι αντικείμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης η οποία αποβλέπει κυρίως στον έλεγχο των πλούσιων πετρελαιοπηγών της χώρας.  
Γιαυτό και η κυβέρνηση Παπανδρέου θα πρέπει να αποφύγει την εμπλοκή της χώρας μας σε μία πολεμική περιπέτεια κατά της Λιβύης. Ένα πρώτο δείγμα εμπλοκής, είναι ο συνεχιζόμενος κατάπλους αμερικανικών πολεμικών στο λιμάνι της Σούδας. Και η βάση της Σούδας, όπως αναφέρει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, σε μια τέτοια πιθανότητα θεωρείται μαζί με αυτή της Σικελίας τα κεντρικά σημεία στους σχεδιασμούς των νατοϊκών χωρών.
Ήδη από την Παρασκευή κατέπλευσε προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα και έδεσε στον προβλήτα Κ-14 στο Μαράθι, το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο«USS Kearsarge», με πλήρωμα 77 αξιωματικούς και 1.100 ναύτες. Το πλοίο μεταφέρει επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης, ενώ έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει και 2.000 πεζοναύτες. Σε αυτό αναμένεται να επιβιβαστούν οι Αμερικανοί πεζοναύτες που καταφθάνουν κατά εκατοντάδες στο αεροδρόμιο της Σούδας με μεταγωγικά αεροσκάφη.
Επίσης στη Σούδα κατέπλευσε και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Ponce», που διέπλευσε το Σουέζ μαζί με το ελικοπτεροφόρο. Στην ίδια περιοχή κινείται ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και άλλα πολεμικά πλοία που φέρουν πυραύλους «Κρουζ», καθώς και πλοία υποστήριξης, στήνοντας έτσι το σκηνικό της πολεμικής προετοιμασίας. Σημειώνεται πως οι πύραυλοι «Κρουζ» έχουν χρησιμοποιηθεί κατ' επανάληψη από τους Αμερικανούς στους πολέμους, της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Ειδικά οι «Κρουζ» που κατευθύνονταν κατά του Β. Ιράκ εκτοξεύονταν από πλοία στην Αν. Μεσόγειο που είχαν ως βάση τους τη Σούδα.
Στα επιχειρησιακά σχέδια των Αμερικανών για πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη περιλαμβάνονται και οι Καλοί Λιμένες, σαν λιμάνι ανεφοδιασμού, όπου καταφθάνουν ναυλωμένα από τον αμερικανικό στρατό πλοία με κοντέινερς. Οι Καλοί Λιμένες βρίσκονται στα νοτιότερα παράλια της Κρήτης, ακριβώς απέναντι από τα λιβυκά παράλια της Κυρηναϊκής χερσονήσου και σε ευθεία απόσταση περίπου 270 χιλιόμετρα.
Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση εγκρίνει όλα τα αμερικανικά αιτήματα για προσγειώσεις μεταγωγικών αεροσκαφών που αποβιβάζουν στην Κρήτη πεζοναύτες, όπως και τα αιτήματα για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων.
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ήδη δύο ελληνικές φρεγάτες έχουν ενταχθεί στη ΝΑΤΟική αρμάδα που κινείται μεταξύ Κρήτης και του Κόλπου της Σύρτης. Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» πλέει κοντά στα λιβυκά παράλια και η «ΥΔΡΑ»βρίσκεται στην Κρήτη σε ετοιμότητα, όπως και το πλοίο γενικής υποστήριξης του Στόλου «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», που έχει σαν αποστολή την υποστήριξη των πολεμικών πλοίων που επιχειρούν σε μεγάλη απόσταση από τη βάση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου