Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Πρωτότυπη διαδήλωση χιλιάδων τουρκοκυπρίων με ... γαϊδούρια !


Δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, διαδήλωσαν την Τετάρτη ενάντια στα οικονομικά μέτρα λιτότητας που επέβαλε το κατοχικό καθεστώς και το ογκώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ινονού, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, θεωρείται από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που έγιναν ποτέ από τους τουρκοκύπριους . Στο συλλαλητήριο, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 40.000 - 50.000 διαδηλωτές.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις και υποστηρίζεται από κόμματα που αντιπολιτεύονται τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
Μόνο μελανό σημείο του συλλαλητηρίου ήταν η προσπάθεια της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος να αποτρέψει πορεία από τα γραφεία της εφημερίδας «Αφρίκα, της πολιτικής κίνησης «Γιασεμί», της οποίας ηγείται ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ.
Της πορείας προπορεύονταν δύο γαϊδούρια (που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου) πάνω στα οποία υπήρχε πανό, όπου αναγραφόταν: «Είμαστε, άραγε, οι τελευταίοι κάτοικοι αυτού του τόπου;» Στο παρελθόν, ο σκληροπυρηνικός Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι «τα γαϊδούρια είναι οι τελευταίοι κάτοικοι της Κύπρου».
Τα μέλη του κινήματος κρατούσαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλακάτ με συνθήματα εναντίον της συνεχιζόμενης παρουσίας του τουρκικού στρατού. Τότε η αστυνομία του κατοχικού καθεστώτος τούς ζήτησε να αφήσουν τις σημαίες και τα πλακάτ και όταν εκείνοι αρνήθηκαν, ακολούθησαν μικροσυμπλοκές και συνελήφθη ένας Τουρκοκύπριος.
Τελικά η αστυνομία του ψευδοκράτους απέσπασε με τη βία τις κυπριακές σημαίες και τα πανό, αφήνοντας στη συνέχεια τους διαδηλωτές να φθάσουν στο χώρο της συγκέντρωσης.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ σημείωσε πως οι δολοφονικές απόπειρες σε βάρος του δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν το καθεστώς, ούτε φυσική η σύλληψη των δραστών. Ο Λεβέντ εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απαθής και ανέχεται να είναι διχοτομημένη μια χώρα-μέλος της.
Το παρών στην εξέδρα του συλλαλητηρίου έδωσαν οι ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων στα κατεχόμενα με εξαίρεση κόμμα Εθνικής Ενότητας που στηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου