Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Δικαστικός αγώνας για να σωθούν τα 39 οικόπεδα του Αγγελοχωρίου


Κατασχέθηκαν από τη ΔΟΥ Καλαμαριάς έναντι του προστίμου των 2,5 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στο δήμο Μηχανιώνας για τις πέργκολες
Στις 12 Απριλίου 2011, πρόκειται να εκδικαστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η ανακοπή που άσκησε ο τέως δήμος Μηχανιώνας, κατά της απόφασης της Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς να κατασχέσει τριάντα εννέα (39) οικόπεδα του δήμου, έναντι του χρέους των 2.580.123 ευρώ που είχε δημιουργήσει η τότε διοίκηση Μαυρομάτη, από τα πρόστιμα για την γνωστή υπόθεση με τις πέργκολες στην οδό Πολυτεχνείου της Νέας Μηχανιώνας.
Μπροστά στην αδυναμία του δήμου Μηχανιώνας να πληρώσει το πρόστιμο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, η Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς προχώρησε αυθαίρετα, στις 27 Οκτωβρίου 2010, παραμονή της Εθνικής Επετείου και δέκα ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, στην κατάσχεση των 39 οικοπέδων ιδιοκτησίας του δήμου Μηχανιώνας, που όλα αποτελούν «φιλέτα» και βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη του Αγγελοχωρίου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοπή, ο δικαστικός επιμελητής που ενήργησε την κατάσχεση, όπως ρητά βεβαιώνει στην έκθεση κατάσχεσης, δεν έλαβε υπόψη του τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των οικοπέδων, αλλά τα εκτίμησε «κατά την ελεύθερη κρίση του», όπως βεβαιώνει σε κάθε μία περίπτωση οικοπέδου από τις 39 που κατέσχεσε.
Έτσι, προκύπτει τεράστια βλάβη εις βάρος του δήμου, καθώς είναι τεράστια η διαφορά της αξίας μεταξύ της αντικειμενικής αξίας στην οποία κατασχέθηκαν αυτά τα 39 οικόπεδα.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ίδια την έκθεση κατάσχεσης, ο μέσος όρος της αξίας που υπολογίστηκε ανά τετραγωνικό μέτρο από τον συγκεκριμένο δικαστικό επιμελητή, ανέρχεται περίπου στα 90 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που η τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα αντικειμενικών αξιών για τον οικισμό του Αγγελοχωρίου, ανέρχεται στα 650 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!
Ακόμη, στην ανακοπή επισημαίνεται ότι πριν την αναγκαστική κατάσχεση των 39 οικοπέδων, που είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τα συμφέροντα του δήμου, δεν έγινε από τη Δ.Ο.Υ ή κάποια άλλη υπηρεσία καμία κλήση ή ακρόαση, προφορική ή γραπτή, αλλά αντίθετα, επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά η αναγκαστική κατάσχεση.
Κατόπιν όλων αυτών, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του τέως δήμου Μηχανιώνας θεωρούν ότι με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, παραβιάστηκε ο ουσιώδης τύπος της διαδικασίας και γιαυτό θα πρέπει να ακυρωθούν οι πράξεις αναγκαστικής κατάσχεσης των οικοπέδων που έγιναν από την Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς.
Η υπόθεση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους κατοίκους όχι μόνο του Αγγελοχωρίου αλλά και γενικότερα ολόκληρης της περιοχής μας, καθώς και για τη διοίκηση του νέου ενιαίου δήμου Θερμαϊκού, γιαυτό και θα σας κρατάμε ενήμερους για την εξέλιξή της.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου