Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πιγκ - πογκ ευθυνών για τα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης


Το ορφανοτροφείο "Μέλισσα" έγινε το μπαλάκι ευθυνών
μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας Κεν.Μακεδονίας

Κόντρα μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πυροδότησε η δήλωση της δημοτικής αρχής ότι με λουκέτο απειλούνται τα ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα και τα ΚΕΠ (από χθες 28 Φεβρουαρίου), καθώς δύο μήνες τώρα η αιρετή περιφέρεια κωφεύει στις συνεχείς οχλήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους, όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη». Ο δήμος καταγγέλλει ότι σοβαρά προβλήματα ανέκυψαν και στην εύρυθμη λειτουργία ιδρυμάτων όπως το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα» και τα ΚΕΠ.

Σύμφωνα με τον δήμο Θεσσαλονίκης, το άρθρο 94 του ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στους δήμους, που αφορά ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα, τα ΚΕΠ, την πολεοδομία, το τμήμα περιπτέρων και άλλες υπηρεσίες, προβλέπει ρητά πως μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011 οι δαπάνες τους καλύπτονται από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και νυν αιρετή περιφέρεια.
Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ο δήμος, έγγραφο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απαντά σε αίτημα της «Μέλισσας» ότι για την επίλυση του ζητήματος την ευθύνη έχει ο δήμος σε ό,τι αφορά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ιδρύματος.

Τι απαντά η περιφέρεια
Ενοχλημένη με τον δήμο Θεσσαλονίκης εμφανίζεται η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», η περιφέρεια έχει υποχρέωση να καλύψει τα χρέη που τυχόν άφησε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. «Στη λογική των δωδεκατημορίων μεταφέρονται δαπάνες που αφορούν μόνο τις αρμοδιότητες που παραμένουν στην περιφέρεια, όπως επίσης και υποχρεώσεις του 2010 που δεν έχουν καταβληθεί. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, χρέος των φορέων αυτών δεν υπήρξε στις 31-12-2010, και επομένως καμία υποχρέωση δεν υπάρχει», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Σε ό,τι αφορά τα προνοιακά επιδόματα, από την περιφέρεια τονίζεται ότι αποτελούν υποχρέωση των δήμων, σύμφωνα με το άρθρο 94 του ν. 3852/2010 και την υπ’ αριθμ. 23/15-2-2011 εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Όσο για τις λειτουργικές δαπάνες των προνοιακών ιδρυμάτων (όπως το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα»), η περιφέρεια δηλώνει ότι δεν καλύπτονταν από τα έσοδα της νομαρχίας αλλά από επιχορηγήσεις και, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης για κάλυψη των δαπανών των υπηρεσιών αυτών έως τις 31 Μαρτίου 2011, εφόσον μάλιστα δεν υπήρχε χρέος στις 31-12-2010.

(Πηγή: εφημερίδα Μακεδονία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου