Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΤ:Όργιο κακοδιαχείρισης-σπατάλης


Όργιο κακοδιαχείρισης και σπατάλης του δημόσιου χρήματος από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ διαπιστώνει το τρίτο κατά σειρά πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με αποκορύφωμα την ανάθεση του Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης σε εταιρία που… δεν είχε συσταθεί αλλά και την διάθεση ποσού 1.406.841 ευρώ για το λογότυπο της ΕΡΤ.

 Διοικητική ανεπάρκεια, αδιαφάνεια, αυτονόμηση των υπηρεσιών, ανορθολογισμό και σπατάλη, είναι όσα συνάντησε κατά τον έλεγχο που διενήργησε στην κρατική τηλεόραση ο κ. Αριστείδης Μπουρδάρας. Ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ηγήθηκε επί μήνες του κλιμακίου που διενεργεί ελέγχους για τα πεπραγμένα στην ΕΡΤ κατά την περίοδο 2006-2010.
Εκείνο που τον εντυπωσίασε περισσότερο απ΄ όσα μέχρι στιγμής συνάντησε κατά τον έλεγχο, όπως είπε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», είναι «η διαπίστωση ότι η ανάθεση της παραγωγής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2006 σε συγκεκριμένη εταιρεία όχι μόνο έγινε κατά παράβαση των σχετικών προβλέψεων του Κανονισμού Προμηθειών της ΕΡΤ, αλλά υπήρξε και βεβαίωση ότι η εταιρεία διέθετε τηναπαραίτητη εμπειρία στον χώρο του θεάματος και εξειδικευμένο προσωπικό ενόσω η εταιρεία αυτή δεν είχε ακόμη συσταθεί!», όπως χαρακτηριστικά εκμυστηρεύεται. 
Δηλώνει μάλιστα αδυναμία να ξεχωρίσει περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά ευρήματα, «διότι όλα συνθέτουν μια εικόνα διοικητικής ανεπάρκειας, αδιαφάνειας, αυτονόμησης των υπηρεσιών, ανορθολογισμού και σπατάλης». Σημειώνει χαρακτηριστικά «τη χορήγηση σε στελέχη και υπαλλήλους μπόνους ποσού 2.329.867 ευρώ κατά τα έτη 2006 και 2008,ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν πληρούνταν ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις χορήγησής τους», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στη «μη σύννομη», όπως τη χαρακτηρίζει, «ανάθεση του ανασχεδιασμού των λογοτύπων της ΕΡΤ, αντί συνολικού ποσού 1.406.841 ευρώ, χωρίς η σχετική σύμβαση να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαιτούμενο έλεγχο». 
Ο κ. Μπουρδάρας δεν φείδεται των λόγων του σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή στη δημόσια τηλεόραση κατά την περίοδο 2006-2010. «Οι αιτίες της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατούσε στην ΕΡΤ πιστεύω ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο ασκούνταν η διοίκηση, η απαξίωση του τακτικού προσωπικού, η αυτονόμηση των υπηρεσιών και οι αδιαφανείς διαδικασίες αναθέσεων και προσλήψεων», ενώ με λύπη του διαπιστώνει ότι «δυστυχώς σημειώθηκαν σοβαρές παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων και της διοίκησης στη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΡΤ, με συνέπεια την κατασπατάληση πόρων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου