Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα στη Ν.Μηχανιώνα


Μία μικρή μόνο άποψη από τα "βουνά" των σκουπιδιών που
ανεύθυνα πετάχτηκαν γύρω από τον ΣΜΑ της Μηχανιώνας
Αίσθηση, προκάλεσε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού η «κόντρα» του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, πρώην δημάρχου Μηχανιώνας κ. Γιάννη Μαυρομάτη με τον εκλεγόμενο στη Μηχανιώνα, δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Τσακμάκα για το θέμα του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), που λειτουργεί στις παρυφές της Ν.Μηχανιώνας, λίγο πιο πάνω από τα κοιμητήρια της πόλης.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του αρμόδιου αντιδημάρχου τεχνικών έργων κ. Γιάννη Βογιατζή για κάποιες διευθετήσεις αγροτικών δρόμων που έγιναν, προκειμένου τα απορριμματοφόρα από την Επανομή και την Περαία, μεταφέροντας τα απορρίμματα για να τα αποθέσουν στο σταθμό μεταφόρτωσης, να μην διέρχονται μέσα από τον οικισμό της Ν. Μηχανιώνας, οπότε έλαβε το λόγο ο κ. Μαυρομάτης.
«Από το 2008 θέλαμε να λειτουργήσουμε το σταθμό μεταφόρτωσης της Μηχανιώνας και για τους άλλους δύο τότε δήμους, του Θερμαϊκού και της Επανομής, αλλά σημερινοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που μετείχαν τότε στην αντιπολίτευση εναντίον μας, αντιδρούσαν κι έτσι δεν προχώρησε το θέμα αυτό», είπε ο τέως δήμαρχος Μηχανιώνας.


Ανεξέλεγκτη παράνομη χωματερή
Λαμβάνοντας το λόγο ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Τσακμάκας ανέφερε ότι ο ίδιος και οι άλλοι συνάδελφοί του στην τότε αντιπολίτευση, αντιδρούσαν για τον πρόχειρο και ανεύθυνο τρόπο που λειτουργούσε ο ΣΜΑ, καθώς με την πολιτική που ακολουθούσε ο κ. Μαυρομάτης ο σταθμός μεταφόρτωσης είχε μεταβληθεί σε ανεξέλεγκτη παράνομη χωματερή. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο κ. Τσακμάκας, δίπλα και γύρω από τον ΣΜΑ πετάχτηκαν περισσότεροι από 100 τόνοι σκουπίδια, κι ένα πρόβλημα της σημερινής δημοτικής αρχής είναι η συγκέντρωση και η αποκομιδή τους από το σημείο εκείνο. Κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα σκουπίδια έχουν ριχτεί στα γύρω ρέματα.
Κανονικά στους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα και σε μία τεράστια χοάνη αδειάζουν τα σκουπίδια, τα οποία στη συνέχεια συμπιέζονται, χάνοντας περίπου περισσότερο από το 1/3 του αρχικού τους όγκου. Τα συμπιεσμένα σκουπίδια, στη συνέχεια, φορτώνονται σε κοντέϊνερ για να μεταφερθούν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Μαυροράχης, με συνέπεια να προκύπτει σημαντικό κέρδος σε εργατοώρες, απορριμματοφόρα αυτοκίνητα αλλά και καύσιμα. Μάλιστα, όπως ανέφερε στην ίδια συζήτηση ο τέως δήμαρχος Επανομής κ. Απ. Οικονομίδης, η άρνηση του δήμου Μηχανιώνας να επιτρέψει στα απορριμματοφόρα της Επανομής να συμπιέζουν τα σκουπίδια τους στο σταθμό μεταφόρτωσης, είχε σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο δήμος Επανομής με πάνω από 600.000 ευρώ, λόγω των δρομολογίων που ήταν αναγκασμένα να κάνουν τα σκουπιδιάρικά του μέχρι τη Μαυροράχη.


Μολύνθηκε ανεπανόρθωτα ο υδροφόρος ορίζοντας
Υπάρχει όμως και μία άλλη, πολύ σοβαρή οικολογική παράμετρος από αυτή την ανεύθυνη ρίψη των σκουπιδιών δίπλα στον ΣΜΑ της Μηχανιώνας. Η εναπόθεση των σκουπιδιών στα γύρω ρέματα, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει η λεκάνη ροής του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρόλο που το ρέμα δεν έχει νερό όλοι γνωρίζουμε ότι η φύση δύσκολα ξεχνά, σε περιπτώσεις μάλιστα ακραίων καιρικών φαινομένων, τις λεκάνες απορροής που η ίδια χρόνια τώρα έχει δημιουργήσει! Αλλά ακόμη και αν οι ιθύνοντες δεν θεωρούν πιθανό κάτι τέτοιο, ποιος είναι αυτός που τους δίνει το δικαίωμα να μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα με τα διασταλλάζοντα μολυσματικά υγρά των απορριμάτων?
Έτσι λοιπόν, με την ανεύθυνη και εγκληματική απόρριψη των σκουπιδιών της Μηχανιώνας δίπλα στον ΣΜΑ, διαπράχθηκε ένα μικρό οικολογικό έγκλημα. Και παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις των κατοίκων της περιοχής στον πρώην δήμο Μηχανιώνας, κανείς δεν έδωσε σημασία.
Θεωρούμε ότι η νέα δημοτική αρχή του δήμου Θερμαϊκού και πρωτίστως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κ. Κώστας Βογιατζής, ο οποίος και δραστήριος είναι και ευαισθησίες διαθέτει, να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών και των καθαρισμό του χώρου γύρω από το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων της Μηχανιώνας. Ενώ σε δεύτερη φάση, νομίζουμε ότι θα πρέπει να κληθούν αρμόδιοι επιστήμονες από τα δύο Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης για να αποφανθούν σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία μας η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου