Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

"Σε δύο βάρκες" έκθεση της Ευρωβουλής για το Σκοπιανό

Σε δύο βάρκες, πατά η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Σκοπιανό, που συζητήθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ζητώντας και από τις δύο πλευρές, Ελλάδα και ΠΓΔΜ την άμεση λύση του Σκοπιανού, παραγνωρίζοντας όμως το γεγονός ότι το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών, το θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας, δεν προχωράει εξαιτίας της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του εισηγητή Γιόραν Θάλερ (του Ευρωπαϊκού Σ΅οσιαλιστικού Κόμματος από τη Σλοβενία), επισημαίνεται ότι υπάρχουν διμερή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη σε πνεύμα καλής γειτονίας. Επίσης, απευθύνεται έκκληση σε όλους τους βασικούς παράγοντες να δείξουν υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα για την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν, τα οποία όχι μόνο παρεμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία της υποψήφιας χώρας, αλλά και έχουν αντίκτυπο στις διεθνοτικές σχέσεις, την οικονομία και την περιφερειακή σταθερότητα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν στη διαδικασία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί τις κυβερνήσεις να αποφεύγουν χειρονομίες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης, καλεί τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και προθυμία για συμβιβασμό και να εξεύρουν ταχέως μια λύση ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές.
Στη συνέχεια, η έκθεση επισημαίνει ότι «η περαιτέρω παράταση του στάτους κβο σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος και με τα άλλα ανοικτά ζητήματα με τις γειτονικές χώρες θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής, καθώς και την αξιοπιστία της πολιτικής της διεύρυνσης» και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν καλή θέληση ως προς την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν.
Κατά τη συζήτηση, οι βουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων επέκριναν, σε γενικές γραμμές, την πολιτική που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη κοινοβουλευτική διαδικασία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η διαδικασία προσφυγής της χώρας του στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας δεν συνδέεται με την παράλληλη διαδικασία που εξελίσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η οποία αποσκοπεί στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε με την ευκαιρία της εγκαινίασης της άτυπης διεθνικής ομάδας «Φίλοι της "Μακεδονίας"» ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν αποκλείει να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο διεθνές δικαστήριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και από την πλευρά της Ελλάδας.
Για «θετικό γεγονός» κάνει λόγο το ΥΠΕΞ
Θετικό γεγονός χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας τη συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Δελαβέκουρας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη συνέχιση της διαδικασίας, από την οποία μπορεί να προκύψει λύση. Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι, όλοι αναγνωρίζουν, όπως ανέφερε και ο κ. Νίμιτς χθες- τη θετική συμβολή της Ελλάδας με την πρωτοβουλία για τις απ' ευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, επανέλαβε τη βούληση και την ετοιμότητα της Αθήνας να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε οριστική λύση του ζητήματος και κάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κάνει τα απαραίτητα βήματα.
Ερωτηθείς για την ελληνική θέση έναντι της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι η γειτονική χώρα χρειάζεται πολιτική ομαλότητα, ομαλό κοινοβουλευτικό βίο, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ελευθερία του Τύπου.
Αυτά είναι βασικά συστατικά και χαρακτηριστικά μιας χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, πρόσθεσε και τόνισε ότι η ευθύνη τελικά ανήκει στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, γιατί αυτή εκφράζει τη χώρα και έναντι της ΕΕ.
Τέλος, επανέλαβε τη βούληση της Αθήνας να σταθεί στο πλάι της ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την ΕΕ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε λύση στο θέμα της ονομασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου