Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Οδηγίες για την Εφορία


Καθώς πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις, είναι καλό να έχουμε υπόψη μας διάφορες οδηγίες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να τις συντάξουμε με τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε το «δόκανο» της Εφορίας αλλά και να πάρουμε επιστρεφόμενα. Κάτι βασικό, είναι τα «χαρτάκια» των αποδείξεων που μαζεύουμε, αν και από την άνοιξη και μετά θα μπει σε εφαρμογή η «φοροκάρτα» που λογικά θα μας απαλλάξει από το χαρτομάνι. Πρέπει πάντως να έχουμε κατά νου ότι τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας θα κρύβουν εκπλήξεις, καθώς πρέπει να αποτυπώσουν τη φορο-καταιγίδα του 2010.

Τι έγινε την περυσινή χρονιά;
1 Αλλαξε η φορολογική κλίμακα. Ετσι, ο βασικός κανόνας που ίσχυε για τους μισθωτούς (ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια του έτους παρακρατείται το σύνολο του φόρου που αναλογεί) ουσιαστικά δεν θα ισχύσει.
2 Εγιναν μειώσεις μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, ειδικά εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά και συνταξιούχους. Οσοι υπέστησαν μείωση μισθού ή σύνταξης μεσούσης της χρονιάς έχουν λαμβάνειν φέτος από την εφορία.
3 Η κλίμακα έγινε ευνοϊκότερη για τους έχοντες χαμηλό ετήσιο εισόδημα αλλά αυστηρότερη για όσους δηλώνουν υψηλές αμοιβές. Επανήλθε και ο συντελεστής του 45% για τους έχοντες εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.
4 Η φορολογική κλίμακα έγινε σαφώς ευνοϊκότερη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς φέρνει μείωση φόρου για τους 99 στους 100.
Από τους πίνακες που δημοσιεύονται, προκύπτει ο φόρος που «βγάζει» η νέα φορολογική κλίμακα ανάλογα με το εισόδημα αλλά και την οικογενειακή κατάσταση.
Η «Φοροκάρτα»
Με καθυστέρηση λίγων μηνών σε σχέση με τους αρχικούς προγραμματισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινήσει η διάθεση της «φοροκάρτας».
Πρόκειται για την ειδική κάρτα -μεγέθους πιστωτικής- που θα χρησιμοποιούμε, πιθανότατα από τον Απρίλιο, προκειμένου να αποφύγουμε το χαρτομάνι των αποδείξεων. Κατόπιν απαιτήσεως της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η θέσπιση της φοροκάρτας έπρεπε να κατοχυρωθεί και με νόμο. Ετσι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την υπογραφή σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών, θα ξεκινήσει η ακόλουθη διαδικασία:
* Ο φορολογούμενος -σε πρώτη φάση όποιος θέλει, καθώς η διαδικασία θα είναι προαιρετική- θα επισκέπτεται την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται για να εκδώσει την κάρτα. Αυτή θα είναι ανώνυμη, καθώς θα αναγράφει πάνω μόνο έναν κωδικό.
* Μέσω Internet, ο φορολογούμενος θα γνωστοποιεί στο υπουργείο Οικονομικών ότι ο κωδικός που θα αναγράφεται στη φοροκάρτα αντιστοιχεί στον δικό του ΑΦΜ. Ετσι, κάθε φορά που θα γίνεται χρήση της, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει πλέον ποιος είναι ο κάτοχος. Αυτή η πληροφορία θα είναι διαθέσιμη μόνο στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (τουλάχιστον αυτό εγγυώνται από το υπουργείο Οικονομικών).
* Τη φοροκάρτα ο φορολογούμενος θα τη χρησιμοποιεί στα καταστήματα που έχουν συσκευές ανάγνωσης πιστωτικών καρτών. Με τη χρήση της κάρτας στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα διαβιβάζονται τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Ο ΑΦΜ του επιχειρηματία που πούλησε το αγαθό.
2. Η αξία της συναλλαγής.
3. Η ημερομηνία της συναλλαγής.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα λαμβάνουν γνώση για το ποιος είναι ο πωλητής ενός προϊόντος αλλά και για την αξία της συναλλαγής. Αυτό που δεν θα γνωρίζουν είναι η ταυτότητα του αγοραστή.
Να ξέρετε ότι...
Θα υπάρχουν καταστήματα στα οποία δεν θα είναι διαθέσιμες οι συσκευές ανάγνωσης πιστωτικών καρτών. Γι' αυτές τις περιπτώσεις, ο φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να ζητάει τις έντυπες αποδείξεις, τις οποίες και πάλι πρέπει να διατηρεί στο σπίτι του προκειμένου να τις συμπεριλάβει στη φορολογική δήλωση της επόμενης χρονιάς.

Πώς θα αποφύγετε το «δόκανο»

Σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα τις ευπαθείς, τα τεκμήρια στην πράξη θα αποδειχθούν δυσβάστακτα.
Γι' αυτό, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει το θεωρητικό εισόδημα που θέλει να του επιβάλει η εφορία.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:
1 Αντρες που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία αλλά έχουν, για παράδειγμα, ένα ιδιόκτητο σπίτι και ένα αυτοκίνητο.
2 Οσοι έχουν περιουσία αλλά για κάποιον λόγο βρέθηκαν χωρίς δουλειά το 2010.
3 Οσοι παραμένουν στο σπίτι των γονιών τους και εξ αυτού του λόγου έχουν περιορισμένα έξοδα.
4 Οσοι χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί το χαρτί εγγραφής στον ΟΑΕΔ για τους ανέργους ή δικαιολογητικό από τον στρατό για όσους υπηρετούν. Για τα παιδιά που μένουν στο πατρικό τους, το τεκμήριο θα βαρύνει τους γονείς.
Ολες ανεξαιρέτως οι ομάδες των φορολογουμένων, εκτός από τα ετήσια πραγματικά εισοδήματά τους, μπορούν να επικαλεστούν και άλλα ποσά προκειμένου να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια. Αυτά είναι:
1 Τα ποσά από πώληση περιουσιακών στοιχείων (σ.σ.: πρέπει να αφαιρεθούν τα ποσά που καταβλήθηκαν για την απόκτησή του, εφόσον αυτή έχει γίνει μετά το 1988).
2 Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων.
3 Χρήματα από αποταμιεύσεις προηγούμενων ετών. Ο σχηματισμός αυτού του «κουμπαρά» γίνεται με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν κανονικά σε προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις. Εννοείται ότι δεν πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίων προηγούμενων ετών. Επίσης, χρειάζεται προσοχή διότι τον κουμπαρά αδειάζουν αυτόματα και τα τεκμήρια των προηγούμενων ετών. Δηλαδή, ένα αυτοκίνητο που είχατε στην κατοχή σας το 2005 μειώνει το εισόδημα που μπορείτε να επικαλεστείτε για τη συγκεκριμένη χρήση.
4 Τα ποσά από δάνεια που ενδεχομένως εκταμιεύθηκαν.
5 Τα ποσά από εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Να ξέρετε ότι...
Αν δηλώσετε «ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών», μπορείτε να ξεφύγετε από την τσιμπίδα των τεκμηρίων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες με βάση τις οποίες σχηματίζεται αυτός ο «κουμπαράς» με εισόδημα προηγούμενων ετών.

Δαπάνες πολυτελείας...

Δίδακτρα, οικιακοί βοηθοί και πισίνες προσαυξάνουν επίσης τα τεκμήρια.
Τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:
1 Τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων εμφανίζονται πρώτη φορά στη φορολογική δήλωση. Στους σχετικούς κωδικούς, θα κληθείτε να δηλώσετε τα ποσά που καταβάλατε το 2010. Εξαιρούνται τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες.
2 Το τεκμήριο των οικιακών βοηθών δεν θα ισχύσει για όσους απασχολούν μόνο ένα άτομο. Επίσης, δεν ισχύει όταν ο φορολογούμενος -ή το πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει- έχει αναπηρία 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι άνω των 65 ετών και απασχολεί νοσοκόμο.
3 Στις πισίνες, το κυρίαρχο κριτήριο για τον υπολογισμό του τεκμηρίου είναι η επιφάνεια. Μέχρι 60 τ.μ. είναι 100 ευρώ ανά τετραγωνικό. Για μεγαλύτερες 200 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αν οι πισίνες είναι κλειστές, το ποσό διπλασιάζεται.
...και οι σκαφάτοι
Το τεκμήριο των σκαφών χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Για τα μηχανοκίνητα ανοικτού τύπου, με μήκος μέχρι πέντε μέτρα, το τεκμήριο διαμορφώνεται στις 3.000 ευρώ, ενώ από το όριο των πέντε μέτρων και πάνω, στις 4.000 ευρώ. Αν το σκάφος έχει χώρους ενδιαίτησης, τότε το μήκος και η ηλικία του σκάφους παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τεκμηρίου.

Θεωρητικό εισόδημα

Το «θεωρητικό εισόδημα» που προκύπτει από όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία θα μας καλέσει να υπολογίσουμε η εφορία.
Τα τεκμήρια -ή οι «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης», όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, επανέρχονται και «απειλούν» κυρίως αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, φοροφυγάδες και μη. Η «συνταγή» υπολογισμού είναι γνωστή. Ετσι, όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα πρέπει από τώρα να κάνουν τους υπολογισμούς τους και να επιλέξουν «στρατηγική» για την άμυνά τους. Για τα βασικά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ξέρουν όσα ακολουθούν:
Το κόστος για την κύρια κατοικία
1 Για επιφάνεια μέχρι 80 τ.μ., το τεκμήριο διαμορφώνεται στα 30 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή, για επιφάνεια 50 τετραγωνικών μέτρων το τεκμήριο της κύριας κατοικίας -είτε είναι ιδιόκτητη, είτε νοικιασμένη- φτάνει τα 1.500 ευρώ.
2 Για μεγαλύτερες κατοικίες, ισχύει υψηλότερη τιμή τεκμηρίου ανά τ.μ. Ετσι, για το τμήμα της επιφάνειας του ακινήτου από τα 81 έως τα 120 τ.μ., το τεκμήριο φτάνει τα 50 ευρώ.
3 Για το τμήμα της επιφάνειας από τα 121 έως τα 200 τ.μ., υπολογίστε 80 ευρώ ανά τετραγωνικό.
4 Για 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα, ισχύει τεκμήριο 150 ευρώ το μέτρο.
5 Από 301 ευρώ και πάνω, το τεκμήριο φτάνει στα 300 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Αυτές οι πράξεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, όσοι δηλώνουν μικρής αξίας ακίνητα καλό είναι να γνωρίζουν τις μεθόδους για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων. Για τους τελικούς υπολογισμούς, απαραίτητα είναι και τα ακόλουθα:
* Για κάθε τ.μ. βοηθητικού χώρου της κύριας κατοικίας, στο τεκμήριο προστίθενται 30 τ.μ.
* Αν η τιμή ζώνης στην περιοχή όπου βρίσκεται το διαμέρισμα υπερβαίνει τα 2.800 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 4.999 ευρώ, το συνολικό τεκμήριο του ακινήτου προσαυξάνεται κατά 40%.
* Για ακόμη ακριβότερες περιοχές όπου η τιμή ζώνης υπερβαίνει και τα 5.000 ευρώ, το συνολικό τεκμήριο προσαυξάνεται κατά 70%.
* Περαιτέρω προσαύξηση 20% επιβάλλεται για τις μονοκατοικίες.
* Για τις δευτερεύουσες κατοικίες (εξοχικές και μη) η νέα νομοθεσία προβλέπει «έκπτωση» 50% . Ειδικά για τις εξοχικές κατοικίες, παύει να ισχύει η προηγούμενη διάταξη, που όριζε ότι το τεκμήριο υπολογίζεται μόνο για τρεις μήνες τον χρόνο.
* Για τα κλειστά διαμερίσματα και μονοκατοικίες, δεν θα υπολογίζεται τεκμήριο, αρκεί να υπάρχει λογαριασμός ΔΕΗ ή ΕΥΔΑΠ που να αποδεικνύει ότι το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται.
Τι ισχύει για τα Ι.Χ.
Δύο βασικοί συντελεστές παίζουν ρόλο για τον υπολογισμό του τεκμηρίου του αυτοκινήτου. Ο πρώτος είναι ο κυβισμός και ο δεύτερος η ηλικία. Η συνταγή έχει ως εξής:
1. Για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά, το τεκμήριο διαμορφώνεται στις 3.000 ευρώ.
2. Από 1.200 μέχρι 2.000 κυβικά, προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
3. Από 2.000 έως 3.000 κ.β., προστίθενται 500 ευρώ ανά 100 κ.β.
4. Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών, προστίθενται 700 ευρώ.
Στα οχήματα ηλικίας από 5 έως 10 έτη γίνεται έκπτωση 30%, ενώ για Ι.Χ. ηλικίας άνω των 10 ετών 50%.
Να ξέρετε ότι...
Το τεκμήριο των Ι.Χ. στρογγυλοποιείται στην αμέσως προηγούμενη ή επόμενη εκατοντάδα ανάλογα με τον κυβισμό. Δηλαδή, Ι.Χ. 1240 κυβικών έχει τεκμήριο ενός Ι.Χ. με κινητήρα 1.200 κυβικών. Αντίστοιχα, Ι.Χ. με κινητήρα 1.260 κυβικών έχει τεκμήριο ίσο με ένα Ι.Χ. που έχει κινητήρα 1.300 κυβικών.

Εν τω πολλώ το ευ...

Ο φάκελος με τις αποδείξεις μπορεί να κρύβει από πρόσθετα φορολογικά βάρη μέχρι και επιστροφή φόρου.
Το στοιχείο που θα κάνει την πλάστιγγα να γύρει προς τη μια μεριά ή προς την άλλη είναι η αξία των αποδείξεων σε συνάρτηση με το εισόδημα που δηλώνεται.
Ο φορολογικός νόμος ορίζει ένα όριο αποδείξεων και από εκεί και πέρα δύο βασικά στοιχεία:
* Οποιος δεν καλύπτει αυτό το όριο καλείται να πληρώσει το 10% της διαφοράς. Δηλαδή, ο φορολογούμενος που δηλώνει εισόδημα 17.000 ευρώ οφείλει να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 2.700 ευρώ. Αν προσκομίσει αποδείξεις αξίας 1.700 ευρώ, τότε θα επιβαρυνθεί με 100 ευρώ.
**Οποιος υπερκαλύψει το όριο μπορεί να μειώσει τον φόρο που του αναλογεί. Φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 9.600 ευρώ. Αν προσκομίσει αποδείξεις αξίας 15.000 ευρώ, εξασφαλίζει έκπτωση φόρου 540 ευρώ.
Να ξέρετε ότι...
Προσκομίζοντας περισσότερες αποδείξεις από αυτές που ζητάει το υπ. Οικονομικών, μπορείτε να εξασφαλίσετε σημαντική έκπτωση φόρου. Για έναν εργένη, αυτή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.140 ευρώ.

Ποια είναι τα μαγικά χαρτάκια

Ποιες αποδείξεις πρέπει να συμπεριλάβω στον φάκελο και ποιες όχι;
Το ερώτημα απασχολεί από τώρα τους φορολογούμενους, οι οποίοι προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τις σακούλες με τα «χαρτάκια». Τα «πρέπει» και τα «μη» της νέας φορολογικής νομοθεσίας ακολουθούν:
* Ποιες αποδείξεις «περνάνε»
* Ολες οι καταναλωτικές δαπάνες (ρούχα, παπούτσια, σουπερμάρκετ, έπιπλα, ηλεκτρικά κ.λπ.). Επίσης, όλες οι δαπάνες για παροχή υπηρεσιών εκτός και αν αναφέρονται ρητώς στη λίστα με τις εξαιρέσεις.
* Αποδείξεις των ΕΛΤΑ.
* Αποδείξεις εταιρειών κούριερ.
* Κοινόχρηστα (μόνο για αγορά υλικών και παροχή υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων και όχι για δαπάνες εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης κ.λπ.).
* Δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο (π.χ. για αγορά ακινήτου).
* Ποιες δεν «περνάνε»
* Δαπάνες στο εξωτερικό.
* Δαπάνες για κρατικά λαχεία.
* Ποσά για συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (ΚΙΝΟ, Στοίχημα κ.λπ.).
* Δαπάνη εισόδου σε καζίνα.
* Δαπάνη για αγορά περιουσιακού στοιχείου (π.χ. αυτοκίνητο, ακίνητο, κ.λπ.).
* Ασφάλιστρα συμβολαίων ζωής (δηλώνονται αλλού).
* Λογαριασμοί ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.
* Ενοίκια κατοικιών.
* Εξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
* Δαπάνες για παράδοση μαθημάτων κατ' οίκον.
* Δίδακτρα σε φροντιστήρια.
* Δαπάνες σε δικηγόρους.
Ποιες αποδείξεις πρέπει να συμπεριλάβω στον φάκελο και ποιες όχι;
Το ερώτημα απασχολεί από τώρα τους φορολογούμενους, οι οποίοι προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τις σακούλες με τα «χαρτάκια». Τα «πρέπει» και τα «μη» της νέας φορολογικής νομοθεσίας ακολουθούν:
* Ποιες αποδείξεις «περνάνε»
* Ολες οι καταναλωτικές δαπάνες (ρούχα, παπούτσια, σουπερμάρκετ, έπιπλα, ηλεκτρικά κ.λπ.). Επίσης, όλες οι δαπάνες για παροχή υπηρεσιών εκτός και αν αναφέρονται ρητώς στη λίστα με τις εξαιρέσεις.
* Αποδείξεις των ΕΛΤΑ.
* Αποδείξεις εταιρειών κούριερ.
* Κοινόχρηστα (μόνο για αγορά υλικών και παροχή υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων και όχι για δαπάνες εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης κ.λπ.).
* Δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο (π.χ. για αγορά ακινήτου).
* Ποιες δεν «περνάνε»
* Δαπάνες στο εξωτερικό.
* Δαπάνες για κρατικά λαχεία.
* Ποσά για συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (ΚΙΝΟ, Στοίχημα κ.λπ.).
* Δαπάνη εισόδου σε καζίνα.
* Δαπάνη για αγορά περιουσιακού στοιχείου (π.χ. αυτοκίνητο, ακίνητο, κ.λπ.).
* Ασφάλιστρα συμβολαίων ζωής (δηλώνονται αλλού).
* Λογαριασμοί ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.
* Ενοίκια κατοικιών.
* Εξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
* Δαπάνες για παράδοση μαθημάτων κατ' οίκον.
* Δίδακτρα σε φροντιστήρια.
* Δαπάνες σε δικηγόρους.

5+1 συμβουλές για το χαρτομάνι

Μια από τις βασικότερες αιτίες του πονοκεφάλου που θα προκαλέσει η συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης θα είναι η συλλογή και η επεξεργασία των αποδείξεων.
Περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να μετρήσουν τα χαρτάκια που μάζευαν κατά τη διάρκεια του 2010, να τα τακτοποιήσουν στον φάκελο και να υπολογίσουν αν η συγκομιδή της περυσινής χρονιάς θα τους οδηγήσει σε πρόστιμο ή φορολογικό «δώρο». Οι απορίες που θα γεννηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της «περιπέτειας» απαντιούνται ως εξής:
1 Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψω;
Εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος. Οσοι δηλώνουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις. Οσοι δηλώνουν από 6.000 έως 12.000 ευρώ πρέπει να μαζέψουν το 10% του εισοδήματός τους (δηλαδή 1.200 ευρώ για εισόδημα 12.000 ευρώ). Από το όριο των 12.000 ευρώ και πάνω, απαιτείται το 30% του εισοδήματος. Αν επομένως το εισόδημά μας είναι πάνω από 12.000 ευρώ, τότε «χρωστάμε» αποδείξεις 1.200 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 12.000 ευρώ και το 30% του υπόλοιπου εισοδήματος. Ο σχετικός πίνακας βοηθάει να προσεγγίσετε το ποσό που πρέπει να μαζέψετε.
2 Ποιοι δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις;
Ο κατάλογος με αυτούς που εξαιρούνται από το... κυνήγι των αποδείξεων περιλαμβάνει:
* Δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό.
* Ατομα τρίτης ηλικίας που διαμένουν σε οίκο ευγηρίας.
* Φυλακισμένους.
**Κατοίκους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα σε αναλογία άνω του 90% επί του συνολικού τους εισοδήματος.
* Υπόλοιποι κάτοικοι εξωτερικού (δεδομένου ότι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας).
3 Χρειάζεται να γίνει κάποια επεξεργασία στις αποδείξεις;
Στον φάκελο, κανονικά πρέπει να συμπεριλάβετε τις αποδείξεις στις οποίες διακρίνεται η επωνυμία της επιχείρησης, ο ΑΦΜ της, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. Αν κάποια από αυτά τα στοιχεία έχουν σβηστεί, ο φορολογούμενος μπορεί να τα «πατήσει» με ένα στιλό και να χρησιμοποιήσει την απόδειξη (σ.σ.: σχετική οδηγία έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο 1.135/2010).
4 Πώς θα στείλω τις αποδείξεις στην εφορία;
Οι αποδείξεις δαπανών υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ. Πάνω στον φάκελο πρέπει να αναγράφονται:
* Το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου.
* Ο αριθμός των αποδείξεων.
* Το συνολικό ποσό που αναλογεί σε αυτές.
Βάσει οδηγιών που έχει εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών, ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
5 Και αν γίνει ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης;
Σε αυτή την περίπτωση, ο φάκελος με τις αποδείξεις θα παραμείνει στο σπίτι σας προκειμένου να παραδοθεί στον ελεγκτή της εφορίας όταν και εφόσον αυτός τον ζητήσει.
6 Τι γίνεται με τις αποδείξεις των κοινοχρήστων;
Τα κοινόχρηστα μπορούν να συμπεριληφθούν στον φάκελο των αποδείξεων. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται το σύνολο των κοινοχρήστων αλλά μόνο οι δαπάνες που αφορούν αγορά υλικών και παροχή υπηρεσιών. Δηλαδή, δεν επωφελούνται από δαπάνες για εξόφληση λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης. Τα έξοδα των κοινοχρήστων πρέπει να επιμερίζονται στους ιδιοκτήτες. Αυτή τη δουλειά πρέπει να την κάνει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας. Καλείται να εκδώσει και να χορηγήσει σε κάθε ένοικο συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας. Από αυτή πρέπει να προκύπτει το είδος της δαπάνης, το ποσό που δόθηκε αλλά και η κατανομή σε κάθε ιδιοκτήτη με βάση τα ποσοστά που έχει στην πολυκατοικία.
Να ξέρετε ότι...
Οι δαπάνες των αποδείξεων υπολογί- ζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους. Το αν έχετε παιδιά ή όχι δεν παίζει κανέναν ρόλο στο ύψος των αποδείξεων που πρέπει να προσκομίσετε. Αν είστε παντρεμένοι, μπορείτε να βάλετε αποδείξεις ύψους έως 30.000 ευρώ για να εξασφαλίσετε μείωση φόρου ή ακόμη και επιστροφή χρημάτων από την εφορία.

Οι 5 αλλαγές στις δαπάνες

Φέτος, οι αποδείξεις από τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια και τα spa δεν θα μας εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου.
Το στεγαστικό δάνειο που -ενδεχομένως- πήραμε το 2009 θα μας αποφέρει τη μισή έκπτωση φόρου. Οσοι δώρισαν χρήματα θα γλιτώσουν λιγότερα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ «κουτσουρεμένο» θα είναι το κέρδος και όσων προσκομίσουν αποδείξεις από δικηγόρους.
Η νέα φορολογική νομοθεσία έφερε τα πάνω κάτω όσον αφορά τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Στις φετινές δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτές τις αλλαγές που «κρύβονται» πίσω από τους κωδικούς του εντύπου Ε1 αλλά θα φανερωθούν στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Αναλυτικά, οι αλλαγές έχουν ως εξής:
1 Οι αποδείξεις από δαπάνες σε δεξιώσεις, εστιατόρια, ταβέρνες, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ινστιτούτα αδυνατίσματος κ.λπ., δεν εξασφαλίζουν πλέον έκπτωση φόρου όπως συνέβαινε πέρυσι.
Ειδικά για τα υψηλά εισοδήματα, η έκπτωση αυτή στο φόρο μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 3.200 ευρώ. Φέτος, οι «χρυσές» αποδείξεις της περυσινής χρονιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου.
2 Τα ασφάλιστρα για τα συμβόλαια ασφάλισης ζωής εκπίπτουν μεν από τον φόρο αλλά με διαφορετική φόρμουλα υπολογισμού σε σχέση με πέρυσι. Ως έκπτωση φόρου θα αναγνωρίζεται το 20% της δαπάνης, ενώ το τελικό ποσό δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 240 ευρώ για τον εργένη και τα 480 ευρώ για τον παντρεμένο. Για την ακρίβεια, ο φορολογικός νόμος ορίζει ότι το ποσό της δαπάνης επί της οποίας θα υπολογιστεί η έκπτωση φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για τον εργένη και τα 2.400 ευρώ για τον παντρεμένο. Με το προηγούμενο καθεστώς, αφαιρούνταν 1.200 ευρώ από το εισόδημα.
Ετσι, η έκπτωση φόρου για όποιους δήλωναν υψηλά εισοδήματα μπορούσε να φτάσει και τα 480 ευρώ (40% επί της δαπάνης). Στην περίπτωση των ασφαλίστρων, οι εργένηδες θα βγουν χαμένοι, καθώς η έκπτωση φόρου μπορεί να περιοριστεί ακόμη και κατά 50% (από τα 480 ευρώ στα 240 ευρώ).
3 Για τις δαπάνες σε δικηγόρους, ως έκπτωση φόρου αναγνωρίζεται το 20% των χρημάτων που δόθηκαν. Η συνολική δαπάνη όμως που θα αναγράφεται στο τιμολόγιο δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος. Δηλαδή, αν κάποιος έχει εισόδημα 30.000 ευρώ, δεν μπορεί να επικαλεστεί έξοδα σε δικηγόρο μεγαλύτερα από 3.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η μέγιστη έκπτωση φόρου θα φτάσει τα 600 ευρώ.
Με το προηγούμενο καθεστώς, η έκπτωση από τον φόρο μπορούσε να φτάσει και στο 40% επί της δαπάνης, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο όριο στο ποσό. Πρακτικά, όσοι τα... έφαγαν το 2010 στους δικηγόρους θα δουν ότι τελικώς η έκπτωση φόρου θα είναι μικρότερη.
4 Στις δωρεές χρηματικών ποσών γίνεται γενναία περικοπή. Μέχρι τώρα, ο φορολογούμενος μπορούσε να αφαιρέσει από το εισόδημα το 100% της δαπάνης, αρκεί η δωρεά να ξεπερνούσε τα 100 ευρώ. Με το νέο σύστημα, από το συνολικό ποσό των δωρεών θα αφαιρείται από τον φόρο μόνο το 20%, ενώ οι δωρεές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% του εισοδήματος. Δηλαδή, μισθωτός με εισόδημα 50.000 ευρώ και δωρεές 5.000 ευρώ, γλίτωνε φόρο 2.000 ευρώ με το προηγούμενο σύστημα. Τώρα το πολύ να γλιτώσει 1.000 ευρώ.
5 Τέλος, στη δαπάνη για τοποθέτηση εγκατάστασης φυσικού αερίου, οι εκπτώσεις φόρου θα είναι μεγαλύτερες. Για 2.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου έφτανε το πολύ τα 160 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα. Με τα νέα δεδομένα, για το ίδιο ποσό δαπάνης, η έκπτωση φόρου θα είναι τουλάχιστον 200 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης. Φέτος, εκπίπτει από τον φόρο το 10% της δαπάνης, ενώ η μέγιστη δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί τις 6.000 ευρώ (δηλαδή η μέγιστη έκπτωση φόρου μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ).
Να ξέρετε ότι...
Το υπουργείο Οικονομικών έχει το δικαίωμα να μην αναγνωρίσει τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα στην περίπτωση που η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνει εκπρόθεσμα. Γι' αυτό, προσοχή στις προθεσμίες...

Οι μεγάλοι χαμένοι

Το «μάρμαρο» της περυσινής φορολογικής μεταρρύθμισης θα πληρώσουν και όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο το 2009.
Η γενναία έκπτωση φόρου που είχε δοθεί -από τον φόρο αφαιρούνταν το 40% των τόκων με προϋπόθεση το ακίνητο να μην υπερβαίνει τα 200 τετραγωνικά και το δάνειο τις 350.000 ευρώ- καταργήθηκε.
Πλέον, τα στεγαστικά διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
* Τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί πριν από το τέλος του 1999 . Είναι τα μοναδικά στα οποία από τους τόκους αφαιρείται το 40% από τον φόρο.
* Τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το 2000 μέχρι το τέλος του 2002. Και πάλι η έκπτωση φόρου μπορεί να φτάσει στο 40% των τόκων, αρκεί όμως η επιφάνεια του σπιτιού να μην υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά και το δάνειο τις 200.000 ευρώ.
* Η τρίτη και μεγαλύτερη κατηγορία είναι και η φτωχότερη. Κατατάσσονται όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2003. Η έκπτωση φόρου δεν μπορεί να ξεπεράσει το 20% επί των τόκων, ενώ γίνεται ακόμη μικρότερη αν το ακίνητο υπερβαίνει τα 120 τ.μ. ή το δάνειο είναι πάνω από 200.000 ευρώ.
Να ξέρετε ότι...
Πρώτη φορά φέτος, ολόκληρο το ποσό που πληρώσαμε το 2010 για την αποπληρωμή του δανείου πρώτης κατοικίας αποτελεί τεκμήριο. Ετσι, πρέπει να δηλώσουμε όχι μόνο τους τόκους -κάτι που συνέβη πέρυσι- αλλά ολόκληρο το ποσό που δώσαμε στην τράπεζα κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.
(πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου