Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Πλησιάζει το τέλος του Μουμπάρακ


Όλα δείχνουν ότι έχει δρομολογηθεί η απομάκρυνση από την προεδρία της χώρας του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος απόψε αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα από την κρατική τηλεόραση προς τον Αιγυπτιακό λαό. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ δήλωσε στο BBC ότι είναι υπό συζήτηση το σενάριο παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και ότι η κατάσταση θα ξεκαθαριστεί σύντομα. Για παραίτηση ακόμα και εντός της ημέρας κάνει λόγο το αμερικανικό NBC και ο επικεφαλής της CIA πληροφορίες που ωστόσο διαψεύδει ο υπουργός Πληροφοριών.

Ο Λέον Πανέτα, επικεφαλής της CIA, δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραιτηθεί απόψε, που θα ήταν σημαντικό ως προς την ομαλή, όπως ελπίζουμε, μετάβαση στην Αίγυπτο».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πληροφοριών Ανάς ελ-Φέκι δήλωσε στο Reuters ότι οι πληροφορίες για παραίτηση είναι «φήμες». «Ο πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία και δεν παραιτείται. Όλα όσα ακούτε στα ΜΜΕ είναι φήμες», τόνισε.
Ανώνυμη πηγή είπε στο Reuters ότι το ζήτημα είναι υπό συζήτηση. «Δεν υπάρχει απόφαση ακόμα «Είναι ακόμα υπό συζήτηση», επισήμανε.
Ο Χοσάν Μπαντράουι, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε στο BBC ότι «ελπίζει» πως ο Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν. Όπως είπε, ο Μουμπάρακ θα μιλήσει «πιθανότατα» σύντομα στο λαό.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα στο λαό από το προεδρικό μέγαρο σήμερα το βράδυ.
Το κανάλι Αλ Αραμπίγια μετέδωσε νωρίτερα ότι ο Μουμπάρακ έχει μεταβεί στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σάρμ -ελ-Σέιχ, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες ότι έχει ήδη φύγει από τη χώρα.
Παράλληλα, το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ αναφέρει ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση προκειμένου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό τον Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και υπουργό ’μυνας, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα και οι προετοιμασίες που πρέπει να κάνει ο στρατος «για να προστατευθεί το έθνος, τα συμφέροντα και οι προσδοκίες του λαού».
«Το συμβούλιο αποφάσισε να παραμείνει σε συνεχή συνεδρίαση για να συζητηθούν μέτρα που είναι δυνατόν να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί την «πολύ ρευστή κατάσταση» στην Αίγυπτο και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των γεγονότων στην Αίγυπτο.
«Παρακολουθούμε μια πολύ ρευστή κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, οι οποίοι συνοδεύουν τον αμερικανό πρόεδρο σε ταξίδι του στο Μίσιγκαν.
Προτεραιότητα της Ουάσινγκτον παραμένει μια ομαλή μετάβαση σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Αίγυπτο, προσέθεσε ο Γκιμπς.
Τα διεθνή δίκτυα μεταδίδουν ότι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, κεντρικό σημείο των διαδηλώσεων που συνεχίζονται σήμερα για 17η ημέρα με αίτημα την άμεση παραίτηση Μουμπάρακ, ακούγονται πανηγυρισμοί.
Οι διαδήλώσεις συνεχίστηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις. Γιατροί, οδηγοί λεωφορείων, δικηγόροι και εργάτες σε εργοστάσια υφαντουργίας πραγματοποίησαν απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου