Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Στους δρόμους γιατροί, φαρμακοποιοί - Στο έπακρο η ταλαιπωρία ασθενών

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, την ίδια ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ γνωρίζουν μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία. Με συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των γιατρών κατά του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτκές αλλαγές στην Υγεία. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν το μεσημέρι στο Λευκό Πύργο και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.
Οι γιατροί, πραγματοποιούν γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον της κατάληψης στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας και το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν μέχρι και την Παρασκευή, ενώ μέχρι την Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά από σχετική απόφαση της ΟΕΝΓΕ.
Του νομοσχεδίου -που αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής- υπεραμύνθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας χθες στη Βουλή, έκανε λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια με την Υγεία.
«Ο γιατρός θα είναι κοντά στον πολίτη, δίχως εξευτελισμούς και ταλαιπωρία. Όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν σε επιμέρους κλάδους εργαζομένων στην πρωτοβάθμια υγεία», ισχυρίστηκε, «είναι πολύ σημαντικά, αλλά προηγείται η επιδίωξη όλων μας να φέρουμε τον γιατρό και τις υπηρεσίες του κοντά στους πολίτες».
Απαντώντας στις αντιδράσεις, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι πίσω από την άρνηση, «κρύβεται η απροθυμία όσων πιστεύουν πως ξεβολεύονται» και στο σημείο αυτό κάλεσε τη Βουλή, «για όσους φωνάζουν, ζητώντας να αποσύρουμε το σχέδιο νόμου», να αναρωτηθεί γιατί ενώ κινητοποιούνται τόσες ημέρες, δεν έχουν κάνει ούτε μία πρόταση επί της ουσίας.
«Ας είναι», τόνισε. «Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, πρέπει να προχωρήσουμε. Η πρότασή μας για τον γιατρό κοντά στον πολίτη δεν μπορεί να τεθεί σε σύγκριση με τη βίαιη άρνηση ορισμένων. Ο πολίτης το καταλαβαίνει. Όπως νοιώθει και στο πετσί του, πως τα παιχνίδια με την υγεία είναι επικίνδυνα».
Μεταξύ άλλων ο υπουργός χαρακτήρισε «αναλήθειες» τον ισχυρισμό ότι το νέο νομοσχέδιο θα μετατρέψει τους γιατρούς σε μεροκαματιάρηδες των 500 ευρώ, ενώ για το αίτημα των γιατρών να αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΟΑΕΕ ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν ισχύουν αυτά που ακούγονται περί συμβάσεων μεσαιωνικού τύπου και συμπλήρωσε ότι λόγω ιδιαιτερότητας του Οργανισμού είναι ελκυστικός προς τους γιατρούς.
«Όχι άλλα ψέματα», υπογράμμισε ο υπουργός και καταλήγοντας κάλεσε τους γιατρούς να αντιληφθούν ότι από την επομένη της ίδρυσης του ενιαίου οργανισμού, έρχονται τα θέματα του ιατρικού και λοιπού προσωπικού.
Στη Θεσσαλονίκη
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο, στην οποία μάλιστα αναμένεται να συμμετάσχουν και ιατροί.

Τη συγκέντρωση διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία. Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας στην οδό Αριστοτέλους 16.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου