Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Το δικαστικό "σοκ" και ο ρόλος της αντιπολίτευσης στο Δήμο Θερμαϊκού


Δυστυχώς, κάποιοι διαβάζουν ανάποδα.
Η απόφαση του Τριμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης να απορρίψει την ένσταση του κ. Γιάννη Μαυρομάτη, κατά του κύρους των εκλογών στο Δήμο Θερμαϊκού, θεωρούμε ότι αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που εδώ και δύο μήνες διατυπώναμε από αυτό εδώ το blog για το ποια θα ήταν η απόφαση του δικαστηρίου. Δεν προσπαθούμε να το παίξουμε τώρα «μάντεις» και «προφήτες». Απλά, έχοντας συζητήσει με πολλούς νομικούς αλλά και δικαστικούς για το περιεχόμενο της ένστασης κατά του κύρους των εκλογών  που είχε υποβάλει ο κ. Μαυρομάτης, ήμασταν εξαρχής χίλια τοις εκατό σίγουροι για την έκβαση της υπόθεσης. Καθώς οι λόγοι που πρόβαλε ο ηττημένος της εκλογικής μάχης και τα επιχειρήματα που διατύπωνε, ήταν κυριολεκτικά «στον αέρα».


Οι ψευδαισθήσεις και η ανώμαλη προσγείωση

Με βάση όλα αυτά, είχαμε σπεύσει να δημοσιεύσουμε ακόμη από τις 18 Ιανουαρίου, άρθρο μας, με τίτλο «Ψευδαισθήσεις με ανώμαλη προσγείωση στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού» (http://mixaniwna.blogspot.com/2011/01/blog-post_1120.html) προειδοποιώντας όλους αυτούς που προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν ψευδαισθήσεις, αυταπάτες και φρούδες ελπίδες, ότι «η προσγείωσή τους, που θα έλθει πολύ γρήγορα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, θα είναι πολύ ανώμαλη».  

Εκείνη την παρέμβασή μας τη θεωρήσαμε αναγκαία, καθώς οργίαζαν οι φήμες που έσπερναν δεξιά και αριστερά διάφορα «παπαγαλάκια» περί «σίγουρης ακύρωσης και επανάληψης των εκλογών». Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας σταματούσαν στο δρόμο για να ρωτήσουν… «πότε ορίστηκε η νέα ημερομηνία των εκλογών» ! Ενώ κυκλοφορούσαν και ονόματα στελεχών της παράταξης Μαυρομάτη τα οποία όταν ΘΑ ακυρώνονταν οι εκλογές, ΘΑ γίνονταν νέες και ΘΑ τις κέρδιζε ο τέως δήμαρχος Μηχανιώνας, τότε αυτοί ΘΑ γίνονταν αντιδήμαρχοι!! Δεν ξέρουμε μόνο εάν οι συγκεκριμένοι πρόλαβαν να ράψουν και καινούρια κοστούμια !

Έχοντας λοιπόν ως αφετηρία μας την αγωνία και την αναστάτωση των συνδημοτών μας, αναρωτιόμασταν στο άρθρο που προαναφέραμε: «Θα μπορέσουν όλοι αυτοί να συνέλθουν από τις ψευδαισθήσεις τους και να αντιληφθούν για μία ακόμη φορά πόσο πολύ τους παραπλανούν, για να μην πούμε πόσο πολύ τους «δουλεύουν»;. Δεν ξέρουμε μόνο εάν ο υπαίτιος αυτών των ψευδαισθήσεων θα αφυπνισθεί επιτέλους από τον λήθαργο για την εξουσία στον οποίο μόνιμα βρίσκεται».

Οι επισημάνσεις μας εκείνες, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουμε αντικείμενο ακατάσχετων ύβρεων από «ανώνυμους» οι οποίοι επί 10 ημέρες, έμπαιναν στα «Μηχανιώτικα Νέα» όχι για να κάνουν διάλογο μαζί μας, αλλά για να βρίσουν, να χλευάσουν και να συκοφαντήσουν με βάση απίστευτα σενάρια που κατασκεύαζαν.

Οι «ανώνυμοι» υβριστές
Αφού είδαμε ότι δεν συμμορφώνονται, αναγκαστήκαμε να χαρακτηρίσουμε ως «Ανεπιθύμητα» τα μηνύματά τους, καταχωρώντας και το ακόλουθο σχόλιο στο blog μας: «Κάποιοι εξ επαγγέλματος ψεύτες, που επί 8 χρόνια είχαν φλομώσει με παραμύθια τους συμπολίτες τους, πίστεψαν ότι θα βρουν βήμα από αυτό εδώ το blog για να συνεχίσουν τις αθλιότητές τους. Ε, λοιπόν, τα σχόλια "ανωνύμων", που τουλάχιστον δεν έχουν το θάρρος να βάλουν το όνομά τους κάτω από αυτά που γράφουν, για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους, δεν έχουν θέση στις σελίδες μας. Τελεία και παύλα».

Το σοκ του κ. Μαυρομάτη
Καταλαβαίνουμε το σοκ που έπαθε ο τέως δήμαρχος Μηχανιώνας, όταν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα. Καθώς προεκλογικά είχε επαναπαυθεί στις δάφνες της επερχόμενης νίκης του, πολύ περισσότερο που τα κατά παραγγελία γκάλοπ που διενεργούσε στην περιοχή μας γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων, του έδιναν από το περασμένο καλοκαίρι ακόμη προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του κ. Γιάννη Αλεξανδρή. Γιαυτό και τόσο ο ίδιος όσο και τα άτομα του περιβάλλοντός του, θεωρώντας ότι έχουν «στο τσεπάκι» τη νίκη, αλλά και με την σκανδαλώδη υποστήριξη που απολάμβαναν από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνητικές υπηρεσίες (λέγε με Λιονή), επιδείκνυαν αυτή την προεκλογική αλαζονική συμπεριφορά σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Έτσι, μετά το πρώτο σοκ, έσπευσε ο ηττημένος της εκλογικής αναμέτρησης, από την επομένη κιόλας των εκλογών, αντιπαρερχόμενος τη βούληση του εκλογικού σώματος, να καταθέσει την ένσταση κατά του κύρους της διαδικασίας, θεωρώντας ότι θα μπορούσε με νομικίστικα επιχειρήματα να ακυρώσει το αποτέλεσμα και να επιτύχει την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Μπούμερανγκ
Λειτούργησε όμως μάλλον εν θερμώ, όταν πήρε εκείνη την απόφαση, χωρίς να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά. Και κυρίως, δίχως να αντιληφθεί ότι μία τυχόν αποδοχή από τους δικαστές της ένστασής του, θα μπορούσε αυτή να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ εναντίον του στο ενδεχόμενο που επαναλαμβάνονταν οι εκλογές. Καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμη και αυτοί που τον είχαν ψηφίσει στις 14 Νοεμβρίου, θα στρέφονταν τώρα από αντίδραση εναντίον του.
 Όμως, δεν ήταν μόνο οι δικές μας παρατηρήσεις για τον αψυχολόγητο τρόπο αντίδρασης του κ. Μαυρομάτη απέναντι στην ψυχρολουσία του εκλογικού αποτελέσματος της 14ης Νοεμβρίου. Ακόμη και πιο ψύχραιμοι παρατηρητές, όπως ο διαχειριστής του site «Ακτιβιστής» κ. Χρήστος Ιβάνοβιτς, ο οποίος σε άρθρο του, στις 23 Ιανουαρίου με τίτλο «Σενάρια και εκτιμήσεις εν αναμονή της απόφασης», σημείωνε εύστοχα:
«Ποτέ δεν είναι ευχάριστη η ήττα για τον νικημένο. Πολύ περισσότερο όταν πιστεύει, μέχρι την τελευταία στιγμή, πως αυτός θα είναι  ο νικητής. Αλλά όλα τα παιχνίδια έχουν νικητές και χαμένους. Και αυτό είναι το βασικό αξίωμα κάθε παιχνιδιού, αγώνα, αναμέτρησης, μάχης, πολέμου. Και η κυρίαρχη αρχή σε κάθε  εκλογική μάχη, είναι η αναγνώριση του νικητή και η αποδοχή του αποτελέσματος. Στις εκλογές όμως της14ης Νοέμβρη στο Θερμαϊκό υπήρξε ένας αστάθμητος παράγοντας που εξέτρεψε την κυρίαρχη αυτή αρχή από την κοίτη της. Και οδήγησε - κατά την ταπεινή μας γνώμη - τον τόπο σε δρόμους δύσβατους και τραχείς αλλά και τον ηττημένο σε μια αυτοπαγίδευση.
Είναι εύκολο εξ αιτίας της πίκρας που σε διακατέχει, όταν βγαίνουν αρνητικά αποτελέσματα και βλέπεις να πλησιάζει η ήττα, να κρατηθείς από ότι μπορείς. Αλλά θα πρέπει να εξετάζεις ψύχραιμα τις συνέπειες της οποιασδήποτε αμφισβήτησης, που τυχόν θα  προτάξεις».
Και ο κ. Ιβάνοβιτς αφού ανέφερε τις τρεις εκδοχές που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ένσταση Μαυρομάτη, δηλαδή α)την αποδοχή της ένστασης ακυρότητας και επανάληψης των εκλογών, β) την κατακύρωση των εκλογών υπέρ Μαυρομάτη και γ) την απόρριψη της ένστασης, θεωρούσε ως ευνοϊκότερη έκβαση για την πλευρά Μαυρομάτη την Τρίτη περίπτωση, δηλαδή την απόρριψη της ένστασής του. Καθώς, όπως σημείωνε, «στην πρώτη περίπτωση θα ήταν δύσκολο να υπερισχύσει σε νέα εκλογική διαδικασία και ο ίδιος θα χρεώνονταν μια ακόμη ήττα με μεγάλο προσωπικό - πολιτικό κόστος, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ακόμη και οι δικοί του άνθρωποι θα μιλούσαν για επικράτηση "στα χαρτιά" με ότι συνέπειες μπορεί να συνεπάγεται αυτό».

Ο σημαντικός ρόλος της αντιπολίτευσης
Μετά την απόρριψη της ένστασης, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο στην παράταξη «Θερμαϊκός Νέα Πορεία» για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος και της υπό τον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή διοίκησης του Δήμου. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος, τον οποίο μπορεί να επιτελέσει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο, βοηθώντας τη δημοτική αρχή να υλοποιήσει το έργο της, αλλά επίσης επισημαίνοντας τις παραλείψεις και τα λάθη της. Αυτό εξάλλου επιτάσσουν οι κανόνες της Δημοκρατίας μας. Και ο κ. Μαυρομάτης, παρά τα όποια σοβαρά λάθη διέπραξε κατά την οκταετή περίοδο που ήταν δήμαρχος Μηχανιώνας, είναι ένας ικανός και έμπειρος πολιτικός, που μπορεί να βοηθήσει, μαζί με τις άλλες παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θερμαϊκού να πάει μπροστά ο τόπος μας. Κάτι που πιστεύουμε ότι αποτελεί κοινό στόχο όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου