Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Μουμπάρακ τέλος !!


Μουμπάρακ τέλος!! Ο επί 30 χρόνια Αιγύπτιος πρόεδρος, παραιτήθηκε από το αξίωμά του μεταβιβάζοντας την εξουσία στις ένοπλες δυνάμεις και τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, μετά από 18 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Στο σύντομο ανακοινωθέν του, ο Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο Μουμπάρακ «παραιτείται» από το αξίωμά του και παρέδωσε την εξουσία στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενοπλων Δυνάμεων.

Η ανακοίνωσε έγινε δεκτή με έξαλλους πανηγυρισμούς από τα πλήθη των διαδηλωτών, που εκτιμάται ότι μπορεί να άγγιξαν σήμερα το ένα εκατομμύριο, που είχαν συγκεντρωθεί στο Κάιρο και άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. «Ρίξαμε το καθεστώς», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και δάκρυα χαράς.
«Εις το όνομα του Θεού, του ελεήμονος, πολίτες, κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου και έχει διορίσει το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διοίκηση της χώρας», είπε στο ανακοινωθέν του ο Σουλεϊμάν.
Η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.
«Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης» ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της παράταξης.
«Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαίωσε ότι ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του αποχώρησαν για το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύει ότι μεταβίβασε την εξουσία στον αντιπρόεδρό του Ομάρ Σουλεϊμάν.
Το πρωί, ο στρατός δεσμεύτηκε για άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης όταν «λήξουν οι τρέχουσες συνθήκες» και εγγυήθηκε ότι θα εφαρμοστούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο εξοργισμένοι διαδηλωτές, που περίμεναν να παραιτηθεί χθες ο Μουμπάρακ, συνέχισαν και σήμερα τις μαζικές διαδηλώσεις τους.
Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επανέλαβε απλώς την υπόσχεσή του για τη διενέργεια εκλογών το Σεπτέμβριο, στις οποίες δεν θα βάλει υποψηφιότητα.
Ο στρατός επιχείρησε να εκτονώσει την κατάσταση, κάτι που δεν κατάφερε, καθώς οι διαδηλωτές επέμεναν σθεναρά στο αίτημά τους για παραίτηση του Μουμπάρακ.
Κυβέρνηση ευρύτερης βάσης ζητεί η ΕΕ
Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν ’στον εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού» και ότι με αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για «πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις».
Η ’στον πρόσθεσε ότι η ΕΕ σέβεται την απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί και ζητεί να υπάρξει ένας διάλογος για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης βάσης στην Αίγυπτο.
Επίσης σημείωσε ότι η ΕΕ συμμερίζεται το στόχο του αιγυπτιακού λαού για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών έχει ουσιαστική σημασία. Όλες οι παραβιάσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου