Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Οι Σερραίοι αγρότες και οι μέθοδοι "Αρκουδέα"


Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες των Σερρών και τα παραταγμένα τρακτέρ τους, στα σύνορα προς τη Βουλγαρία, έγιναν θέμα διαξιφισμών στη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και στη Θεσσαλία αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.
Κατά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, πάνω στον εθνικό δρόμο προς Προμαχώνα και πριν από τη γέφυρα του Πετριτσίου, όπου και έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους από την περασμένη Δευτέρα, οι παραγωγοί - μέλη των αδέσμευτων αγροτικών συλλόγων των Σερρών πήραν την απόφαση να πάνε στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, έστω και με τα πόδια.
Οι αγρότες επιχείρησαν να κάνουν πράξη την απόφασή τους αργότερα το απόγευμα, όταν προσπάθησαν να φτάσουν στο συνοριακό σταθμό πεζοί, αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία έκλεισε την εθνική οδό για ένα τέταρτο της ώρας χωρίς να επιτρέπει τη διέλευση πεζών και οχημάτων.
Οι αγρότες επέστρεψαν στο σημείο που βρίσκονται τα τρακτέρ τους και η εθνική οδός άνοιξε πάλι.
Χθες βράδυ οι αγρότες είχαν ζητήσει από τον αστυνομικό διευθυντή Σερρών, Δημήτρη Τσώτα, να τους επιτραπεί να παραταχθούν στο σημείο με τα τρακτέρ τους, χωρίς να κλείσουν τη μεθόριο στον Προμαχώνα.
Το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό και σήμερα ο ταξίαρχος τους κοινοποίησε ότι απαγορεύεται η κίνηση και στάθμευση των γεωργικών οχημάτων σ όλους τους δρόμους που οδηγούν προς το μεθοριακό σταθμό.
Οπως ανέφερε ο κ. Τσώτας «σε ισχύ τέθηκε και η απαγόρευση κάθε δημόσιας, υπαίθριας συνάθροισης ή πορείας, επί του οδικού δικτύου, ενώ η πραγματοποίηση ή απόπειρα πραγματοποίησης συνάθροισης ή πορείας στις συγκεκριμένες περιοχές, θα αντιμετωπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο».
Από την πλευρά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι των αγροτών τόνισαν πως θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την απόφαση του αστυνομικού διευθυντή. Δεν απέκλεισαν επίσης το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμη και σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.
Εξηγήσεις ζητά η Ν.Δ.
Εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, Χρ. Παπουτσή, σχετικά με την έγγραφη απόφασή του αστυνομικού διευθυντή να απαγορεύσει για λόγους ασφαλείας την κίνηση γεωργικών μηχανημάτων, ζήτησε αργά το μεσημέρι από τη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.
Ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε να έρθει στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός ώστε να απαντήσει «αν καλύπτει πολιτικά αυτή την απόφαση», που όπως είπε, «καταλύει συνταγματικές ελευθερίες» και αποδεικνύει το δέσιμο της χώρας με τις αποφάσεις της τρόικας.
«Αυτή η απόφαση δεν είναι απόφαση κάποιου ταξίαρχου της επταετίας, αλλά απόφαση ενός ταξίαρχου εν καιρώ πλήρους δημοκρατίας. Είστε κυβέρνηση επικίνδυνη. Έχετε παρεκτραπεί», ανέφερε, καλώντας επίσης τον κ. Παπουτσή να ξεκαθαρίσει αν οι τακτικές «Αρκουδέα» έχουν εκσυγχρονιστεί.
«Η απόφαση αυτή δεν παραβιάζει καμία ελευθερία, αλλά αντίθετα υπερασπίζεται και διασφαλίζει τις ελευθερίες όλης της κοινωνίας και προσδιορίζει πώς μπορεί κάποιος να τις σέβεται», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπεντενιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου