Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Χαμένοι στη μετάφραση ή στη λέξη;


Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην "Καθημερινή" της 7-12-2010

Λίγα μόλις λεπτά μετά που τελείωσε η συνέντευξη τύπου των κομισάριων της τρόϊκας στην Αθήνα, το πρωί της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου, σημειώναμε από αυτήν εδώ τη θέση, σχετικά με την προτροπή τους να πουλήσουμε την όποια κρατική περιουσία υπάρχει, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 50 δις ευρώ για τη μείωση του δημόσιου χρέους:
«Έχει γούστο που μας έκαναν και… παραχώρηση ότι δεν ζητούν επί του παρόντος να πουλήσουμε κάποια από τα αρχαία μνημεία της χώρας. Τυχεροί ο Παρθενώνας, η αρχαία Ολυμπία και ο Λευκός Πύργος. Τη γλύτωσαν για την ώρα».

Ενώ αναφορικά με τις προκλητικές τους παραινέσεις προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας και τις κοινωνικές οργανώσεις, παρατηρούσαμε τα ακόλουθα:
«Οι θρασύτατοι επικυρίαρχοι, έφτασαν στο σημείο να κάνουν ακόμη και συστάσεις προς την κυβέρνηση, τα κόμματα αλλά και τις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στα μέτρα της τρόϊκας και να μας δίνουν μαθήματα συμπεριφοράς. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας από την κυβέρνηση να τους υποδείξει ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές τους ο ρόλος του «δασκάλου» και να τους στείλει από εκεί που ήρθαν. Αλλά ποιος να το κάνει αυτό από μία κυβέρνηση αμήχανη και υποταγμένη μοιρολατρικά στα κελεύσματα των ξένων αφεντικών. Που είναι μωρέ η εθνική μας περηφάνια; Που είναι ο πατριωτισμός μας; Που είναι το ανάστημα που πρέπει να έχει ο Έλληνας; Θα βρεθεί κανείς να δώσει απάντηση;»
Και η κυβέρνηση τι έκανε; Για 12 και πλέον ώρες σιωπούσε αμήχανη, μη ξέροντας πώς να αντιδράσει και αφήνοντας να φουντώνει το κύμα της οργής και της αγανάκτησης των πολιτών. Και μόνο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο αποφάσισε να κινηθεί σπασμωδικά, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξαπολύει μύδρους κατά των τριών εκπροσώπων της τρόϊκας, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια συντεταγμένα και τα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη στο ίδιο μήκος κύματος. Για να προστεθεί σε όλο αυτό το… όψιμο «νταϊλίκι», η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Αντί η κλαψουρίζουσα κυβέρνηση, από την ώρα που διαμαρτύρονταν για «επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας», να διατάξει πάραυτα την άμεση απέλαση των τριών θρασύτατων κομισάριων.
Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος που ελάχιστα την έλαβαν υπόψη τους όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα: Από το μυαλό τους έβγαλαν οι εκπρόσωποι της τρόϊκα την ιστορία με το γενικό ξεπούλημα ή κάπου στηρίζονταν; Απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, που κι εμάς πολύ μας απασχόλησε, βρήκαμε σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του κ. Πάνου Κακούρη στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», όπου, υπό τον τίτλο «Χαμένοι στη μετάφραση»,  σημειώνει τα ακόλουθα:
«Χαμένοι στη μετάφραση», αισθανόμαστε μετά τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν την Παρασκευή με την συνέντευξη Τύπου της τρόικας. Χαμένοι στη μετάφραση των γεγονότων διότι ακόμη προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε τα όσα συνέβησαν.
Στη συνέντευξη Τύπου της τρόικας οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν στην αποκωδικοποίηση των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σερβάας Ντερούζ, ο οποίος φαίνεται ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες αντιθέσεις, καθησύχασε τις ανησυχίες μας, για το ανέφικτο του εγχειρήματος, λόγω του μεγάλου ύψους του πήχη, λέγοντας: «Είδα τα σχέδια και σας διαβεβαιώνω ότι είναι απόλυτα εφικτό και ρεαλιστικό». Τα σχέδια που επικαλείται ο κ. Ντερούζ, δεν φαντάζομαι να τα είδε στον ύπνο του. Ούτε τα έφτιαξε η Κομισιόν, το ΔΝΤ ή η ΕΚΤ.
Οι ελεγκτές ανακατεύονται στα εσωτερικά μας, αλλά δεν ξέρουν μέχρι πόσα «ασημικά» έχουμε και πόσα από αυτά μπορούν να πουληθούν. Συνεπώς, υπήρχαν και κάπου τα είδε. Την απορία λύνει το κείμενο του υπ. Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνέντευξη της τρόικας, στο οποίο αναφέρεται: «Πολιτική αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αναδιαρθρώσεων. Ενίσχυση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 2012-2015. Ολοκλήρωση της καταγραφής και της δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012».
Πώς γίνεται ύστερα από όλα αυτά να φτάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δηλώνει (εντύπως) πως «η συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη συνέντευξή τους, ήταν απαράδεκτη» και ότι για τις αποφάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας «μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση;»
Κωμικοτραγωδία
Όλο αυτό το σκηνικό που έστησε η κυβέρνηση, η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" το αποκαλεί "Κωμικοτραγωδία" και σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της σημειώνει:
"Ο υποτιθέμενος καβγάς κυβέρνησης - τρόικας έγινε για το πάπλωμα, αφού το πακέτο των 50 δισ. από την πώληση ακίνητης δημόσιας περιουσίας είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους πριν από τις ανακοινώσεις των τροϊκανών. Το αποδεικνύει και το non paper που εξέδωσε εκ των υστέρων, νωρίς το απόγευμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Η, για γέλια και κλάματα, κυβερνητική αντίδραση και έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού εκδηλώθηκε δέκα ώρες αργότερα, στη μία μετά τα μεσάνυχτα, για να σώσει τα προσχήματα. Κι αυτό γιατί τα μηνύματα που είχαν φτάσει στο μέγαρο Μαξίμου, από τις εφημερίδες της επομένης και από υπουργούς που τηλεφωνούσαν, έλεγαν ότι δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση είναι «υποτελής». Ο επικοινωνιακός ντόρος κατά της τρόικας αναζωπύρωσε τα σενάρια για εκλογές την άνοιξη, ενώ κρύβει ένα πακέτο νέων σκληρών αποφάσεων λιτότητας, που προγραμματίζει να λάβει η κυβέρνηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου