Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ανακλήθηκε η εγκύκλιος για το νέο "χαράτσι" στους ημιυπαίθριους

Εξωθείται σε παραίτηση ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος;
Τελικά, την πήρε τελικά πίσω ο Εβρίτης υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος την περιβόητη εγκύκλιο, με την οποία καθιερώνονταν νέο χαράτσι για τους ημιυπαίθριους, μετά τον σάλο που προκάλεσε στο πανελλήνιο η έκδοσή της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως αναφέρουν ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, προκειμένου να υπάρξει ένα εξιλαστήριο θύμα για τον κατευνασμό της κοινής γνώμης και των αντιδράσεών της, ο κ. Ντόλιος εξωθείται σε παραίτηση, επειδή λέει ο υπουργός Εσωτερικών κ.Γ.Ραγκούσης «δεν ήταν ενήμερος». Μα είναι δυνατόν;

Επειδή τυχαίνει να γνωρίζουμε προσωπικά τον κ. Γιώργο Ντόλιο, το ήθος, την εργατικότητα και την μεθοδικότητά του, δεν νομίζουμε ότι για την έκδοση της επίμαχης εγκυκλίου δεν είχε ενημερώσει τους πολιτικούς προϊσταμένους του, την ίδια την κυβέρνηση. Απλά, επειδή το τελευταίο διάστημα εκεί στην κυβέρνηση η μία άστοχη ενέργεια διαδέχεται την άλλη, θεωρούν ότι με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση ενός υφυπουργού, ότι θα αναστρέψουν επικοινωνιακά το κλίμα και θα διασκεδάσουν τις άσχημες εντυπώσεις.
Κατά τα άλλα, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ντόλιος βρισκόταν στο δρόμο, όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που του διεμήνυσε να μεταβεί επειγόντως στη Βουλή και να πάρει πίσω την εγκύκλιο, κι ενώ στο κοινοβούλιο είχε ανάψει ο καυγάς για το θέμα αυτό, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ κ. Ροντούλη να αποκαλεί τα μέλη της κυβέρνησης ως «πολιτικούς απατεώνες. Όπως είπε ο υφυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής, η συγκεκριμένη εγκύκλιος ανακαλείται εξ ολοκλήρου ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί ή θα απαγορεύει την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών.
Νωρίτερα και με αφορμή την αναστάτωση που προκάλεσε η εγκύκλιος, ο κ. Ντόλιος διευκρίνισε ότι κανένας φόρος δεν επιβάλλεται αναδρομικά λόγω της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. Δεν υπάρχει αναδρομική επιβολή φόρων (ΤΑΠ, ασφαλιστικές εισφορές κτλ) παραμένει μόνο το δικαίωμα των δήμων να συνυπολογίζουν στο εξής τους ημιυπαίθριους στα ανταποδοτικά τέλη μέχρι και σε βάθος πενταετίας, υποστήριξε ο υφυπουργός.
Η σύγχυση προκλήθηκε καθώς η εγκύκλιος προέβλεπε την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών από τους ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, εφόσον δεν είχαν δηλώσει ακριβώς τα τετραγωνικά τους μέτρα στην έκταση του ακινήτου, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η νομοθεσία περί τακτοποίησής τους, αλλά και με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι δεν θα υπάρξει καμία τέτοιου είδους επιπλέον επιβάρυνση σε όσους προσέλθουν στη ρύθμιση.
Πάντως το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο κ. Ντόλιος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην περιοδεία του στη Θράκη, κατά συνέπεια φαίνεται ότι λήγει το θέμα που δημιουργήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου