Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

"Εδώ το καλό ξεπούλημα"...


Μία σκηνοθετημένη κακή παράσταση, παρακολουθήσαμε σήμερα Τετάρτη στη Βουλή. Με τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας να κατηγορούν το ένα το άλλο ποιο… ξεπουλάει περισσότερο τη δημόσια περιουσία. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου που κατηγόρησε τη Ν.Δ.  για αβασταχτη ελαφρότητα και απύθμενο λαϊκισμό, επικαλέστηκε απόσπασμα ομιλίας του Αντ. Σαμαρά στις 7 Ιουλίου του 2010, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ «έλεγε να κάνουμε τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μνημονιακή υποχρεώση».

Επίσης, αναφέρθηκε σε άρθρο του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με το οποίο, όπως ανέφερε, «μπορούν να μπουν για πώληση, δημόσια ακίνητα 90-100 δισ. ευρώ».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στη χτεσινή δέσμευση του πρωθυπουργού ότι "δεν πουλάμε δημόσια γη" και πως "εκμεταλλευόμαστε μια μίσθωση 30-40 χρόνια αλλά όχι πώληση", σημείωσε: «Βεβαίως, αν η Πολιτεία αποκτήσει από έναν πλειστηριασμό, ένα οικόπεδο, αυτό θα μπορεί να το πουλήσει». Κι έτσι μας έπεισε όλους για τις προθέσεις της κυβέρνησης!
Φιλότιμες όμως, ήταν και οι προσπάθειες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, να μας πείσει κι αυτός με τη σειρά του ότι η ΝΔ είναι κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Και όπως είπε:
 «Πουθενά δεν έθεσε ο κ. Σαμαράς ζήτημα Μνημονίου. Είπε πως τα 50 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης περιουσίας και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα, σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing, για τη μείωση του χρέους. Αυτό δεν συνιστά ξεπούλημα, σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Νέα Υόρκη», είπε ο κ. Μ.Κεφαλογιάννης.
Οι διαξιφισμοί των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος… ξεπουλάει περισσότερο, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να λέει, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ: «Εμείς δεν ξεκινάμε κακόπιστα, δεν λέμε πως θέλατε να τα ξεπουλήσετε. Λέμε, όμως, πως κάποιος που λέει πως θα φέρει 50 δισ. από την ακίνητη περιουσία χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα, καθιστά το μέτρο αυτό, μνημονιακή υποχρέωση».
Τον διαιτητή ανάμεσα στους δύο, ανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, που απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, να προσέλθει στον διάλογο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αναφέροντας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον υπουργό Οικονομικών να σηκώσει το βάρος μόνος του».
Ο κ. Καρατζαφέρης συμφώνησε με τον στόχο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της εκποίησής της. «Βγαίνει και λέει ο πρωθυπουργός, ότι θα βάλουμε όρο και στο Σύνταγμα, πως δεν πωλείται ελληνική γη. Δε καταλαβαίνω τι είναι αυτό. Να θυμίσω πόσα συμβόλαια έχουν γίνει από πλευράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πόση δημόσια περιουσία έχει εκχωρηθεί;», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και υπερθεματίζοντας, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να πει τι δεν πωλείται. Δεν πωλείται αρχαίος τόπος, η παραμεθόριος κ.λπ., όλα τα άλλα πωλούνται αν πρόκειται να ξεχρεώσουμε».
 Στο θέμα παρενέβη αργότερα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας δημοσίευμα της εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κάνει λόγο για τον στόχο της είσπραξης εσόδων «από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρέους και φυσικά δεν θα μειώσουν την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Καθώς η σχετική αναφορά υπαγόταν σε κεφάλαιο που αφορούσε την «Καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με σκοπό την αύξηση σε 7 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013», ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «αργότερα, αυξήθηκαν οι απαιτήσεις». Συνέδεσε εξάλλου τις αποφάσεις του Ecofin με τις αναγγελίες περί αποκόμισης 50 δισ. από «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, για να καταγγείλει την κυβέρνηση πως «καμώνεται πως τσακώνεται με την τρόικα, για πράγματα όμως, που είχε συζητήσει μαζί τους, είναι συναποφασίσει και υπογράψει».
«Σας ακούω να μιλάτε για εκποίηση και ξεπούλημα. Φοβούμαι πως ακόμα και αυτό που καταθέσατε, μιλά για αξιοποίηση για καλύτερη διαχείριση» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση για το αν διαφωνεί ή όχι με την αξιοποίηση. Υποστήριξε μάλιστα πως αν η κυβέρνηση ακολουθούσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση πληρωμών που πρότειναν πολλά από τα στελέχη του, η χώρα θα είχε οδηγηθεί στο χάος και την αναρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου