Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

"Σικέ" ο καυγάς με την τρόϊκα


Τελικά, απ΄ότι καταλαβαίνουμε, η κυβέρνηση ήταν και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο ξεπούλημα («αξιοποίηση» το βάφτισε τώρα) της δημόσιας περιουσίας, απλά όλος αυτός ο επικοινωνιακός "καυγάς" με την τρόϊκα, ήταν επειδή οι τρεις κομισάριοι πρόλαβαν και ανακοίνωσαν αυτοί πρώτοι την πώληση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις και όχι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου! Μάλιστα δε, η κυβέρνηση χθες ομολόγησε ότι είχε συμφωνήσει με τους τροϊκανους αυτό το πωλητήριο της δημόσιας περιουσίας.

Η επιβεβαίωση της σχετικής συμφωνίας ήρθε και από τις Βρυξέλλες, καθώς παράγοντες της Κομισιόν, αδειάζοντας την κυβέρνηση για τις αντιδράσεις της, δήλωναν ότι τις θεωρούν ακατανόητες γιατί «όλα ήταν συμφωνημένα» και μάλιστα «στην επίτευξη της συμφωνίας δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».
«Είναι δική μας απόφαση να βάλουμε στόχο τα 50 δισ. Κι ακριβώς επειδή την ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας υπήρξε αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακοινώνουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, άλλος είναι ο ρόλος τους. Αν η ανακοίνωση γινόταν από την κυβέρνηση θα υπήρχε και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και διαβούλευση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκαλύπτοντας ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος της κυβερνητικής αντίδρασης!
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και να κατευνάσει τις αντιδράσεις, υποστήριξε μέσω του εκπροσώπου της ότι στόχος της δεν είναι η πώληση αλλά «η αξιοποίηση με σχεδιασμό», δεδομένου ότι σήμερα η μεγάλη περιουσία του Δημοσίου είναι ακατάγραπτη και αναξιοποίητη. Υποστήριξε ακόμα ότι ο πήχης των 50 δισ. είναι υψηλός αλλά μπορεί να επιτευχθεί και παρέπεμψε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 7 δισ. μέχρι το 2013 που αποφασίστηκε σε διυπουργική επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αποκαλυπτική, πάντως, των προθέσεων της κυβέρνησης για τη δημόσια περιουσία και τη σχέση της με το δημόσιο χρέος ήταν η ομιλία του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση του Economic Club της Νέας Υόρκης στις 23 Σεπτεμβρίου 2010. Είχε πει τότε:
«Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. - ποσό που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για τον λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απ' ευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημόσιου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου - εταιρειών "holding"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου