Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Μπουτάρης: Δεν κλείνουν και δεν πωλούνται TV-100 και FM-100


Δεν θα κλείσουν ούτε θα πωληθούν η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV-100 και το Δημοτικό Ραδιόφωνο FM-100, διαβεβαίωσε κατ΄επανάληψη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που κράτησε και μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης την κατάσταση στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για πρώτη φορά στα χρονικά, μεταδόθηκε ολόκληρη «ζωντανά» από την TV-100.

O κ. Μπουτάρης, χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη Δημοτική Τηλεόραση. Όπως είπε «η TV-100 είναι, αυτή τη στιγμή, ένα κουφάρι» και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο Δήμος να δαπανά κάθε χρόνο πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ, και η δημοτική τηλεόραση να μην έχει ακροαματικότητα ούτε 0,5%. Μάλιστα έφτασε ακόμη και σε ακραίες εκφράσεις, λέγοντας κάποια στιγμή πως πρόκειται για… «σκατά τηλεόραση»!
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι δεν κατηγορείται κανένας από τους πέντε προϊσταμένους που απολύθηκαν «ούτε για κλεψιές, ούτε για ατασθαλίες», όπως είπε και μίλησε για συμβολική κίνηση απομάκρυνσης. Πρόσθεσε δε πως τα δημοτικά ΜΜΕ «δε θα γίνουν ούτε ιδιωτικά, ούτε Α.Ε.», κάνοντας λόγο για «πολιτική απόφαση να κρατηθούν τα μέσα».
Την κατάσταση στα μέσα περιέγραψαν, από την πλευρά τους, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Εταιρίας Πληροφόρησης και Θεάματος (ΔΕΠΘΕ), Σοφία Ασλανίδου κι ο Γενικός Διευθυντής Φίλιος Στάγκος. «Παραλάβαμε ένα κέλυφος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ασλανίδου, ενώ ο Φ. Στάγκος μίλησε για την προσπάθεια των εργαζομένων να εμφανίσουν ένα καλό αποτέλεσμα.
Στη συνεδρίαση ακούστηκαν απόψεις των άκρων από το ότι “οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΘΕ, όσον αφορά την εκπαίδευση ήταν βαθειά νυχτωμένοι”, ως το ότι “τα δημοτικά μέσα πρόσφεραν πάρα πολλά στην πόλη και το κοινό της, όλα αυτά τα χρόνια”.
Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε, πολλές φορές, ότι, για να ζήσουν τα ΜΜΕ, πρέπει “να φθάσουμε σε ένα νούμερο λειτουργικών εξόδων ανεκτό από τον προϋπολογισμό του δήμου”, λέγοντας, όμως, ότι “αν ήμουν επιχειρηματίας θα την έκλεινα πάραυτα τη Δημοτική Τηλεόραση”.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο, Κώστας Γκιουλέκας,  πρότεινε να γίνει προσπάθεια να παραμείνουν τα μέσα, λέγοντας “θα είμαστε μαζί σας και στην κάθαρση”. Στήριξε τους απολυθέντες και, στη δευτερολογία του, παρουσίασε τα πρακτικά της διαβούλευσης που έγινε από τη γενική γραμματεία Τύπου για τα δημοτικά μέσα, στα οποία, όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης των δημοτικών μέσων ενημέρωσης. Όσο για την ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου ότι ιδιωτική εταιρία θα αναλάβει την χρηματοοικονομική μελέτη, ο επί χρόνια αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Β. Γάκης, αναρωτήθηκε: “Δεν ξέρετε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας”;
Υπέρ της διατήρησης των μέσων τάχθηκαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων που μίλησαν στη συνεδρίαση (Ζαργιανόπουλος, Παπαθεμελής, Στεργίου, Μηταφίδης και Μάτης). Καθένας υπέβαλε τις προτάσεις του, για το πώς θα ήταν δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας κι όλοι μίλησαν για “εξορθολογισμό δαπανών”.
O επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο για την κρίση στα εργασιακά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,   αναφέρθηκε στους εκδότες των εφημερίδων. "Έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου. Οι εργοδότες έχουν λυσσάξει για να διαλύουν ό,τι κερδήθηκε εδώ κι έναν αιώνα", είπε, ενώ για τον μεγαλομέτοχο Γιάννη Ρήγα που εκδίδει τις εφημερίδες “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά”, αναρωτήθηκε: "Γνωρίζει κανείς ποια είναι η ιδιοκτησία της ‘Μακεδονίας’";


(Με στοιχεία για το ρεπορτάζ αυτό από το Salonica News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου