Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Εξαπλώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο

Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μπαχρέϊν
Η σπίθα που άναψαν οι λαϊκές εξεγέρσεις κατά των απολυταρχικών καθεστώτων στην Τυνησία αρχικά και στην Αίγυπτο στη συνέχεια, εξαπλώθηκαν πλέον σε όλο τον αραβικό κόσμο, από τη Λιβύη μέχρι το Μπαχρέιν και από την Ιορδανία μέχρι το Τζιμπουτί, με αίτημα τον εκδημοκρατισμό.
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λιβύη όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Αλ Μπάιντα, στα ανατολικά της χώρας, μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, οι διαδηλωτές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη.
Καλά πληροφορημένη πηγή είχε αναφέρει ότι μόνο στην πόλη αυτή έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε το αντικυβερνητικό κίνημα. Εξάλλου, σύμφωνα με τη λιβυκή εφημερίδα Oea, που πρόσκειται στον Σεΐφ Αλ-Ισλάμ, γιο του Μουάμαρ Καντάφι, από τις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί είκοσι άνθρωποι στη Βεγγάζη και άλλοι επτά στην Ντέρνα. Σ' αυτόν τον αριθμό, των 41 νεκρών συνολικά, δεν περιλαμβάνονται οι τέσσερις κρατούμενοι που σκοτώθηκαν την Παρασκευή, ενώ προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Ελ-Τζεντάιντα, κοντά στην Τρίπολη, ούτε δύο αστυνομικοί οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τους διαδηλωτές στην Αλ Μπάιντα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. 
Στην Υεμένη, οι δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, συγκρούστηκαν με δεκάδες άτομα που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα επί 32 χρόνια. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Στο Μπαχρέιν, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που ήθελαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα Μανάμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου υποσχόταν διάλογο με την αντιπολίτευση μόλις επιστρέψει η "ηρεμία" στη χώρα.
Στην Ιορδανία, υποστηρικτές του καθεστώτος επιτέθηκαν σε διαδήλωση εκατοντάδων νέων που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι. Αυτές ήταν οι πρώτες σοβαρές ταραχές που σημειώνονται στο βασίλειο από την έναρξη του αντικαθεστωτικού κινήματος, τον Ιανουάριο.
Στο Ομάν, μερικές εκατοντάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους και γυναίκες, διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της πρωτεύουσας Μουσκάτ ζητώντας αύξηση των μισθών και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να παραχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στο κοινοβούλιο.
Στο Τζιμπουτί, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, μετά από μια μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ. 
Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές οι οποίοι απαντούσαν με πέτρες. Στην περιοχή ακούγονταν εκρήξεις. Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ενώ πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές από τους διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου