Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Αναστάτωση για τις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων


Αναστάτωση στους γονείς,  τους μαθητές αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις εκατοντάδων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, αλλά και σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο. Με βάση την απόφαση αυτή, σε πολλά χωριά θα καταργηθούν κυρίως μονοθέσια σχολεία, ενώ στις πόλεις θα δημιουργηθούν σχολικά συγκροτήματα-μαμούθ, με μεγάλο αριθμό μαθητών. Αντιδρώντας οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις πολλών σχολείων της χώρας.

Από τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά, μεταξύ των σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης που θα συγχωνευθούν, περιλαμβάνονται το 1ο, 6ο, 2ο και 12ο Αμπελοκήπων, το δημοτικό Λακκιάς στον Δήμο Βασιλικών με το 2ο Δημοτικό Νέας Ραιδεστού κ.α.
Οι σύλλογοι γονέων υπογραμμίζουν ότι με τις προετοιμαζόμενες συγχωνεύσεις σχολείων, θα δοθεί η χαριστική βολή στο ήδη απαξιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Σημειώνοντας παράλληλα πως αν υλοποιηθεί η πρόθεση του υπουργείου, θα υπάρχουν έως και 30 παιδιά ανά τμήμα και οι μαθητές θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση μισής ώρας.
Παράλληλα, και οι δήμαρχοι είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων, υποστηρίζοντας αντιθέτως ότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται η ίδρυση νέων σχολικών μονάδων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Επίσης,  προβληματίζονται και για το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος, καθώς γνωρίζουν ότι τώρα οι δήμοι θα πρέπει να καλύψουν το κόστος μεταφοράς των μαθητών στα νέα σχολεία.
«Είναι αδιανόητο σε μία πόλη με 17 συνοικίες να κλείσουν σχολεία. Είναι μία αναπτυσσόμενη περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τις συγχωνεύσεις σχολείων ούτε στα γυμνάσια ούτε στα λύκεια», δηλώνει ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Αντιθέτως, προσθέτει, «έχουμε ελλείψεις σε αίθουσες», προαναγγέλοντας αντιδράσεις τόσο από τη διοίκηση της δημοτικής αρχής όσο και από τους πολίτες.
Αντιδρώντας στις επικείμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολικών συγκροτημάτων της περιοχής, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς της Καβάλας βγήκαν στους δρόμους χτες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Και όπως καταγγέλλουν, οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας θα προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στην μαθητική κοινότητα. Ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υλοποίηση των σχεδιασμών. Αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή- εξπρές δηλώνουν και οι φορείς της Βόλβης με ομόφωνο ψήφισμά τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Το ψήφισμα της Βόλβης
Την ομόφωνη αντίθεσή του απέναντι σε οποιαδήποτε συνένωση, συγχώνευση ή κατάργηση σχολικών μονάδων ανακοίνωσε με ψήφισμά του και το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης. Παράλληλα, επικρίνει το υπουργείο Παιδείας καταγγέλλοντας ότι προχωρά τις διαδικασίες συγχώνευσης με διαβουλεύσεις-εξπρές, χωρίς να ζητήσει πρώτα την άποψη των καθ’ ύλην αρμόδιων δήμων, ενώ παράλληλα προδικάζει το αποτέλεσμα, καθώς ανακοινώνει μέσω των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λίστες με τις σχολικές μονάδες που συγχωνεύονται ή καταργούνται, προκαλώντας αδικαιολόγητη αναστάτωση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, εν μέσω της σχολικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου