Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ηλεκτρισμένη η κατάσταση στα Σκόπια μετά τα σοβαρά επεισόδια

Ηλεκτρισμένη, εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στα Σκόπια, μία ημέρα μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, το απόγευμα της Κυριακής, με αφορμή την ανέγερση μίας εκκλησίας-μουσείου στο κάστρο των Σκοπίων. Και ζωηροί, εκφράζονται οι φόβοι για ενδεχόμενη αναζωπύρωση της εθνοτικής σύγκρουσης μεταξύ σλαβομακεδόνων και αλβανών της ΠΓΔΜ. Από τα επεισόδια της Κυριακής, τραυματίστηκαν τουλάχιστον οχτώ άτομα, μεταξύ αυτών δύο αστυνομικοί. Ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα περίπου 100 νεαρών «Σλαβομακεδόνων»μετέβησαν στο κάστρο των Σκοπίων, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, για να εκφράσουν την υποστήριξη τους για την ανέγερση εκκλησίας-μουσείου στο χώρο του κάστρου, ενώ τοποθέτησαν και μία σημαία με το αστέρι της Βεργίνας.
Η εκκλησία-μουσείο που καταστράφηκε στη διάρκεια των επεισοδίων
Αμέσως μετά, στο ίδιο σημείο, προσέτρεξαν περίπου 300 Αλβανοί, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει νωρίτερα τη συγκέντρωση τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου .
Κατά την συνάντηση των δύο αυτών ομάδων ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια τα οποία διήρκησαν περίπου μισή ώρα. Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν με πέτρες και ξύλα και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να σταματήσουν τα επεισόδια.
Η ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου στο χώρο του κάστρου των Σκοπίων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ και κυρίως από την μεριά των Αλβανών οι οποίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι μεροληπτεί υπέρ των χριστιανών Σλαβομακεδόνων.
Πριν μερικές ημέρες είχε γνωστοποιηθεί ότι η ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου αναστέλλεται προσωρινά, ωστόσο η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε και την Πέμπτη το βράδυ, ομάδα 100 Αλβανών, μεταξύ αυτών και ηγετικά στελέχη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, μετέβησαν στο χώρο του κάστρου και κατεδάφισαν ένα μέρος της κατασκευής. 
Τις τελευταίες δύο ημέρες ομάδες «Σλαβομακεδόνων» και Αλβανών έχουν ανοίξει «πόλεμο» μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, με υβριστικά συνθήματα σε εθνοτική και θρησκευτική βάση.
Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι καταδίκασαν, από κοινού, τα σημερινά επεισόδια και απηύθυναν έκκληση, τα επεισόδια να μην αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Από την μεριά του το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για αποτυχία διατήρησης των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα και ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα (προέρχεται από το VMRO-DPMNE) και του υφυπουργού Εσωτερικών, Τζέβαντ Μπούτσι (προέρχεται από το DUI), για την αδυναμία, όπως υποστήριξε, της αστυνομίας να εμποδίσει τα επεισόδια.



Προσπάθεια ΗΠΑ και Ε.Ε. να πέσουν οι τόνοι

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθούν να ηρεμίσουν τα πνεύματα στην ΠΓΔΜ, ώστε να μην υπάρξει συνέχεια των αιματηρών επεισοδίων που σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Κάστρο των Σκοπίων.
Η  αμερικανική πρεσβεία στην ΠΓΔΜ, κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν  ηρεμία, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, στο Φρούριο των Σκοπίων.
Στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε αναφέρει ότι η Πρεσβεία παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη  να βρουν λύσεις στις διαφορές τους μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

Και η Ε.Ε.
Άμεση ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γραφείο της Ε.Ε. στη σκοπιανή πρωτεύουσα, ζήτησε  από τους Αλβανούς και τους Σλάβους να αφήσουν τους νόμιμους εκπροσώπους τους να επιλύσουν το ζήτημα το οποίο ανέκυψε με την ανέγερση της χριστιανικής εκκλησίας στο κάστρο της πόλης.
«Προς το παρόν, η ασφάλεια και συνύπαρξη των εθνοτήτων στη χώρα είναι το σημαντικότερο. Όσον αφορά την ανέγερση  της εκκλησίας στο παλαιό φρούριο των Σκοπίων, είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά και τα όποια σχέδια πρέπει να τίθενται πρώτα σε δημόσια διαβούλευση», τονίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου