Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Πως και πότε θα επιστραφούν τα 900.00 ευρώ που υπεξαιρέθηκαν;


Τι γίνεται τώρα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την κατάχρηση των 895.765,83  ευρώ από το ταμείο του δήμου Μηχανιώνας;  Ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να επιστραφεί το δημόσιο χρήμα που χάθηκε λόγω παραλείψεων, έλλειψης ελέγχου και απουσία ουσιαστικής διοίκησης;

Όπως κατ΄ αποκλειστικότητα αποκάλυψαν τα «Μηχανιώτικα Νέα» δημοσιεύοντας ολόκληρο το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, που υπογράφεται από τον Αθανάσιο Γερονάτσιο,   ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Γιάννης Μαυρομάτης και η προϊσταμένη των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του τέως Δήμου θα πρέπει οι δύο μαζί «αλληλεγγύως και εις ολόκληρο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα και στην σχετική απόφαση καταλογισμού, να επιστρέψουν στο ταμείο του δήμου το ποσό που υπεξαιρέθηκε. Κι αυτό, «ως συνευθυνόμενοι για τη δημιουργία του ελλείμματος (ζημίας) στην ταμειακή διαχείριση του Δήμου Μηχανιώνας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι Επιθεωρητές.
Τι σημαίνει όμως αυτό το «αλληλεγγύως και εις ολόκληρο»; Σημαίνει ότι ο καθένας από τους δύο, δηλαδή ο κ. Μαυρομάτης και η προϊσταμένη θα πρέπει να καταβάλουν στο ελληνικό δημόσιο από 447.882,91 ευρώ ο καθένας, μέχρι δηλαδή να συμπληρωθεί το ποσό των 895.765,83 ευρώ. Και εφόσον τα ρευστά χρήματα και τα ακίνητα του ενός δεν επαρκούν για να καλυφθεί το ποσό των 447.882,91 ευρώ, τότε υποχρεωτικά ο άλλος από τους δύο να πρέπει να συμπληρώσει το ποσό. Κι όλα αυτά διότι οι συγγενείς του πεθαμένου πλέον ταμία, που διέπραξε την υπεξαίρεση, είχαν φροντίσει αμέσως μετά τον θάνατό του να κάνουν αποποίηση κληρονομιάς, κι έτσι δεν μπορεί να γίνει καταλογισμός εναντίον τους.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώνει ο Οικονομικός Επιθεωρητής κ. Γερονάτσιος, που συνέταξε την πράξη καταλογισμού «σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ.8, του ΝΔ 1264/42, η έφεση κατά της καταλογιστικής απόφασης δεν αναστέλλει την εκτέλεση του καταλογισμού αυτού, ούτε επιτρέπεται η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια». Με βάση αυτό, υπογραμμίζεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, «η ταμειακή υπηρεσία (Γραφείο Εσόδων) του Δήμου Μηχανιώνας παρακαλείται να βεβαιώσει τα καταλογισθέντα ποσά σε βάρος των ανωτέρων προσώπων (σ.σ. του κ. Γιάννη Μαυρομάτη και της προϊσταμένης του δήμου) υπέρ του δήμου και να επιδιώξει την είσπραξή τους  σύμφωνα με τις διατάξεις περί ΚΕΔΕ (ΝΔ 356/74)».
Στην πράξη τώρα, από τη στιγμή  που η όποια έφεση του κ. Μαυρομάτη κατά της καταλογιστικής απόφασης «δεν αναστέλλει την εκτέλεση του καταλογισμού, ούτε επιτρέπεται η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια», θα έπρεπε κανονικά οι οικονομικές υπηρεσίες του νέου Δήμου Θερμαϊκού να είχαν προχωρήσει ήδη στη διαδικασία είσπραξης  του ποσού των 900.000 και πλέον ευρώ, στο οποίο θα έχει ήδη ανέλθει, μαζί με τους νόμιμους τόκους,  το οφειλόμενο ποσό που καταλογίσθηκε σε βάρος του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας και της προϊσταμένης του δήμου.  Θα έχει δε ενδιαφέρον να μάθουμε την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου