Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Για πόσο ακόμη θα παραμένουν άλυτα Σκοπιανό και Κυπριακό;


Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Σκοπιανό και Κυπριακό κατάντησαν χρονίζοντα προβλήματα δεκαετίες τώρα και η προοπτική επίλυσής τους, μάλλον έχει απομακρυνθεί εξ αιτίας των δικών μας λαθών και παραλείψεων.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στο συνομιλητή του τη θέση της Ελλάδας για μια ονομασία με «γεωγραφικό προσδιορισμό» και «χρήση απ΄ όλους».
«Διαβεβαίωσα», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας, «το Γ.Γ., για άλλη μια φορά και πάλι, για τη βούληση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μία λύση. Η πρόσκληση, αν θέλετε, απευθύνεται προς την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας και τον κ. Γκρούεφσκι να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε λύση, και ταυτόχρονα θα οδηγήσουν τη χώρα του και το λαό της χώρας του σ΄ ένα μέλλον ευρωπαϊκό, σε σταθερότητα στην χώρα του και σταθερότητα και ευρωπαϊκό μέλλον όλης της περιοχής».
Δυστυχώς, παρά τις άπειρες «συνομιλίες», «διαβουλεύσεις», «συναντήσεις» και «ενημερώσεις», το Σκοπιανό πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και 19 χρόνια, ενώ το κυπριακό «αισίως» βαίνει στον 37ο χρόνο συζητήσεων και ένας Θεός ξέρει για πόσο ακόμη.
Γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων ατέρμονες και θα συνεχίσουν να γίνονται και η κάθε πλευρά περιμένει την άλλη να κουραστεί (;) για να …λυθεί το πρόβλημα.
Και στο μεταξύ, τα προβλήματα διαιωνίζονται, εν μέσω οικονομικής κρίσης οι χώρες συνεχίζουν να εξοπλίζονται, οι λαοί «κουρδίζονται» και βασανίζονται με την ιδέα ότι ατιμίες προοιωνίζονται και ότι οι μάχες δεν κερδίζονται, διεθνείς επιδιαιτητές ορίζονται, «λύσεις» (;) σκαρφίζονται και οι ξένοι αλωνίζουν και τα κράτη αλωνίζονται… Για πόσο ακόμα;
Σε ποιους συμφέρει και σε ποιους όχι να παραμένουν άλυτα τέτοιου είδους προβλήματα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου