Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Δημοπρατήθηκε η ολοκλήρωση αποχέτευσης της Επανομής

Παίρνει σύντομα τέλος η ταλαιπωρία των κατοίκων και αποκτά η Επανομή σύγχρονο δίκτυο-Διαδικασία εξπρές της διοίκησης του νέου Δήμου θερμαϊκού
Η ταλαιπωρία των κατοίκων της Επανομής παίρνει σύντομα τέλος και επιτέλους το όνειρό τους για ένα σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο οδεύει προς την εκπλήρωσή του, καθώς δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης TED (Tenders Electronic Daily) η προκήρυξη σύμβασης της δεύτερης φάσης για την αποπεράτωση του αποχετευτικού δικτύου της Επανομής, προϋπολογισμού περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ. Η δημοπράτηση, που πήρε τον αριθμό 2011/S 25-039984, προβλέπει:
-Την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τον οικισμό της Επανομής έως τον συλλεκτήριο κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της Νέας Μηχανιώνας, απ’ όπου τα λύματα θα οδηγούνται στις εγκαταστάσεις του δευτεροβάθμιου βιολογικού καθαρισμού ΕΕΛ του Αγγελοχωρίου.
-Τους αγωγούς αποχέτευσης ακαθάρτων της παραθεριστικής περιοχής β’ κατοικίας που είναι παράλληλοι με τον αγωγό μεταφοράς λυμάτων, και
-Τα τρία αντλιοστάσια ανύψωσης στην παραλιακή περιοχή μεταξύ παραλίας Επανομής και Μηχανιώνας.
Το έργο, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:39984-2011:TEXT:EL:HTML), συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής κατά 75 %, με βάση την εγκριτική απόφαση Ε(2006) 6932/15.12.2006, από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (αριθ. εναρ. έργου 2007ΕΠ00830026), και από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑ Επανομής.
Συνολικά, θα κατασκευαστούν εκτός από τα τρία αντλιοστάσια και 23.360 μέτρα αγωγών, ενώ το όλο έργο θα πρέπει να εκτελεστεί μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών. Το άνοιγμα των προσφορών από τις τεχνικές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν για την ανάληψη του έργου, θα γίνει στις 10 το πρωί της 29ης Μαρτίου 2011 στα γραφεία της ΔΕΥΑ Επανομής. Για την συμμετοχή στο διαγωνισμό θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή ύψους 189 216,29 ευρώ, καθώς και εγγύηση καλής εκτέλεσης, που ανέρχεται σε ποσοστό 5% επί του προϋπολογισμού του έργου, δηλαδή ποσού 473 040,73 ευρώ.
Προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η δεύτερη και τελευταία φάση εκτέλεσης του μεγάλου έργου της αποχέτευσης, που άρχισε στον Δήμο Επανομής επί δημαρχίας του Απόστολου Οικονομίδη, η νέα διοίκηση του ενιαίου πλέον λόγω Καλλικράτη Δήμου Θερμαϊκού, παρά τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει,  έκανε στην κυριολεξία έναν αγώνα δρόμου για την έγκαιρη δημοπράτηση του έργου. Έτσι, όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, κ. Κωστής Κούτουκας, η σχετική τεχνική μελέτη πέρασε στις 31 Ιανουαρίου από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Τεχνικών Έργων, την 1η Φεβρουαρίου πέρασε από έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και παραδόθηκε στη ΔΕΥΑ Επανομής και την επόμενη ημέρα η ΔΕΥΑ σε έκτακτο συμβούλιο, αποφάσισε τη δημοπράτηση του έργου. Η δημοπράτηση, στάλθηκε αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. και δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στηn TED υπό τον διακριτικό τίτλο «GR-Επανομή: Κατασκευαστικές εργασίες για αγωγούς αποχέτευσης).
Με την ολοκλήρωση και αυτής της β΄ φάσης του αποχετευτικού αγωγού της Επανομής, αφενός μεν θα πάρει τέλος η πολύμηνη ταλαιπωρία των κατοίκων της Επανομής και των επισκεπτών της από τις εργασίες κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου και αφετέρου οι Επανομίτες θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο δίκτυο ώστε επιτέλους να απαλλαγούν από τους βόθρους.
Σπύρος Κουζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου