Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Καθολική η Γενική Απεργία


Σταμάτησαν σχεδόν τα πάντα στη χώρα για 24 ώρες, λόγω της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην Γενική Απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με βασικό αίτημα την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων και αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ’ απαίτηση της Τρόϊκα. Δεκάδες χιλιάδες λαού, ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας, συγκροτώντας μαχητικές διαδηλώσεις για να διατρανώσουν την οργή και την αγανάκτησή τους στην πολιτική της λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας και του μαρασμού της χώρας.
 Σε πολλούς εργασιακούς χώρους, όπως ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική και έφτασε το 100%. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ : 100%
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: 100%
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΠΛΟΙΑ 100%
ΛΙΜΑΝΙΑ: 100%
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ : 100%
COCA COLA: 100%
ΟΙΚΟΔΟΜΗ: 100%
ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ ,ΕΥΔΑΠ το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 90%
Κάποιοι διαδηλωτές θυμήθηκαν και τις Απόκριες !
Οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους, με ενωτική και μαζική συμμετοχή, έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν αγωνιστική απάντηση ενάντια στις επιταγές των τροϊκανών για ακόμη περισσότερες περικοπές και ανατροπές βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων. 
Οι εργαζόμενοι απαιτούν να απορριφθούν εδώ και τώρα οι εκβιαστικές απαιτήσεις και οι όροι που επιβάλλει το μνημόνιο αλλά και το περίφημο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν και όχι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι που καλούνται να πληρώσουν. 

Στη Θεσσαλονίκη
Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ., ενώ άλλος τόσος και περισσότερος ήταν ο κόσμος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, από τα οποία προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών και σε δύο σούπερ μάρκετ.
Κατά τις διαδηλώσεις, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή ενός ατόμου. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, ξεκίνησαν την πορεία από διαφορετικά σημεία, που ενώθηκαν στο τέλος σε μία ενωμένη πορεία. Έγιναν προσπάθειες για έκτροπα από κουκουλοφόρους, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν γρήγορα από τα ΜΑΤ, που παρακολουθούσαν σε όλη τη διάρκεια. Κάποιοι κουκουλοφόροι ξήλωσαν κάμερες καταστημάτων στην οδό Εθνικής Αμύνης. Στη συμβολή με την Τσιμισκή έπεσαν οι πρώτες βόμβες κρότου-λάμψης με τα “απαραίτητα” χημικά. Οι διαδηλωτές παρέμειναν ψύχραιμοι και συνέχισαν κανονικά την πορεία τους.
Στην άνοδο της Βενιζέλου, απειλήθηκε σύρραξη όταν ομάδα των ΜΑΤ επιτέθηκε σε κάποιους διαδηλωτές, αλλά ευτυχώς αποφεύχθηκε συνέχεια με παρέμβαση από τους ψυχραιμότερους και από τις δύο πλευρές. Η πορεία κατέληξε στο πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου παρέμειναν για λίγο κορυφώνοντας τα συνθήματα, τα οποία δεν είχαν σταματήσει να δίνουν ζωηρό παλμό σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Ένα τμήμα της πορείας κατευθύνθηκε στην Εγνατία, καταλήγοντας στην πλ. Αριστοτέλους, όπου έγιναν επεισόδια μικρής έκτασης με επίθεση των ΜΑΤ σε διαδηλωτές χρησιμοποιώντας βόμβες και χημικά.

"Μας πήρατε τη ζωή μας και μας πετάτε ψίχουλα. Τα επιστρέφουμε"
Στην Αθήνα
Συγκεντρώσεις από άλλες εποχές θύμιζε η συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας καθώς ο κόσμος που είχε αρχίσει να συρρέει από πολύ νωρίς ολοένα και πύκνωνε. 
Οι απεργοί έδωσαν δυναμικό «παρών» στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Η κυκλοφορία στο κέντρο είχε διακοπεί στους περισσότερους δρόμους από το Πεδίο του Άρεως- όπου έχουν  συγκεντρωθεί ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ- έως τη  οδό Σταδίου ενώ στην Ομόνοια βρίσκονταν τα μέλη του ΠΑΜΕ. 
Στην πορεία συμμετέχουν με πολυπληθές «μπλοκ» και οι κάτοικοι της Κερατέας που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. 
Νωρίτερα το κέντρο της Αθήνας θύμιζε εμπόλεμη ζώνη με εκτεταμένα και σοβαρά επεισόδια να διαδραματίζονται μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων.
Ξέσπασαν μεμονωμένες εστίες έντασης σε πολλά σημεία από τα Προπύλαια έως το Σύνταγμα και τη λεωφόρο Αμαλίας, ωστόσο οι διαδηλωτές δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν παρά τις κινήσεις της αστυνομίας για να διαλυθούν. 
Ακόμα και ομάδες που διασκορπίστηκαν συγκεντρώθηκαν ξανά σταδιακά και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η εξέγερση άρχισε» κινήθηκαν και πάλι προς της Βουλή.  
Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τη ρίψη μολότοφ αλλά και την εκτεταμένη χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας, ενώ στην πλατεία Συντάγματος συνελήφθη ένας διαδηλωτής που είχε στην κατοχή του τόξο, δύο βέλη, ένα καδρόνι και ένα τσεκούρι! 
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την πλευρά των διαδηλωτών ανέφεραν πως ενώ η πορεία διεξαγόταν ειρηνικά και χωρίς προβλήματα, ακούστηκε από τα cb της αστυνομίας η εντολή «Σπάστε την πορεία».  
Ένας αστυνομικός τυλίχτηκε στις φλόγες ενώ συνάδελφοί του προσπαθούσαν να τον σώσουν. Η βόμβα μολότοφ που πέταξαν κουκουλοφόροι διαδηλωτές τον πέτυχαν στο κράνος και μέσα σε λίγα λεπτά άρπαξε όλος φωτιά. Δεν έγινε γνωστό πόσο σοβαρά είναι τα τραύματά του.
Δύο αστυνομικές μοτοσυκλέτες καμένες, αμέτρητοι κάδοι, σπασμένα παγκάκια, σπασμένα ΑΤΜ τραπεζών, στάσεις λεωφορείων, στάσεις μετρό και πλήθος άλλων βανδαλισμών είναι ο απολογισμός της – μεγαλειώδους κατά τα άλλα – διαδήλωσης στην Αθήνα. 

Με ένα μαύρο πανό που γράφει «Πεθαίνουμε» κι ένα μαύρο φέρετρο διαδηλώνει ακριβώς μπροστά στη Βουλή το μπλοκ «23 Φλεβάρη». 
Το μπλοκ αυτοαποκαλείται «Ομάδα Πολιτών 23 Φλεβάρη» και το σύνθημά του είναι «Ας αντιδράσουμε». «Για να μην  πεθάνουμε από την εξαθλίωση, την ανεργία, την απαξίωση, την ασυδοσία, την προδοσία, την κλεψιά, την ατιμωρησία, την κοροϊδία, την εξαπάτηση, την αδιαλλαξία, την αδιαφορία, την επιβολή... ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ», αναφέρουν σε φυλλάδιό τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου