Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Γκάλοπ-γροθιά στο πολιτικό σύστημα

Το ρευστό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, καταγράφει η μεγάλη δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» που κυκλοφορεί. Στη δημοσκόπηση καταγράφεται με το πιο άμεσο τρόπο η άποψη των ελλήνων πολιτών για την τρέχουσα κατάσταση καθώς και οι τάσεις που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα, τείνοντας να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό.

Στη δημοσκόπηση είναι εμφανείς οι μετατοπίσεις γνώμης και ενδεχόμενης εκλογικής συμπεριφοράς των εκλογέων σε σύγκριση με τις τελευταίες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Το 45% του εκλογικού σώματος, ποσοστό πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά δηλώνει την πρόθεσή του για λευκή ή άκυρη ψήφο στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Τα δύο κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μόλις και μετά βίας συγκεντρώνουν συνολικά 65% στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος (33,0% το ΠΑΣΟΚ και 32,0% η Ν.Δ.), ενώ αξιόλογη είναι η άνοδος του ΚΚΕ που φτάνει στο 12,5%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 5,0% και των Οικολόγων-Πράσινων στο 4,0%. Παρατηρείται επίσης μικρή πτώση του ΛΑΟΣ στο 5,0% και αδυναμία του κόμματος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη (λαμβάνει ποσοστό μόλις 2,0%) και της νεοσύστατης «Δημοκρατικής Αριστεράς» (ποσοστό 2,5%) να εισέλθουν στη Βουλή.
Η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση και την πολιτική της φτάνει στο 82%, ποσοστό που βρίσκεται κάτω από το όριο ασφαλείας του 20%, ενώ η δυσαρέσκεια από την έως τώρα διαχείριση της οικονομικής κρίσης ανέρχεται στο 84%.
Οι πολίτες που ρωτήθηκαν εκφράζουν, με ποσοστό που είναι αξιοσημείωτο, τη γνώμη τους για το που πάει η χώρα και στην πρόθεση ψήφου, αν γίνονταν αυτή την περίοδο εκλογές, τα αποτελέσματα χρήζουν μεγάλης ανάλυσης και συζήτησης. Η στάση απέναντι στο μνημόνιο και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση πρέπει να προβληματίσει τους ασκούντες εξουσία αλλά και τους επίδοξους διαδόχους. 
Ζητήματα όπως η ανεργία, οι απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το κίνημα δεν πληρώνω, τα οικονομικά σκάνδαλα και οι εξεταστικές επιτροπές καθώς και οι χειρισμοί των παραπάνω από τα πολιτικά κόμματα απασχολούν έντονα τους έλληνες πολίτες.
Το 60% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ το 52% δηλώνει ότι συμφωνεί με την άρνηση πληρωμής των διοδίων
Η μεγάλη αυτή δημοσκόπηση καταγράφει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο το σκηνικό που αλλάζει και τα αποτελέσματά της ίσως καταδεικνύουν τι σκέφτεται και τι αισθάνεται η ελληνική κοινωνία για το «τσουνάμι»  που έχει δεχθεί, με βασικό δεδομένο ότι μια δημοσκόπηση αποτυπώνει πάντα την περίοδο και τη συγκυρία στην οποία πραγματοποιήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου