Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ο Καντάφι και οι Βουλγάρες νοσοκόμες

Τα γεγονότα στη Λιβύη, έφεραν εκτός των άλλων στην επιφάνεια και οδήγησαν  στη δικαίωση των πέντε Βουλγάρων νοσοκόμων και ενός παλαιστίνου γιατρού που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για την εκ προμελέτης μόλυνση 400 και πλέον παιδιών με τον ιό του Έιτζ.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπντελτζαλίλ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Αλ Τζαζίρα», ότι το καθεστώς του Καντάφι ήταν υπαίτιο για την μόλυνση των παιδιών στο νοσοκομείο στη Βεγγάζη. Ο Αμπντελτζαλίλ ανέφερε την υπόθεση με την ομαδική μόλυνση με Έιτζ των 400 παιδιών, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα εγκλήματα του καθεστώτος Καντάφι κατά του λαού της Λιβύης. 
Μετά από οχτώ χρόνια στη φυλακή και απάνθρωπα βασανιστήρια, οι καταδικασμένοι σε θάνατο 5 Βουλγάρες νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος γιατρός, απελευθερώθηκαν στα μέσα του 2007 μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τον Μουαμάρ Καντάφι. Στην τελική προσπάθεια για την αποφυλάκισή τους  από την φυλακή στη Λιβύη, πρωτοστάτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Κατά τις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Τρίπολης και της Σόφιας, η Βουλγαρία χάρισε στη Λιβύη ένα παλιό χρέος ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ όπως αργότερα έγινε γνωστό, το «αντίτιμο» για την απελευθέρωση των νοσοκόμων, ήταν η επίσκεψη του Καντάφι με τιμές στη Γαλλία ένα χρόνο αργότερα. 
Η Βουλγαρία χειροκρότησε τη διεθνή «συναλλαγή», με την οποία σώθηκαν οι ζωές των αθώων Βουλγάρων νοσοκόμων και του Παλαιστίνιου γιατρού και τελείωσε η υπόθεση. Η Σνεζάνα Ντιμιτρόβα, η Βάλια Τσερβενιάσκα, η Κριστιάνα Βάλτσεβα, η Βαλεντίνα Σιρόπουλο, η Νάσια Νένοβα και ο Ασράφ Χατζούτζ ήδη χαίρονται την ελευθερία τους. Στις καρδιές τους όμως έμεινε ο πόνος ότι η αθωότητά τους ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο της Λιβύης. Λόγω της ισχυρής προπαγάνδας στη χώρα, πολλοί άνθρωποι στον αραβικό κόσμο εξακολουθούσαν να τους θεωρούν ως μαζικούς παιδοκτόνους. 

Οι Βουλγάρες νοσοκόμες υπέβαλαν μήνυση στο δικαστήριο της Σόφιας κατά του Μοαμάρ Καντάφι, θεωρώντας τον ως τον κύριο υπαίτιο για την επιδημία μεταξύ των παιδιών στη Βεγγάζη. Μέχρι τώρα η μήνυση είχε μάλλον συμβολική σημασία. Μετά όμως από την παραδοχή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Λιβύης για τις ευθύνες του καθεστώτος Καντάφι, η  αλήθεια μπορεί να επικρατήσει. 


(πηγή: Εθνικό Ραδιόφωνο Σόφιας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου