Με εμφύλιο πόλεμο, απειλεί ο γιος του Καντάφι, Σαίφ αν-Ισλάμ, γραβατωμένος και δίχως την κελεμπία του πατέρα του |
Γενικεύεται η εξέγερση στη Λιβύη, μέσα σε απειλές από τον γιό του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ότι το καθεστώς του πατέρα του είναι αποφασισμένο να βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Την ίδια ώρα, κι ενώ οι ταραχές απόι την Βεγγάζη εξαπλώνονται πλέον και μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, καίγεται το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και αυξάνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις. Πλέον τα θύματα των ταραχών ανέρχονται στους 233, αν και η κυβέρνηση της Λιβύης παραδέχεται μόνο 84 νεκρούς.
«Ο λαός της Λιβύης έχει να διαλέξει είτε να οικοδομήσει μια νέα Λιβύη είτε να βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, την ίδια στιγμή που οι ταραχές επεκτείνονταν στους δρόμους της Τρίπολης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, κυβερνητικό κτήριο είχε τυλιχθεί το πρωί της Δευτέρας στις φλόγες.
«Βλέπω να φλέγεται η Αίθουσα του Λαού, υπάρχουν πυροσβέστες που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά», δήλωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως, εκτός από το κυβερνητικό κτίριο, στις φλόγες βρίσκονται επίσης αρκετά αστυνομικά τμήματα στην Τρίπολη.
Παράλληλα, εκατοντάδες Λίβυοι, ορισμένοι οπλισμένοι με μαχαίρια και όπλα, επετέθησαν εναντίον εργοταξίου νοτιοκορεατικής εταιρείας στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 15 εργαζόμενοι από το Μπανγκλαντές και τρεις από τη Νότια Κορέα.
«Ποταμοί αίματος θα κυλήσουν»
«Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη», είπε στο διάγγελμά του ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ.
Υποσχέθηκε παράλληλα σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ισχυριζόμενος ότι το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο θα συνέλθει σύντομα για να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα δίνουν «προοπτικές ελευθερίας» στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών, ενώ έκανε λόγο για την έναρξη διαλόγου για τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.
Την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι ο στρατός θα διαφυλάξει την τάξη με κάθε κόστος. «Το ηθικό μας είναι υψηλό και ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εδώ στην Τρίπολη, ηγείται της μάχης και τον υποστηρίζουμε, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις... δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταίου ανδρός, μέχρι τελευταίας γυναίκας και μέχρι τελευταίας σφαίρας», τόνισε.
Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε πολλές φορές τον αριθμό 84 αναφερόμενος στους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών και δήλωσε ότι τα νούμερα που δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι «πολύ υπερβολικά».
Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα. Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν στην πόλη της Βεγγάζης, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο και στις πόλεις Μουσράτα και Ζαούια.
Εξαπλώνονται οι ταραχές
Πυρά ακούσθηκαν χθες το βράδυ σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης. Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του καθεστώτος σημειώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία, σύμφωνα με μαρτυρίες. Αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το BBC έκανε λόγο για ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον του πλήθους.
Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος ηγείτο της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος από το 2007 πριν ανακοινώσει έναν χρόνο αργότερα ότι αποσύρεται, δήλωσε ότι η Λιβύη είναι στόχος ξένης συνωμοσίας και παραδέχθηκε ότι πόλεις όπως η Βεγγάζη και η Αλ-Μπάιντα έχουν γίνει πεδία σφοδρών συγκρούσεων και ότι οι «ταραξίες» έχουν πλέον στην κατοχή τους όπλα του στρατού.
«Τώρα ολόκληρος ο λαός της Λιβύης είναι οπλισμένος. Απευθύνομαι σε εσάς για τελευταία φορά πριν από την προσφυγή στα όπλα», είπε προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι «ούτε Τυνησία, ούτε Αίγυπτος».
Νωρίτερα, φημολογίες ότι ο Καντάφι είχε εγκαταλείψει τη Λιβύη οδήγησαν σε πανηγυρισμούς στους δρόμους της πόλης, ωστόσο ο αλ-Ισλάμ είπε ότι ο πατέρας του παραμένει στη Λιβύη και «ηγείται στης μάχης».
Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και εκφράζει τη λύπη του για τη βία και τους θανάτους... Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται», αναφέρεται στο κείμενο.
Διαφωνίες εντός της κυβερνώσας ελίτ;
Εν τω μεταξύ, ο Μοχάμεντ Μπαγιού, ο οποίος μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι η ηγεσία της Λιβύης πρέπει ν΄αρχίσει διάλογο με τους αντιπάλους της για την κατάρτιση συντάγματος.
Σε ανακοίνωσή του, η οποία αποκαλύπτει διαφωνίες στους κόλπους της κυβερνώσας ελίτ της Λιβύης, δήλωσε ότι η ηγεσία κάνει λάθος να απειλεί με βία τους αντιπάλους της.
Ο Μπαγιού κάλεσε τον Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι να αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση ώστε να γίνουν αλλαγές στο λιβυκό πολιτικό σύστημα.
Παράλληλα, ο απεσταλμένος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο, Μονεΐμ αλ-Χόνι, ανακοίνωσε ότι «θα συμμετάσχει στην επανάσταση», ενώ ο πρεσβευτής της στην Ινδία Αλί ελ Ασάουι δήλωσε στο BBCότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου