Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Γκαντεμιά, χάνουμε τον Καντάφι, χάνουμε και τις ... επενδύσεις του


Α, ρε. Γκαντεμιά κι αυτή. Εκεί που λέγαμε ότι την Ελλάδα θα την σώσει από την οικονομική κρίση ο … Καντάφι, να ετοιμάζεται για γκρέμισμα κι αυτός, όπως έγινε με τον Μουμπάρακ. Κρίμα, θα τον χάσουμε τον πρώην «επαναστάτη» που βάφει με καράμπογια το μαλλί του σαν γριά τσατσά και ο οποίος, τον Ιούνιο πέρσι, αν θυμάστε είχε υποσχεθεί στον δικό μας Γιώργο Παπανδρέου ότι όχι μόνο θα «σώσει» την ελληνική οικονομία από την κατάρρευση, αλλά και ότι η Ελλλαδίτσα μας θα έπαιρνε… «μερίδιο από τα 200 δις που διαθέτει η Λιβύη για επενδύσεις», όπως μας ξεφούρνιζαν τότε.

Για του λόγου το αληθές, σας μεταφέρουμε εδώ το ρεπορτάζ για τη συνάντηση Καντάφι-Παπανδρέου στη Λιβύη, που είχε δημοσιεύσει στην εφημερίδα «Τα Νέα», στις 10 Ιουνίου 2010  ο απεσταλμένος της Γιώργος Παπαχρήστος. Διαβάστε.
 «Με ένα σημαντικό μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Λιβύης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μουαμάρ Καντάφι επισφράγισαν χθες τη συνάντησή τους, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες και πραγματοποιήθηκε στην τέντα του λίβυου ηγέτη, εντός περίκλειστης στρατοκρατούμενης έκτασης στην Τρίπολη.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα μας αλλά και στην επιβεβαίωση των παραδοσιακών σχέσεων των δύο κρατών.
Η τελευταία επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη έγινε το 1986 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου σπάζοντας τον διεθνή αποκλεισμό της Δημοκρατίας της Τζαμαχιρίας συνάντησε τον νεαρό τότε συνταγματάρχη Καντάφι.
Χθες ο Γιώργος Παπανδρέου άκουσε εντυπωσιασμένος τον Μουαμάρ Καντάφι να εμφανίζεται πρόθυμος για συνεργασία σε όλους τους τομείς, αλλά και τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Μαχμούντι που επισκέφθηκε προσφάτως την Ελλάδα να μιλάει για «πραγματικά εταιρική συνεργασία» των δύο χωρών.
Η κυβέρνηση της Λιβύης διαθέτει 200 δισ. δολάρια για επενδύσεις και ο κ. Μαχμούντι κάλεσε την Ελλάδα να πάρει μερίδιο από αυτά, με την επισήμανση ότι θα έχουν προτεραιότητα τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι έλληνες εργαζόμενοι. 
Το μνημόνιο 
Από το μνημόνιο που υπέγραψαν χθες οι δύο πλευρές προκύπτει ότι συμφώνησαν για συνεργασία στους οικονομικό, τραπεζικό, αγροτικό, ενεργειακό, πολιτισμικό και αγροτικό κλάδους. 
Θα προωθηθεί άμεσα η υποβρύχια σύνδεση Λιβύης- Ελλάδας με πόντιση οπτικών ινών στη Μεσόγειο, που θα διευκολύνει τις τηλεπικοινωνίες. Την κατασκευή του έργου θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου ελληνικές εταιρείες. 
Σε μεταγενέστερο χρόνο θα υπάρξει ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας- Λιβύης με τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα στην Ευρώπη, μέσω Κρήτης- Πελοποννήσου- Στερεάς Ελλάδας και το επόμενο στάδιο προβλέπει σύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου από Λιβύη σε Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Η Λιβύη θα συμμετέχει στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. 
Θα προωθηθούν κοινές επιχειρηματικές δράσεις και συνεργασίες στον τουριστικό τομέα με επίκεντρο την Κρήτη, λόγω εγγύτητας. 
Συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργα στη Λιβύη. 
Εξαγωγές κατασκευαστικών υλικών (π.χ. μαρμάρου) από την Ελλάδα. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην περιφέρεια της χώρας, κυρίως σε περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας όπως η Μακεδονία. 
Συμφωνία για διευκολύνσεις τόσο στη διπλή φορολόγηση όσο και στη χορήγηση θεωρήσεων μεταξύ των δύο κρατών, ώστε να διευκολυνθεί και η μετακίνηση. 
Είπαν για όλα 
Η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον λίβυο ηγέτη έγινε σε πολύ θερμό κλίμα. Ο κ. Καντάφι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα και κατά τις συνομιλίες του μετά γεύματος με τον έλληνα πρωθυπουργό αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίθεση εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, τη στάση του Ισραήλ, το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην οικονομική κρίση. Ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Λιβύης και μαζί αναχώρησαν για να συναντήσουν τον συνταγματάρχη Καντάφι. 
Ο ΛΙΒΥΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κάλεσε την Ελλάδα να πάρει μερίδιο από τα 200 δισ. δολάρια που διαθέτει η Λιβύη για επενδύσεις».
Εδώ τελειώνει η ανταπόκριση του Γ.Παπαχρήστου στα "Νέα", εδώ τελειώνουν και τα μασάλια περί οικονομικών οφελημάτων της Ελλάδος από τη Λιβύη. Αν και αυτό το τελευταίο για το «μερίδιο στα 200 δις», πολύ μας άρεσε….. Από εκεί φαίνεται εμπνεύστηκαν και διάφοροι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα που έβγαιναν αργότερα και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές, εξήγγειλαν κι αυτοί… «έργα του Καντάφι» στην περιοχή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου