Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Προς πρόωρες εκλογές η ΠΓΔΜ


Τη γνώριμή του οδό του υπερεθνικισμού, συνεχίζει να βαδίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το αίτημα της σοσιαλδημοκρατικής αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρη προκήρυξη εκλογών. Η αντιπολίτευση αποχώρησε από το κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αυταρχισμό και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, λόγω των πιέσεων που ασκούνται στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ.
Η πρωτοβουλία του κ. Γκρούεφσκι προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι μόλις το Δεκέμβριο είχε απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, επικαλούμενος την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Έχει, ενδεχομένως, σημασία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μόλις πριν από λίγες μέρες επέστρεψε από τις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Τζ. Μπάιντεν και την αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, η Ουάσιγκτον έχει χάσει την υπομονή της με τον ηγέτη της ΠΓΔΜ και του ζητά να αναθεωρήσει την αδιάλλακτη στάση του προκειμένου να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της ονομασίας πριν από την έκδοση της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή των Σκοπίων, που εγκαλούν την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της απόφασης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Στις 21 Μαρτίου θα γίνει η πρώτη ακρόαση των δύο μερών ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και από εκεί και πέρα θα είναι θέμα λίγων μηνών η έκδοση απόφασης. Η αμερικανική πλευρά έχει λόγους να ανησυχεί για την εσωτερική σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, καθώς η πολιτική ένταση έχει ανέβει και η κυβέρνηση διαχειρίζεται την εσωτερική κρίση με αναποτελεσματικό τρόπο.
Αφορμή για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή αποτέλεσε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των ΜΜΕ του επιχειρηματία Β. Ράμκοφσκι, τα οποία ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι.

Μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Γκρούεφσκι
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, το κυβερνών κόμμα προηγείται με μεγάλη διαφορά και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κ. Γκρούεφσκι προχωρά σε αυτή την κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Οι ίδιες πηγές προβλέπουν επίσης ότι, εάν πράγματι γίνουν εκλογές στα Σκόπια, θα πρόκειται για αναμέτρηση μεγάλης πόλωσης τόσο μεταξύ τον σλαβομακεδονικών πολιτικών δυνάμεων όσο και μεταξύ της αλβανικής και της σλαβομακεδονικής πλευράς. Ως προς το πρόβλημα της ονομασίας, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα παγώσουν και ότι ο Ν. Γκρούεφσκι θα επενδύσει στην υπερεθνικιστική ρητορεία για να συσπειρώσει την κοινή γνώμη της χώρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου