Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Επιστρέφεται το "χαράτσι" της Χαλκιδικής

Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ θα αναγκαστεί να πληρώσει (κατ' ελάχιστο) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το... βάρος που της κληροδότησε με το λεγόμενο «χαράτσι της Χαλκιδικής» η πρώην νομαρχία.

Μετά την έκδοση των δυο τελευταίων δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαίωσαν τους ιδιοκτήτες δεύτερης (παραθεριστικής) κατοικίας στη Χαλκιδική σε σχέση με το «τέλος» που τους επέβαλε η τοπική νομαρχία, η Περιφέρεια θα αναγκαστεί να πάει σε -εκ των προτέρων- χαμένες δίκες και θα αναγκαστεί να πληρώσει τουλάχιστον τα δικαστικά έξοδα.
Αυτά μεταφράζονται σε 405 ευρώ ανά περίπτωση. Σύμφωνα με απάντηση του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Γεώργιου Βαρούνα, στον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Ιωάννη Γιώργο, «εκκρεμούν τουλάχιστον 2.400 δίκες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων έχουν ήδη προσδιοριστεί για τις μεταβατικές έδρες του Μαΐου του 2011 περίπου 1.200, χωρίς πιθανότητα αναβολής, προκειμένου να απεγκλωβιστεί το Διοικητικό Πρωτοδικείο από αυτό το πλήθος των δικών με το ίδιο αντικείμενο, η ουσία του οποίου κρίθηκε από το ΣτΕ».
Οι δικαστές των υποθέσεων θα διατάσσουν ακύρωση της εγγραφής των προσφευγόντων στους βεβαιωτικούς καταλόγους και η επιστροφή τυχόν καταβληθέντος ποσού θα επιδικάζεται σε βάρος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Για να αποφευχθεί η επιβάρυνση της Περιφέρειας με 972.000 ευρώ, ο κ. Γιώργος πρότεινε την ακύρωση εγγραφής στους βεβαιωτικούς καταλόγους για όσους εκκρεμεί το «χαράτσι» και μέτρα ώστε να μην εκδικαστούν οι υποθέσεις. Σημειώνει, μάλιστα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικών αφορά επιβολή τέλους β' κατοικίας, ποσού για μια τετραετία ύψους περίπου 176 ευρώ.
(πηγή: Αγγελιοφόρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου