Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Επεκτείνεται η εξέγερση στη Λιβύη


Συνεχίζεται η κατάσταση αναταραχής στη Λιβύη, με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να έχουν πλέον επεκταθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολη, ενώ ο Καντάφι, με σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα, αντέκρουσε τις φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη και να βρίσκεται καθοδόν για τη Βενεζουέλα. Την ίδια ώρα, παραιτούνται οι πρέσβεις της Λιβύης σε πολλές πρωτεύουσες, καλώντας τον Καντάφι να παραιτηθεί.

Στο μεταξύ, απελπισμένοι είναι οι Έλληνες που ζουν στη Λιβύη, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο επαναπατρισμού τους. Το υπουργείο Άμυνας έθεσε σε ετοιμότητα τουλάχιστον τρία μεταφορικά αεροσκάφη C130 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας για να μεταφέρουν, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες τους περίπου 300 Έλληνες που βρίσκονται στη Λιβύη.
Η κρατική τηλεόραση έδειξε τα ξημερώματα της Τρίτης το Λίβυο ηγέτη κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα καθώς έβγαινε από ένα όχημα. «Είμαι στην Τρίπολη», είπε, «δεν είμαι στη Βενεζουέλα. Μην πιστεύετε τα κανάλια που ανήκουν σε αδέσποτους σκύλους», είπε.
Το απόγευμα της Δευτέρας ελεύθεροι σκοπευτές φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον αντικαθεστωτικών στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης.
Πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις θέλουν τους νεκρούς στην πρωτεύουσα να ξεπερνούν τους 160, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν περιοχές της πόλης. Χθες, δύο Λίβυοι πιλότοι προσγείωσαν τα πολεμικά τους αεροσκάφη στη Μάλτα, αρνούμενοι να εκτελέσουν τις εντολές για βομβαρδισμό των διαδηλωτών.
Ωστόσο, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ ανέφερε ότι αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να βομβαρδίσουν στρατιωτικές βάσεις που έχουν αυτομολήσει στην αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με άλλες αναφορές, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και πιο αιματηρές συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.
Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η σύγκλιση του Συμβουλίου ζητήθηκε από το Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί.
Ο Ιμπραΐμ Νταμπασί και άλλοι αξιωματούχοι, από την διπλωματική αποστολή της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την προσχώρησή τους στο πλευρό των διαδηλωτών και κάλεσαν τον στρατό της χώρας να συμμαχήσει με τους πολίτες για να διώξουν τον Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της χώρας μετά από 42 χρόνια.
«Ρήγματα» στο καθεστώς Καντάφι
Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την «υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών». To βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του Λιβυκού στρατού κάλεσε τους συναδέλφους της να συμμαχήσουν με το λαό και να εκδιώξουν τον Καντάφι.
Ο πρέσβης της Λιβύης στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν εκπροσωπεί πλέον το «δικτατορικό καθεστώς» της χώρας του και κάλεσε το Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει.
«Παραιτούμαι από την υπηρεσία του δικτατορικού καθεστώτος. Αλλά δεν θα παραιτηθώ ποτέ από το να υπηρετώ το λαό μας μέχρι οι φωνές τους να ακουστούν σε ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι τους», δήλωσε ο πρέσβης Αλί Αουζαλί σε συνέντευξη στην εκπομπή «Good Morning America»του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Τον καλώ να φύγει και να αφήσει το λαό μας ήσυχο».
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, δήλωσε σήμερα ότι μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να βομβαρδίσουν αμάχους στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
«Απευθύνω έκκληση στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα είναι η ώρα να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς για να προστατεύσουμε το λαό της Λιβύης», είπε στο Reuters από το Νέο Δελχί ο Αλι αλ-Εσάουι.
Ο Εσάουι, ο οποίος είπε ότι παραιτήθηκε εξαιτίας της άνευ προηγουμένου βίας κατά του λαού της ΛΙβύης, πρόσθεσε ότι περιμένει κι άλλες παραιτήσεις διπλωματών αν συνεχιστεί η βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου