Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Περαία : "Σύννεφο" πάνε τα λουκέτα στα καταστήματα


Στην οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας 14Α, πέντε καταστήματα
ξενοίκιαστα το ένα δίπλα στο άλλο. Και ποιός να τα νοικιάσει...
Οι επαγγελματίες της περιοχής μας, βιώνουν έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Τα μαγαζιά, παρά τις εκπτώσεις, είναι άδεια. Οι καταστηματάρχες μιλούν για μείωση του τζίρου τους κατά 30% έως 50%. Το πρόβλημα επιβίωσης είναι έντονο. Το ζητούμενο είναι πόσο ακόμη θα αντέξουν, δεδομένου ότι τα έξοδα ενοικίου, ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης κ.α. τρέχουν, όπως το ίδιο τρέχουν οι φόροι και οι δόσεις των δανείων και οι απαιτήσεις των προμηθευτών. Πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να βάλουν «λουκέτο».

Κάναμε χτες μία μικρή βόλτα στην Περαία και από τους δρόμους που περάσαμε, σφίχτηκε η καρδιά μας βλέποντας τα τόσα άδεια καταστήματα. Ένα αίσθημα ανείπωτης θλίψης και μελαγχολίας σε καταλαμβάνει βλέποντας όλους αυτούς τους εγκαταλελειμμένους χώρους, που ενώ μέχρι λίγους μήνες πριν οι βιτρίνες τους έσφυζαν από προϊόντα, τώρα το «Ενοικιάζεται» απέμεινε πάνω στα τζάμια, σαν κάποια προειδοποίηση ενός άγνωστου ιού, που μεταδίδεται γρήγορα με τη μορφή επιδημίας.
Δεκάδες άδεια καταστήματα, «χτυπημένα» από την οικονομική κρίση και «σημαδεμένα» στη βιτρίνα τους από την επιγραφή «Ενοικιάζεται». Είναι τα κουφάρια επιχειρήσεων που άλλοτε άκμαζαν και τώρα, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στον εμπορικό κόσμο παραμένουν άδεια από προσωπικό, πελάτες και εμπορεύματα και γεμάτα μόνο με ενοικιαστήρια, περιμένοντας τον επόμενο ιδιοκτήτη που θα τους δώσει «ζωή» ξανά. 
Στη βόλτα αυτή στην Περαία, μετρήσαμε στην οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας εννέα κλειστά καταστήματα από την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών μέχρι το Μασούτη, ενώ μόνο 5 ξενοίκιαστα μαγαζιά υπάρχουν στην οικοδομή 14Α.
Κατηφορίζοντας την οδό Φιλίππου και μέχρι τη θάλασσα, βρήκαμε περισσότερα από 18 κλειστά μαγαζιά, ενώ σε ορισμένες οικοδομές, όπως στην Φιλίππου 35 και στην Φιλίππου 9, βρήκαμε να υπάρχουν από 3 κλειστά καταστήματα, ενώ λουκέτο έβαλε και το DIA της Περαίας.
Άλλα 10 περίπου κλειστά και ξενοίκιαστα μαγαζιά, αντικρίσαμε στην παραλιακή οδό Κουντουριώτη, από το ύψος του Ξενία και μέχρι τους Νέους Επιβάτες. 
Κλειστό και εγκαταλειμμένο και με την πινακίδα «Ενοικιάζεται» στην πρόσοψή του είναι και το ξενοδοχείο «Κλειώ», στη γωνία Κουντουριώτη-Ομήρου. Ενώ όπως μας είπαν κάποιοι καταστηματάρχες της παραλιακής, πολλά είναι τα μαγαζιά της παραλιακής που περιμένουν το καλοκαίρι μήπως και ξελασπώσουν. Εάν δεν θα τα καταφέρουν και η κίνηση θα είναι περιορισμένη, τότε από το φθινόπωρο και σε αυτή την περιοχή τα λουκέτα θα πάνε «σύννεφο»  

2 σχόλια:

  1. 6 μηνες ψαχνω να βρω μαγαζι να νοικιάσω...Με το νοικι που ζητάνε, μάλλον θα μεινουν πολυ καιρο ακόμα ανοικιαστα.Επι της Ανθέων για 60 τμ. διναμε στην προηγουμενη εργασία μου 1800 ευρω!!! Το ξενοικιαζεις ή δεν το ξενοικιαζεις κυριε Πρόεδρε??? Η κρίση δεν ήρθε μόνο λόγω του γενικού κακού της χώρας αλλα και εξαιτίας της απλειστείας μερικών που προτιμούν να τα αφήνουν να "καθονται" παρα να ρίξουν τις τιμές.Μάλλον δεν τους έπιασε ακόμα η "κριση" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνούμε απόλυτα με την επισήμανσή σας. Κι αυτό γίνεται δυστυχώς όχι μόνο με τις τιμές στα ενοίκια των ακινήτων αλλά και σε πολλούς ακόμη τομείς. Που ξανακούστηκε σε εποχή κρίσης κάποιοι καταστηματάρχες να ζητούν 4 και 4,5 ευρώ για ένα καφεδάκι; Επομένως δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση για τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλει, φταίνε και οι κακοί μαγαζάτορες που δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι άλλαξαν οι καιροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή