Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Μακελειό στη Λιβύη


Nέες συγκρούσεις σημειώνονται στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν διαδηλωτές. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε πως μόνο στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια της Κυριακής στην πρωτεύουσα. 

Κι ενώ αναμένονταν ο Μουαμάρ Καντάφι να προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα,  όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ομάδα υψηλόβαθμων στρατιωτικών του στρατού της Λιβύης εξέδωσε ακακοίνωση με την οποία προσκαλεί τους συναδέλφους τους και τους στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, "να συμμαχήσουν με τους πολίτες " για να εκδιώξουν τον Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της Λιβύης.
Ολες οι πληροφορίες από την Τρίπολη συγκλίνουν στο ότι η βία στην πρωτεύουσα έχει κλιμακωθεί. Το απόγευμα της Δευτέρας το Αλ Τζαζίρα και το Reuters, επικαλούμενοι μαρτυρίες κατοίκων, μετέδωσαν πως πολεμικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών σε πολλές περιοχές.
«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αδιανότητο. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί» ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο κάτοικος της περιοχής Αντελ Μοχάμεντ Σάλεχ. Ωστόσο, άλλος κάτοικος της πρωτεύουσας, ο οποίος επίσης μίλησε στο Reuters, δήλωσε απλώς πως ακούει πυροβολισμούς.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές της Μάλτας ανέφεραν ότι δύο Λίβυοι πιλότοι λιποτάκτησαν νωρίτερα και πέταξαν στη Μάλτα, υποστηρίζοντας ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές.
Επίσης, μέλος της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης που βοήθησε οι εξεγερμένοι να καταλάβουν τον έλεγχο της Βεγγάζης, ο αντισυνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάμπερ, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ζήτησε της βοήθεια της διεθνούς κοινότητας: «Από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα ένα πράγμα ζητούμε, παρέμβετε και σώστε μας, πριν βομβαρδιστούμε αεροπορικώς. Να παρέμβετε να σώσετε τα πετρελαϊκά συμφέροντά σας» στην περιοχή αυτήν. «Μετά τη Βεγγάζη, όλη η Λιβύη θα απελευθερωθεί».
Πρόσθεσε πως ο Καντάφι έχει στείλει στη Βεγγάζη μισθοφόρους να αντιμετωπίσουν τους εξεγερμένους, με εντολή να καταστρέψουν πετρελαιαγωγούς, να δηλητηριάσουν το πόσιμο νερό και να καταστρέψουν κτήρια. Σημείωσε μάλιστα πως συνάδελφοί του έχουν στασιάσει και μάχονται πλέον κατά των μισθοφόρων.
Στη Βεγγάζη, αναφέρονται οι περισσότεροι θάνατοι απ' οπουδήποτε αλλού στη Λιβύη, τουλάχιστον 200, έως τώρα, όμως σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη, οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 400 και οι τραυματίες σε 1.200 τραυματίες, ενώ υπάρχει έλλειψη αίματος στα τοπικά νοσοκομεία.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν μία επιχείρηση εναντίον «των κρησφύγετων των δολιοφθορέων και όσων σπέρνουν τον τρόμο ωθημένοι από το μίσος τους για τη Λιβύη», ενώ κάλεσε τους Λίβυους να συνεργαστούν με τις αρχές για να «αποκατασταθεί η ασφάλεια».
Στη συνέχεια, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο μέρος της χώρας.
Την ίδια ώρα, διαψεύστηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας περί πληροφοριών ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τις 15 του μηνός, έχει αναχωρήσει για τη Βενεζουέλα.
Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι τυλίχθηκε στις φλόγες το κτήριο όπου στεγάζεται το κοινοβούλιο, ενώ κρατικά κτήρια πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν σε διάφορες πόλεις της επαρχίας. Οι αντικαθεστωτικοί επισημαίνουν ότι έχουν αναλάβει τον έλεγχο στη Βεγγάζη και την αλ Μπάιντα.
Υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι συγκεντρώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, κρατώντας σημαίες και το πορτρέτο του.
Παράλληλα, η παραγωγή στην πετρελαιοπηγή Ναφούρα φέρεται να έχει σταματήσει λόγω απεργίας, σύμφωνα με το Al Jazeera, ενώ η BP έχει διακόψει την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη, τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στην Αφρική.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πργαγματοποιήθηκαν επίσης στην πόλη Ρας Λάνουφ, τοποθεσία ενός συμπλέγματος διϋλιστηρίων και πετροχημικών εργοστασίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Quryna, που προσθέτει πως ειδικές επιτροπές αγώνα των εργαζομένων και κάτοικοι της περιοχής έχουν οργανώσει ασπίδα προστασίας γύρω από τις εγκαταστάσεις για να αποτραπούν καταστροφές.
Παρεμβαίνοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τον Καντάφι να τερματιστεί άμεσα η βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου