Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ερωτήματα και απορίες για τους βανδαλισμούς στη Νέα Μηχανιώνα


Μας δημιουργήθηκαν αρκετά ερωτήματα, με αφορμή αυτά τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της τσικνοπέμπτης στη Νέα Μηχανιώνα και τους βανδαλισμούς στους οποίους προέβησαν κάποιοι «άγνωστοι» στο κεντρικότερο σημείο της πόλης.  Βανδαλισμοί οι οποίοι πολύ φοβόμαστε – και μακάρι να διαψευστούμε- ελάχιστη ή και καμία σχέση δεν έχουν με τους «καρναβαλιστές» οι οποίοι, σύμφωνα με την αστυνομία, προκάλεσαν τα επεισόδια.

Ο απολογισμός των ζημιών που προκλήθηκαν, είναι αρκετά μεγάλος: Σπασμένα μετά από πετροβόλημα όλα τα τζάμια στην είσοδο του Δημαρχείου, σπασμένα και αρκετά πλαϊνά τζάμια στο δημοτικό κτίριο αλλά και στο Καψαλάκειο, πυρπολημένοι δύο κάδοι σκουπιδιών, σπασμένα τζάμια και σε κάποια άλλα καταστήματα.
Υπάρχει τα τελευταία χρόνια αυτό το κακώς εννοούμενο «έθιμο» από κάποιους νεαρούς να πετάνε την τσικνοπέμπτη αυγά κατά λεωφορείων του ΟΑΣΘ, διερχόμενων από την πλατεία της εκκλησίας πολιτών και καταστημάτων. Όμως ποτέ μέχρι τώρα, δεν είχαν χρησιμοποιηθεί πέτρες και δεν είχε γίνει φθορά δημόσιας περιουσίας, όπως συνέβη χτες. Και δικαίως οδηγείται κανείς σε κάποιους συνειρμούς μήπως αυτοί που προκάλεσαν τους βανδαλισμούς, είχαν σχέση μ ε εκείνους που κατέστρεψαν, ανήμερα την Πρωτοχρονιά το ξύλινο τρενάκι στην παιδική χαρά στο τέρμα της οδού Πολυτεχνείου ή τους άλλους που τα ξημερώματα της 21ης Ιανουαρίου ξήλωσαν το καλώδιο της ΔΕΗ, νεκρώνοντας το αντλιοστάσιο, με συνέπεια να μείνει η Νέα Μηχανιώνα για αρκετές ώρες δίχως νερό.  Δηλαδή αυτούς που θέλουν να εμφανίσουν προς τα έξω μία άσχημη εικόνα της Μηχανιώνας, μιας Μηχανιώνας διαλυμένης και αναρχούμενης.
Την άποψη αυτή μας την ενισχύει η συνομιλία που είχαμε το πρωί με 2-3 νεαρούς οι οποίοι βρισκόταν στον τόπο των επεισοδίων και οι οποίοι μας είπαν ότι την ώρα που ακούγονταν ο θόρυβος από το σπάσιμο των τζαμιών του Δημαρχείου και του Καψαλάκειου, οι  διασκεδάζοντες με αυτό τον τρόπο νεαροί βρισκόταν σε αρκετή απόσταση από το σημείο εκείνο.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη:  Οι νεαροί που κάνουν επιθέσεις σε δημόσια και άλλα κτίρια, για να εκδηλώσουν με αυτό τον τρόπο την οργή και το θυμό τους, τον πρώτο στόχο που έχουν είναι οι τράπεζες. Και όμως το υποκατάστημα της «Εθνικής Τράπεζας» που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Δημαρχείο δεν πειράχτηκε, ευτυχώς, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις άλλες τράπεζες που βρίσκονται στη Νέα Μηχανιώνα.
Θέλουμε να τελειώσουμε με κάτι που για μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα όλη την κοινωνία της Μηχανιώνας. Κάποια από τα παιδιά που κυκλοφορούσαν στο δρόμο το βράδυ της τσικνοπέμπτης, βρισκόταν εμφανώς υπό την επήρεια ναρκωτικών. Άλλα έκαναν «μπαμ» από μακριά ότι ήταν «χαπακωμένα» ή δεν δίσταζαν να κρατάνε το «τσιγαρλίκι» στο χέρι. Η σύγχρονη αυτή μάστιγα, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα εξαπλώνεται ταχύτατα στην περιοχή. Η προστασία των νέων μας από αυτό το σαράκι, είναι υπόθεση όλων ανεξαιρέτως των Μηχανιωτών. Και για να σώσουμε τη νεολαία της Μηχανιώνας  από τα ναρκωτικά, χρειάζεται να συστρατευθούμε όλοι.

2 σχόλια:

  1. Λάβαμε τρία σχόλια για το θέμα μας αυτό. Και τα τρία περιείχαν βρισιές και χαρακτηρισμούς, κι έτσι αναγκαστήκαμε να τα θεωρήσουμε ανεπιθύμητα και να τα κατεβάσουμε. Αφήνουμε ένα άλλο σχόλιο, αφού αφαιρέσαμε και από εδώ κάποιες ανεπίτρεπτες εκφράσεις. Το παραθέτουμε στη συνέχεια:
    aftos pou ta egrapse afta den katalaveni oti me ta psemata pou leh aftos xalah to onoma tis mhxanionas.giati ego kai olos o ipolipos kosmos pou pernouse den evlepe oute tsigarilikia opos anaferete oute kanis den itan xapakomenos apla itan kosmos aganaktismenos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντώντας στο σχόλιο του φίλου αναγνώστη, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Ότι γράψαμε, το γράψαμε όχι για να ... "χαλάσουμε το όνομα της Μηχανιώνας". Απεναντίας, αυτό το καλό της όνομα θέλουμε να προστατεύσουμε. Καθώς πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία, για να μην πούμε το σύνολο των συμπολιτών μας, καταδικάζει ανεπίτρεπτα τα έκτροπα που έγιναν το βράδυ της τσικνοπέμπτης και κυρίως το πετροβόλημα του Δημαρχείου και του Καψαλάκειου, το κάψιμο των κάδων κλπ. Κι η υπόνοια που διατυπώσαμε, είναι ότι όσοι προέβησαν σε αυτούς τους βανδαλισμούς, ήταν ξένοι και άσχετοι με τους νέους καρναβαλιστές που "διασκέδαζαν" με τον δικό τους τρόπο, όπως κάθε τσικνοπέμπτη στη Ν.Μηχανιώνα. Και φυσικά οι αγανακτισμένοι και οι οργισμένοι με τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, δεν πετούν πέτρες, ούτε καταστρέφουν δημόσια περιουσία. Καθώς τις ζημιές αυτές, πάλι εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες θα τις πληρώσουμε και όχι ο οποιοσδήποτε δήμαρχος ή αντιδήμαρχος. Όσο για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην περιοχή μας, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε σύντομα και με στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή