Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Ιδιαίτερα αιματηρός, είναι ο απολογισμός των ταραχών, που μαίνονται στη Λιβύη από την Τρίτη, μεταξύ αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και των αστυνομικών αρχών της χώρας, καθώς τα θύματα των συγκρούσεων ανέρχονται σε περισσότερους από 104 νεκρούς. Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν το Σάββατο σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης στην πόλη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα χειρότερα επεισόδια από την άνοδο του Μουάμαρ Καντάφι πριν τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών από κτηριακό συγκρότημα όπου έχουν αποσυρθεί, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.


«Δεκάδες σκοτώθηκαν…»
"Δεκάδες σκοτώθηκαν. . . όχι 15, δεκάδες. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας σφαγής εδώ", είπε. Ο άνδρας πρόσθεσε ότι βοήθησε να μεταφερθούν πολλά από τα θύματα σε ένα τοπικό νοσοκομείο.
Οι λιβυκές αρχές δεν έχουν επιτρέψει σε ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον του Καντάφι και ξέσπασαν ταραχές κι η μαρτυρία αυτή δεν μπορεί να επαληθευτεί· δεν υπάρχει επιβεβαίωση ή διάψευσή της από επίσημη πηγή.
Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας 50 μέτρων γύρω από ένα "κέντρο διοίκησης" στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί και ακροβολισμένοι σκοπευτές πυροβολούν οποιονδήποτε πλησιάσει.
Δήλωσε ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν "αφού οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ορμήσουν στο κέντρο διοίκησης αλλά δέχθηκαν πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, από πύργους επιτήρησης και σημεία κοντά στο κέντρο".
Δύσκολες οι επικοινωνίες
 «Ο ερευνητής μας στη Λιβύη επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 104 νεκροί», ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου της οργάνωσης υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), στο Λονδίνο, Τομ Πορτέους.
Πρόσθεσε επίσης ότι η εικόνα της κατάστασης είναι ατελής, διότι οι επικοινωνίες με τη Λιβύη είναι πολύ δύσκολες. «Έχουμε μεγάλες ανησυχίες (...) ότι μια καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε.
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που έγινε από διάφορες πηγές της Λιβύης, ο απολογισμός πέντε ημερών διαμαρτυρίας εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι, που είναι στην εξουσία για πάνω από 40 έτη, είναι τουλάχιστον 77 νεκροί. Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου