Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Σε δεινή θέση ο εμπορικός κόσμος


Τραγικά αδιέξοδα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, πέρα από την πτώση της ζήτησης, που συνεπάγεται και μείωση του τζίρου, και τις δυσλειτουργίες στις αγορές, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κυβερνητικές αποφάσεις (φορολογικό, άνοιγμα αγορών κ.λπ.) και κυρίως με την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων. Τα λουκέτα είναι πλέον καθημερινά και η λειτουργία χιλιάδων ακόμη επιχειρήσεων θεωρείται επισφαλής, με άμεσες συνέπειες στην απασχόληση και στον κοινωνικό ιστό.
Η πρόσφατη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κατέγραψε όχι μόνο τις επιπτώσεις από την κρίση και την κυβερνητική πολιτική, αλλά και δυσοίωνες προβλέψεις για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Το 2010 μείωση του κύκλου εργασιών εμφανίζουν 8 στις 10 επιχειρήσεις και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ για το 2011 προβλέπουν μείωση 7 στις 10 επιχειρήσεις. Μειωμένη ζήτηση καταγράφει το 78,3% των επιχειρήσεων, ποσοστό που διατηρείται στο 70,5% για το τρέχον έτος. Πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, ενώ σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις έχουν ήδη ακάλυπτες ή επισφαλείς επιταγές. Σε ό,τι αφορά στον τζίρο, η μείωση του τζίρου έφτασε το 2010 κατά μέσο όρο σε 28% στο εμπόριο, σε 32% στη μεταποίηση και σε 30% στις υπηρεσίες.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Βασίλης  Κορκίδης, υπάρχουν σήμερα τρία φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο: το φορολογικό, οι συνέπειες από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η συμπεριφορά των τραπεζών. Αναφερόμενος στο φορολογικό, τόνισε ότι οι αλλαγές που έγιναν δεν μας ικανοποιούν καθόλου, καθώς “κοστολογούν πολύ φθηνά την ελευθερία μας” και πρόσθεσε ότι πρόκειται για οριζόντιες ρυθμίσεις που συνιστούν φορολογική βία.εν μέσω κρίσης, καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα στους μικρομεσαίους που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης να ορθοποδήσουν, αφού δεν διαχωρίζονται η συστηματική φοροδιαφυγή από την “φοροαποφυγή του φουκαρά μικρομεσαίου που παλεύει να διατηρήσει την επιχείρησή του”. Πρόκειται, σημείωσε, για ένα πλαίσιο τιμωρίας με υπερβολή που φτάνει έως την εξόντωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου