Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στην Ιαπωνία


Ξεπερνούν τους 20.000 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από τον πρόσφατο σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον τελευταίο υπολογισμό των αρχών. Συγκεκριμένα, οι νεκροί φθάνουν τους 8.133 και οι αγνοούμενοι είναι 12.272, ενώ σήμερα μια 80χρονη και ένας 16χρονος ανασύρθηκαν ζωντανοί κάτω από ερείπια στην πόλη Ισιμάκι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, εννέα ημέρες μετά την ερήμωση της περιοχής. Και οι δυο ήταν πολύ αδύναμοι, αλλά είχαν τις αισθήσεις τους.
Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει έως αύριο εάν θα περιορίσει την κατανάλωση και τη διάθεση τροφίμων από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανιχνεύθηκαν σε γάλα και σπανάκι από την περιοχή αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας. Αν και εκπρόσωπος της κυβέρνησης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ιώδιο στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει μεσοπρόθεσμα κίνδυνο για την υγεία.
Εξάλλου, η Tepco, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τον κεντρικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά πως θα είναι "δύσκολο" να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα νο2.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προσπάθεια και την ελπίδα ότι η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί εντός της ημέρας.
Μηχανικοί έχουν συνδέσει καλώδια στους αντιδραστήρες νο1 και 2 και ήλπιζαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση μέσα στην ημέρα ώστε να τροφοδοτούν τους αντιδραστήρες με νερό για να ψύχονται, όπως και στους αντιδραστήρες νο3 και 4. Ωστόσο η ΙΑΕΑ εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν τα συστήματα ψύξης να επαναλειτουργήσουν κανονικά.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό σταθεροποίηση"# στον αντιδραστήρα 3, όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Μηχανικοί χρησιμοποιούν γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ για τους αντιδραστήρες 5 και 6. Η θερμοκρασία του αναλωθέντος καυσίμου σε αυτούς επιστρέφει στο κανονικό, ανέφεραν οι αρχές.
Στην περίπτωση που οι μηχανικοί δεν μπορέσουν να ψύξουν τους αντιδραστήρες συζητείται ο «ενταφιασμός» του εργοστασίου, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου