Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Σε έξαρση το παράνομο εμπόριο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης


Μέτρα για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου που βρίσκεται σε έξαρση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ζητά ο βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ανθεί το παράνομο υπαίθριο εμπόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οδηγώντας καταστήματα και επιχειρηματίες σε οικονομική ασφυξία. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κατάστασης. Το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο και στάσιμο, προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του εμπορίου, στην εικόνα της πόλης και στους νόμιμους κατόχους αδειών λαϊκών αγορών. Η πολιτεία με μια σειρά νομοθετημάτων θέσπισε αυστηρές προϋποθέσεις για την έκδοση των σχετικών αδειών και την άσκηση της υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας.
Σε αρκετούς δήμους της χώρας όμως, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Θεσσαλονίκης, εξακολουθούν να εμφανίζονται φαινόμενα ανάπτυξης παράνομου υπαίθριου εμπορίου πλησίον καταστημάτων και λαϊκών αγορών, σε κεντρικούς μάλιστα δρόμους, σε πλατείες, σε ιστορικά μνημεία και σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς. Η κατάσταση αυτή προκαλεί την αγανάκτηση των καταστηματαρχών, αλλά και των διερχομένων.
Την κύρια ευθύνη για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου έχουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες κάθε δήμου (Δημοτική Αστυνομία), με την απαραίτητη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Εντούτοις οι ελεγκτικές υπηρεσίες, βάσει και των νέων αρμοδιοτήτων τους,  δεν εμφανίζουν σημαντικά αποτελέσματα. Το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι η διαδικασία της κατάσχεσης των εμπορευμάτων αυτών, της καταστροφής ή της διάθεσής τους σε ευαγή ιδρύματα, όπως άλλωστε προβλέπεται και με σχετική νομοθετική πράξη (ΦΕΚ 1034 Β΄Α & 1390 Β΄Α).
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη, Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας:
- Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να υποβοηθήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των δήμων, για την αντιμετώπιση του φαινομένου του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, που βρίσκεται σε έξαρση και οδηγεί την αγορά και κατ΄ επέκτασιν την εθνική μας οικονομία σε ασφυξία;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Θεόδωρος Καράογλου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου