Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Κ.Παπούλιας: "ΟΧΙ" στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας

Είναι παράλογη η επιμονή της Τουρκίας στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στα παράλια της Μικράς Ασίας, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμα του, με την ευκαιρία της εθνικής παλιγγενεσίας. Και ζητά την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την αποτροπή της επιδίωξης αυτής.
Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, επισημαίνει ο κ. Παπούλιας «σε ένα σημείο ιδιαίτερα σεισμογενές», θέτει σε κίνδυνο τόσο τον ελληνικό χώρο όσο και την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Καλεί επίσης την Αγκυρα να καταλάβει πως δεν ζει μόνη, αλλά συνυπάρχει σε ένα διεθνές περιβάλλον με συγκεκριμένους κανόνες και όρια.
«Η τραγωδία που βιώνει η Ιαπωνία μάς θυμίζει τη φθαρτότητα της ύλης, τη ματαιότητα του καταναλωτισμού και του πλούτου, την ασημαντότητα της ανθρώπινης ζωής μπροστά στην απολυτότητα της φύσης», αναφέρει, ενώ , όπως τονίζει «εγείρει προβληματισμό ως προς την τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας αλλά και ως προς τις αρχές της λελογισμένης χρήσης της Επιστήμης».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι στις μέρες μας, η αντιμετώπιση μίας ιστορικής πρόκλησης, όπως η οικονομική κρίση απαιτεί ανάλογη αφοσίωση «σε ένα κοινό και υψηλό όραμα που θα δίνει διέξοδο σε έναν κόσμο ευμετάβλητο και κάποιες φορές δραματικά εύθραυστο».
Προτρέπει επίσης «να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του ΄21», κάτι που, όπως σημειώνει, «το οφείλουμε στους αγωνιστές της Επανάστασης, και ακόμα περισσότερο στη νέα γενιά που αναζητά πρότυπα και σημεία αναφοράς».
Και ψήφισμα της Βουλής για τα πυρηνικά εργοστάσια
Tα τεστ αντοχής σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν σε ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά και όχι εθελοντικά, ζήτησαν με κοινή απόφασή τους οι διακομματικές επιτροπές Έρευνας-Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων.
Στο κείμενο συμπερασμάτων, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κ.Καρτάλης, αφού εκφράζεται η ειλικρινή συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων στο δοκιμαζόμενο λαό της Ιαπωνίας, χαιρετίζεται η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη μη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας.
Επιπλέον θεωρεί ότι «επείγει η πραγματοποίηση υποχρεωτικών και όχι εθελοντικών, τεστ αντοχής σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν στην Ευρώπη» και τονίζει την ανάγκη αυστηροποίησης της κοινοτικής νομοθεσίας για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ώστε να περιλαμβάνονται κριτήρια, όπως η σεισμική επικινδυνότητα.
Νωρίτερα, τις επιτροπές Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας της Βουλής ενημέρωσαν ειδικοί επιστήμονες και εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από την διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία, στην Ελλάδα.
Ο κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», διαβεβαίωσε ότι τα εργαστήρια του Κέντρου καθώς και της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας είναι καθ' όλα έτοιμα και από αύριο ξεκινούν να κάνουν τους πρώτους δειγματοληπτικούς ελέγχους, με δείγματα που έχουν ληφθεί από τα τελωνεία.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) Χρήστος Χουσιάδας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι επιχειρησιακά έτοιμη για ενδεχόμενο πυρηνικής απειλής. Προβλέπεται στο σχέδιο 'Ξενοκράτης', που έγινε μετά την εμπειρία του Τσερνομπίλ. Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ραδιολογικού κινδύνου και ραδιενεργής έκκλησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου