Η στάση της Αγκυρας στην υπόθεση του "Explora", δείχνει που μπορεί να οδηγήσει η πολιτική της μυστικής διπλωματίας
Δεν μας ξενίζει η τελευταία πρωτοφανής προκλητική ενέργεια των τουρκικών αρχών να παραστήσουν τον…χωροφύλακα του Αιγαίου. Και αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, να προχωρήσουν στην έκδοση NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών από ιταλικό ερευνητικό σκάφος εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Δυστυχώς, η οδός της ανοχής, των μισόλογων και του διμερούς εν κρυπτώ ελληνοτουρκικού διαλόγου, έξω από το Διεθνές Δίκαιο, δείχνουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Το θέμα δημιουργήθηκε μετά την άδεια για την πραγματοποίηση ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης, που ζήτησε και πήρε από την Τουρκία το ιταλικό πλοίο «Explora», το οποίο έχει αναλάβει τη χαρτογράφηση του βυθού της περιοχής, προκειμένου να ποντιστούν καλώδια οπτικών ινών που θα συνδέουν το Ισραήλ με την Ιταλία. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η χαρτογράφηση ενδεχόμενα να συνδέεται με τα σχέδια για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την ΕΕ, στα οποία εμπλέκεται και η Ελλάδα, μέσα από την αναβάθμιση της συνεργασίας της με το Ισραήλ.
Το ιταλικό πλοίο, στις 12 του μήνα, πραγματοποιούσε έρευνα στην ίδια περιοχή, έχοντας ζητήσει και πάρει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση. Τότε, νότια της Καρπάθου, τουρκικό πολεμικό πλοίο παρεμπόδισε την πορεία του ιταλικού ερευνητικού, ζητώντας να απομακρυνθεί από την περιοχή και να σταματήσει τις εργασίες του, με το αιτιολογικό ότι πλέει σε περιοχή που περιλαμβάνεται σε τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη! Το ιταλικό πλοίο συνέχισε το ταξίδι του ως το Ισραήλ, όπου ο καπετάνιος έκανε σχετική αναφορά για το περιστατικό.
Προκειμένου το ιταλικό πλοίο να ολοκληρώσει τις εργασίες που έχει αναλάβει, ζήτησε από τις τουρκικές αρχές άδεια για έρευνες στην ίδια περιοχή. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να παραχωρήσει την άδεια εκδίδοντας τη σχετική ναυτική ανακοίνωση (navtex), διακηρύσσοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία. Αδιευκρίνιστος παραμένει, ωστόσο, ο ρόλος του Ισραήλ, για λογαριασμό του οποίου δουλεύει το ιταλικό ερευνητικό.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «παράτυπη» την ενέργεια της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι «τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου (...) δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο». Στο ίδιο πνεύμα, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα πραγματοποίησε χτες διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι η τουρκική NAVTEX 206/11 ορίζει πως οι ωκεανογραφικές έρευνες του πλοίου « Explora» θα πραγματοποιηθούν στο τόξο που διαγράφεται από συγκεκριμένες συντεταγμένες, που ξεκινά από την Κύπρο, διέρχεται νοτίως του Καστελόριζου και φτάνει μέχρι νοτίως της Καρπάθου και της Κρήτης.
Ολη αυτή η περιοχή περιλαμβάνει, εκτός της κυπριακής και μεγάλο μέρος ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία όμως και εμπράκτως αμφισβητεί η Τουρκία. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, έχει δηλώσει δημοσίως ότι το Καστελόριζο εξαιρείται από τη διαπραγμάτευση για το Αιγαίο και η τουρκική διεκδίκηση υποστηρίζει ότι τα νησιά, πολύ περισσότερο το Καστελόριζο, δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.
Στόχος της Τουρκίας δεν είναι άλλος από το να αποκόψει την Κύπρο από την Ελλάδα και η ίδια να καρπωθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα θαλάσσιας περιοχής το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα ανήκε στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλη αυτή η περιοχή έχει έρθει στο επίκεντρο μετά την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και στην πιθανολογούμενη ύπαρξη κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης στην περιοχή.
Το ιταλικό σκάφος στην πρώτη αποστολή είχε λάβει άδεια από τις ελληνικές Αρχές για έρευνά του επί του βυθού, από την Ιταλία μέχρι και το Ισραήλ, για την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών και... συμπτωματικώς η διαδρομή αυτή είναι η ίδια, η οποία θα χαραχθεί για να περάσει ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου εάν και όποτε αποφασιστεί η εξαγωγή φυσικού αερίου από τα τεράστια κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου προς την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου