Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

"Αγκάθι" η αποχέτευση της Επανομής

Τι λέει ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής στο αίτημα των επαγγελματοβιοτεχνών για συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο
«Δεν ολιγωρεί η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού και δεν υπεκφεύγει στο θέμα της αποχέτευσης της Επανομής. Και η συγκέντρωση των κατοίκων, την οποία υποσχεθήκαμε, θα γίνει, μόλις όμως ολοκληρωθούν όλες οι επαφές μας για το σοβαρό αυτό ζήτημα, καθώς ακόμη δεν έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις», δήλωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής στα «Μηχανιώτικα Νέα»,  σχετικά με επιστολή του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Επανομής.

Οι Επαγγελματοβιοτέχνες με την επιστολή τους υπενθυμίζουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί στις 16 φεβρουαρίου στην Επανομή και στην υπόσχεση που είχε δοθεί από τη δημοτική αρχή, ότι εντός 25 ημερών θα συγκληθεί  συγκέντρωση ενημέρωσης για την ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης και την αποκατάσταση των δρόμων της πόλης με ασφαλτόστρωση.
«Σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 30 ημέρες και δεν έχει γίνει καμιά αναφορά από την δημοτική αρχή για την τήρηση της δέσμευσης», αναφέρεται στην επιστολή του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών και ζητείται:
-Να συζητηθεί  το θέμα αυτό στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο σαν θέμα         προ ημερησίας διάταξης, και
-Να οριστεί ημερομηνία υλοποίησης της συγκέντρωσης, καθώς και η    γνωστοποίηση της στους πολίτες της Επανομής.


Τι λέει ο δήμαρχος
Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Θερμαϊκού παρατηρεί ότι την ενημέρωση των κατοίκων την επιθυμεί και ο Δήμος. Δεν μπορεί όμως να γίνει καμία ενημέρωση, πριν τελειώσουν οι επαφές της δημοτικής αρχής με τις τράπεζες για το εάν μπορούν να χορηγήσουν και με ποιους όρους το δάνειο που ζήτησε ο δήμος Θερμαϊκού, ώστε να μπορέσει να πληρωθεί ο εργολάβος για να τελειώσει την α΄φάση του έργου της αποχέτευσης.  
 «Θέλουμε να γίνει ενημέρωση των κατοίκων, προσπαθούμε όμως ώστε να έχουμε κάτι συγκεκριμένο να τους ανακοινώσουμε και όχι να θεωρητικολογούμε», ανέφερε ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής. Παρατηρώντας ότι στόχος της διοίκησης του δήμου είναι να υπάρξει μία ουσιαστική πρόοδος του έργου, προκειμένου να τελειώσει η αποχέτευση της Επανομής το συντομότερο δυνατό.
Εξάλλου, υπενθυμίζει ότι σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου, πρόκειται να δημοπρατηθεί και η β΄ φάση του ίδιου έργου, για την κατασκευή του αγωγού και των τριών αντλιοστασίων που θα συνδέσουν το δίκτυο της Επανομής με τη Νέα Μηχανιώνα και στη συνέχεια με τον σταθμό του βιολογικού καθαρισμού. Και η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού αντιμετωπίζει το θέμα συνολικά και όχι αποσπασματικά.


Αρνητική η απάντηση της ΕΥΑΘ
Όπως είχαν  τα «Μηχανιώτικα Νέα» στις 11 Μαρτίου, οι επαφές που είχε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Αλεξανδρής με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ κ. Νίκο Παπαδάκη δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα καθώς ο τελευταίος δήλωσε στο δήμαρχο ότι η εισηγμένη στο χρηματιστήριο «Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης» στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αναλάβει την αποπεράτωση της αποχέτευσης της Επανομής, καθώς αυτή δεν είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα έργων που καταρτίζει η εταιρία. Και ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, κάτι που θα απαιτήσει την παρέλευση 2-3 χρόνων.
Από την άλλη, οι τράπεζες στις οποίες απευθύνθηκε ο δήμος δεν έδειξαν και τόσο πρόθυμες, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, για τη δανειοδότηση του έργου με το ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του. Ενώ εκκρεμεί και μία συνάντηση που ζήτησε ο δήμαρχος Θερμαϊκού με τον γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων προκειμένου το υπουργείο να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του έργου.
Έτσι, όλα είναι ρευστά γύρω από το θέμα αυτό και πολλά θα φανούν στη δημοπρασία της 29ης Μαρτίου που την περιμένουμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου