Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Δημοκρατικός κανονισμός λειτουργίας για το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού


Άψογη ήταν η συνεργασία του προέδρου του Δ.Σ. Κ.Στεφανίδη
με την Αντιπρόεδρο Ε.Παπαμιχαήλ και τον Γραμματέα Α.Ζαβέρκο
γιαυτό και απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια από παντού
Δημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας, απέκτησε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού, καθώς το σχετικό σχέδιο κανονισμού που είχε κατατεθεί στο σώμα από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Κυριάκο Στεφανίδη, ψηφίστηκε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίαση του από όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, με ορισμένες παρατηρήσεις και προσθαφαιρέσεις.
«Προσπαθήσαμε, σε αγαστή και άψογη συνεργασία με όλα τα μέλη του προεδρείου, να καταρτίσουμε έναν διαπαραταξιακό σύγχρονο κανονισμό, που θα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την άψογη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου», δήλωσε στην έναρξη της συζήτησης επί του συγκεκριμένου θέματος ο πρόεδρος του σώματος κ. Κ.Στεφανίδης. Προαναγγέλοντας ότι εφεξής οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα προγραμματίζονται με ορίζοντα διμήνου, ότι όλες οι συνεδριάσεις θα μεταδίδονται σε πρώτη φάση ραδιοφωνικά και στη συνέχεια και τηλεοπτικά μέσω ίντερνετ, ότι τα πρακτικά θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και ότι από το επόμενο Δ.Σ. ο χρόνος των ομιλητών θα χρονομετρείται για να υπάρχει δικαιοσύνη στη μεταχείριση των δημοτικών συμβούλων.
Στο ίδιο πνεύμα, η προερχόμενη από την παράταξη Μαυρομάτη, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ.Ειρήνη Παπαμιχαήλ, συνεχάρη τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του σώματος για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν στην κατάρτιση του κανονισμού.
«Είναι προς τιμήν της διοίκησης του δήμου, που συνεργάστηκε με όλες τις πτέρυγες του συμβουλίου προκειμένου να διαμορφωθεί ο κανονισμός που έχετε στα χέρια σας», δήλωσε η κυρία Παπαμιχαήλ. Τονίζοντας ότι «δεν ήταν συνηθισμένο μέχρι τώρα να δέχεται η διοίκηση τις προτάσεις της αντιπολίτευσης σε τέτοια ζητήματα».
Την ικανοποίησή του για τον κανονισμό λειτουργίας, εξέφρασε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής. Ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 9 του κανονισμού που ορίζει ότι «ο δημοτικός σύμβουλος οφείλει να συμπεριφέρεται με ευπρέπεια και αμοιβαίο προς τους άλλους σεβασμό. Δεν επιτρέπεται να εκτρέπεται σε ύβρεις ή καταφρονητικές εκδηλώσεις και προσωπικές επιθέσεις και να διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της συνεδρίασης».
Συγχαρητήρια στη διοίκηση και στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου για τον κανονισμό λειτουργίας, εξέφρασαν και οι επικεφαλείς παρατάξεων, με τον πρώην δήμαρχο Επανομής κ. Απόστολο Οικονομίδη να κάνει λόγο για «μία πολύ καλή προσπάθεια» και τον επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία των Πολιτών» κ. Νίκο Παράσχου να δηλώνει απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου: «Να μην έχετε κανέναν ενδοιασμό κ. πρόεδρε για το εξαιρετικό του κανονισμού λειτουργίας που επιτύχατε. Σας δίνω συγχαρητήρια γιατί ανοίξατε το δρόμο για συνεργασίες στο δημοτικό μας συμβούλιο».
Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» κ. Γρηγόρης Παραδείσης, πρότεινε τη σύσταση ενός Οργάνου Δημοτικής Πολιτικής, αλλά και την καθιέρωση, κάθε τρίμηνο, μιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που θα είναι αφιερωμένη στους δημότες, για να μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους αλλά και προτάσεις σχετικά με την καλύτερη πορεία του δήμου Θερμαϊκού.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, απέφυγε να τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά επί του κανονισμού, επισήμανε όμως ότι ενώ προβλέπεται χρόνος ομιλίας για τους εισηγητές της διοίκησης του δήμου, δεν προβλέπεται ανάλογος χρόνος για τους εισηγητές της αντιπολίτευσης.
Εντύπωση, προκάλεσε η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, κ. Βασίλη Αθανασιάδη, ο οποίος ζήτησε από το πρώτο κιόλας άρθρο του κανονισμού να εκπέμπεται ένα μήνυμα διαφάνειας και σεβασμού προς τους πολίτες. Προτείνοντας παράλληλα να απαλειφθεί από τον κανονισμό το σημείο που λέει ότι σε ορισμένες συνεδριάσεις, με απόφαση των 2/3 θα μπορεί να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο κεκλεισμένων των θυρών. «Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τους συμπολίτες μας», παρατήρησε ο κ. Αθανασιάδης. Σημειώνοντας ότι εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα έδινε δυνατότητα να αναπτυχθεί η παραπληροφόρηση.   
Παρά το συναινετικό κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση επί του κανονισμού, δεν έλειψε στο τέλος και κάποια αψιμαχία, όταν ο σύμβουλος της παράταξης Μαυρομάτη κ. Αντώνης Βουδούρης, πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μηχανιώνας, αναφερόμενος στο άρθρο 7 του κανονισμού σχετικά με τα πρακτικά, πρότεινε αυτά να δίδονται αμέσως στους δημοτικούς συμβούλους και όχι εντός 20 ημερών που λέει ο κανονισμός. Για να εισπράξει την απάντηση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Γιάννη Τσακμάκα: «Θα τα δίνουμε αμέσως, όπως τα δίνατε εσείς. Πριν από 3 χρόνια ζήτησα τα πρακτικά από τον τότε δήμο Μηχανιώνας, κι ακόμα να μου δοθούν»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου